Arama

Bitki Anatomisi - Meyve - Tek Mesaj #4

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Nisan 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SINIFLANDIRMA
Oluşumlarına Göre Meyve Çeşitleri
a) Gerçek meyve: Meyve sadece dişi organın yumurtalık dokuları tarafından meydana getirilirse bunlara gerçek meyve denir. Örneğin; şeftali, kayısı, üzüm.
b) Yalancı meyve: Yumurtalıkla birlikte çiçek tablası, taç ve çenek yapraklar beraberce gelişerek meyve oluşturuyorsa bunlara yalancı meyve denir. Örneğin; çilek, elma, armut.
c) Basit meyve: Bir tane dişi organdan meydana gelen meyvelere basit meyve denir. Örneğin; kiraz, erik, elma.
d) Bileşik meyve: Birkaç tane dişi organdan meydana gelen meyvelere ise bileşik meyve denir. Örneğin; ahududu, böğürtlen.
e) Kuru meyve: Ceviz, fındık, kestane gibi bitkilerin meyveleri zamanla sertleşip kurur. Tohumları yenilen bu meyvelere kuru meyve denir. Meyveleri etli ya da kuru olarak da ayırt edebiliriz.

Meyve türleri meyvelerin özellikleri (meyve ve çekirdek yapısı)
a) Yumuşak çekirdekli meyveler: (elma, armut, ayva, alıç, muşmula, üvez, kuşburnu vb)
b) Sert çekirdekli meyveler: (kiraz, vişne, kayısı, şeftali, erik, kızılcık, iğde)
c) Sert kabuklu meyveler: (badem, ceviz, kestane, fındık, Antep fıstığı)
d) Üzümsü meyveler: (üzüm, çilek, ahududu, böğürtlen, dut, incir)
e) Turunçgiller: (limon, portakal, altıntop, mandarin, turunç)
f) Akdeniz meyveleri: (muz, zeytin, hurma, incir, Trabzon hurması, yenidünya)
g) Keyif bitkileri: (çay, kakao, kahve)

Meyvelerin İklim Özelliklerine Göre Sınıflandırılması
a) Ilıman iklim meyve türleri: (Elma, armut, ayva, erik, şeftali, kayısı, badem, vişne, kiraz, ceviz, kestane, üzüm, çilek, ahududu, fındık, Antep fıstığı.
b) Subtropik iklim meyve türleri: (Limon, portakal, altıntop, mandarin, çay, nar, zeytin, incir, hurma).
c) tropik iklim meyve türleri: (Hindistan cevizi, muz, mango, papatya, ananas)

İçi yapısına göre meyve çeşitleri
Partonekarpi: Döllenme olmaksızın tohumsuz meyve oluşumuna partenokarpi, bu şekilde oluşan meyvelere de partenokarp meyve denir. • Örnek:Muz, Armut (Williams), Portakal (Washington), Trabzon Hurması, Üzüm (Korinth), Hıyar, Patlıcan
Stenospermokarpi: Asmalarda görülen bir çekirdeksizlik tipidir. Meyve tutumu için döllenme gereklidir. Ancak daha sonra zigot gelişerek embriyoyu oluşturamamaktadır. Başta Sultani olmak üzere tüm sofralık çekirdeksiz üzüm çeşitleri.
Apomiksiz: Döllenme olmaksızın gametik veya somatik hücrelerden tohum oluşumudur. Turunçgiller ve Ahududular.

Etli meyveler
Kabuklu Etli Meyveler
1)Citrus sp. Grubu: Üst durumlu ovaryumdan meydana gelir ve yaklaşık on karpel bulundurur. Meyve gelişimi ile ovaryum boyunca hücre hücre sayısı artar ve sonuçta üç tabaka ayırt edilir. Sarı renkli eksokarp kütikulalı dış epidermis ile yağ bezli ve kristal bulunduran sıkı düzenlenmiş subepidermal parenkima hücrelerinden meydana gelmiştir. Epidermis çok küçük ve kalın çeperli hücrelerden meydana gelmiştir.
Dağınık olarak dizilmiş birkaç stoma bulundurabilir. Mezokarp beyaz renkli gevşek dizilmiş hücrelerden meydana gelmiştir ve hücre arası boşlular yönünden zengindir. Endokarp iç epidermis ve birkaç parenkimadan meydana gelmiştir. Lokuluslar arasındaki bölmeler endokarp ve mezokarp dokularının uzantılarıdır. Endokarp epidermisi karpel lokukuslarını dolduran özsuyu keselerini meydana getirir.
2) Musa sp. Grubu: Alt durumlu ovaryumdan ve genelde partenokarpik olarak gelişir. Üç karpelli aksillar(eksensel) plasentalanmaya sahiptir. İleri gelişme safhasında partenokarpik meyvelerin tohum taslakları bozulur ve lokukuslar perikarp ve bölmelerden oluşan bol nişastalı etli kısımlarla dolar. Meyve çeperinin parenkimasında önce parenkimatik bölge sonra vasküler demetler bölgesi bulunur. Aerenkima kabuğun meyveden kolayca soyulmasına neden olur.
3) Cucurbitaceae Grubu: Alt durumlu ovaryumdan gelişir ve çeperi karpel ve karpel dışı dokulardan meydana gelir. Tek tabakalı dış epidermis kütikula ve stoma taşır. Dış epidermisin altında yeşil, sarı veya renksiz, lif bulundurabilen kollenkimatik bir doku bunun da altında sukkulent, nişastalı veya hücre arası boşluklar yönünden zengin, vasküler demetler içeren parenkima dokusu vardır. Meyve çeperinin iç epidermisi tohumları örten bir zar meydana getirir. Gelişen tohumlar parenkima dokusuna gömülmüştür ve hiçbir lokulus yoktur.

Kabuksuz Etli Meyveler:

Bakka Tipi Olanlar: Perikarp etli bir dokudan meydana gelmiştir ve bölmeler ve lokulusları ve tohum taslakları arasındaki alanları dolduran geniş bir plasenta bulundurur. Eksokarp bir sıra epidermis ve üç dört tabakalı kollenkimadan meydana gelmiştir. Mezokarp kalın bir tabaka meydana getirir ve çok sayıda hücre arası boşluğu içeren genişçe parenkima hücrelerinden yapılmıştır. Olgunlaşma sırasında plasenta dokusu selülaz enzimi ile jelatinimsi bir hale dönüşür, kloroplastlar kromoplasta dönüşür, tilakoidler kaybolur ve likopin pigmenti birikir.
Drupa Tipi Olanlar: Eksokarp kütikulalıdır ve daha içte kollenkima vardır. Mezokarp etli ve gevşek dizilmiş parenkima hücrelerinden meydana gelmiştir. Endokarp sklareidlerden oluşmuştur ve meyvenin çekirdek kısmını meydana getirir. Sertleşmiş endokarp, uzamış sklareidlerin meydana getirdiği ovaryum çeperinin üç bölgesinden türevlenmiştir.

Ad:  Fruits.jpg
Gösterim: 7764
Boyut:  59.9 KB

derlemedir
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM