Arama


Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
19 Mayıs 2016       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
Rafflesia
137710x470 q85 crop
Çapı 1 metreyi, ağırlığı ise 10 kilogramı bulabilen, dünyada sadece 4 ülkede yetişen ve dünyanın en büyük çiçeği olan Rafflesia çiçeğini

Güneydoğu Asya'da el değmemiş yağmur ormanlarında hayat bulabilen Rafflesia çiçeği, aslında kökü ve yaprakları bulunmayan bir parazit bitki. Rafflesia'nin tek görünen kısmı kırmızı renkli çiçekleri. Kötü kokusundan dolayı "Ceset Çiçeği" olarak da adlandırılıyor.



Rafflesia çiçeği, Tetrastigma adlı bitkinin kök ve dallarına bağımlı olarak yaşıyor. İlk tomurcuklanma evresi, bağımlı olduğu bu bitkinin kök veya dallarında gerçekleşiyor.


Tomurcuk evresinde tıpkı bir lahana gibi yuvarlak ve kapalı yapraklar şeklinde bir görünüm alıyor. Bu top halindeki görünümü aylar boyunca devam ediyor ve gittikçe büyüyor.



Çiçek açmaya başladıktan sonra taç yaprakları kırmızı renk üstüne beyaz benekler şeklini alıyor. Ortasında ise dikenli bir görüntü oluşuyor.


Çiçek açtıktan sonra sadece 1 hafta kadar yaşayabilen Rafflesia, daha sonraysa çürüyüp siyahlaşıyor ve gübre olarak toprağa karışıyor.



Dünyada Endonezya, Filipinler, Tayland ve Malezya'da yetişen Rafflesia, 1 metreyi bulan çapı ve 10 kilogramı aşan ağırlığıyla dünyanın en büyük çiçeği olarak kayıtlara geçmiş durumda. Malezya'da yemyeşil dağları ve uçsuz bucaksız çay tarlalarıyla ünlü Cameran Highlands'ta da ziyaret edilebilen Rafflesia çiçeğinin dünyadaki toplam sayısı bilinmezken, el değmemiş yağmur ormanlarında yetişen bitki son zamanlarda artan ziyaretler nedeniyle gittikçe daha az çiçek veriyor.