LADEN a. (yun. ladania dan fars. laden).
1. Genellikle tüylü ve yapışkan yapraklı, pembe ya da beyaz çiçekli çalı. (Bil. a. cistus; ladengiller familyasının örnek tipi.) [Bk. ansikl. böl,]
2. Bu çalının yapraklarından elde edilen, kadınların yüzlerine ben yapmakta kullandıkları siyah renkli hoş kokulu zamk (oleorezin). (Bk. ansikl. böl. Folk.)
—ANSİKL Laden bütün Akdeniz ülkelerinde ve Anadolu'nun kuzey, batı ve güney bölgelerinde makilerde bol olarak yetişir Birçok türü vardır: Cistus ladaniferus, C. laurilolius, A. creticus (ya da villosus), C. saiviffoiius. Zamk olarak laden Girit ve Kıbrıs adalarında C. creticus ve ispanya'da C. ladaniferus türlerinin yapraklarından elde edilir. Eskiden bu bitkilerin bol olduğu İstanbul geleneğine göre, gelinlere mutlaka bir laden ben yapıştırılır, bazen bunun üzeri yaldızlanırdı. Yaldızlanmış laden benlere hali zer denirdi.
Kaynak: Büyük Larousse