Mehmet Güler
(d. 1944, Malatya)
Türk ressam ve oymabaskı sanatçısı.
Ortaöğrenimini Akçadağ İlköğretmen Okulu’nda tamamladı. Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü’nde Adnan Turani, Turan Erol ve Refik Epikman’ın öğrencisi oldu. Öğrenimini bitirdikten sonra bir süre çeşitli liselerde resim öğretmeni olarak görev yaptı. Bu arada Gazi Eğitim Enstitüsü’ne asistan oldu.
Bir süre sonra açılan Avrupa sınavını kazanarak Almanya’ya gitti, Kassel Güzel Sanatlar Akademisi Grafik Bölümü’nde eğitim gördü. 1976’da Türkiye’ye döndüyse de, bir süre sonra yeniden Almanya’ya giderek yerleşti. 1973, 1974, 1977, 1979 ve 1983 DYO Ödüllü Resim Yarışması’nda ödül ve mansiyonlar, 1975’teki 36. Devlet Resim ve Heykel Sergisi’nde başarı ödülü kazandı. Oymabas- kılarım “Kadınlığın Kaderi”, “Düş Ağacı Altında”, “Güneşte Geçmiş” ve “Düş Ağacına Ümit” adını verdiği dört dosya halinde yayımladı.
Önceleri yağlıboya çalışan Güler, daha sonra oymabaskı tekniği, özellikle de ağaç baskı üzerinde durmuştur. Almanya’ya gittikten sonra ise özgün taş baskı denemeleri yapmış, bir yandan da yağlıboya çalışmalarını sürdürmüştür. Türkiye dışında yaşamasına karşın konusu Anadolu insanıdır. Resimlerinde genellikle bu insanların tutkularını, özlemlerini ve gizemli iç yaşantılarını işler. Yer yer düşsel ve gerçeküstücü öğelerin ağırlık kazandığı yapıtlarında insanlar, çoğu kez toprakla kaynaşmış, taşlaşmış birer heykel görünümünde olmalarına karşın, bütün insanca duygulan yansıtmaktadır.