Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
21:55, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Menü
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Çarşamba, 26 Mart 2025 - 21:55
Arama
MaviKaranlık Forum
İnce Gagalı Martı (Larus genei)
-
Tek Mesaj #2
OneNight
Yasaklı
25 Haziran 2016
Yasaklı
İnce Gagalı Martı (Larus genei)
Karabaş martı ile karıştırılabilir. Ayırt etmek için ince gagalının ince uzun gagası ve boynuna, yuvarlak kafasına ve ayrıca otururken uzun bacaklarına dikkat etmek gerekir. Yazın karabaş martı gibi kafası kahverengi olmaz ama göğsü pembe bir renk alır. Türkiye’de en çok Bolluk’ta olmak üzere Seyfe, Kulu, Sultansazlığı ve Tuz göllerinde ürer. Kışın en çok Büyük Çekmece gölü ve Gediz, Büyük Menderes ve Çukurova deltalarında kışlar. Diğer bölgelerde nadiren görünür.
-İnce gagalı martı (Larus genei), martıgiller (Laridae) familyasından bir martı türü.
Orta boylu bir martıdır. Kanat deseni karabaş martıyla tıpatıp aynı olsa da yazın başı tamamen beyaz, göğsü pembemsidir. Karabaş martıdan büyük ve değişik yapıdadır. Uzun gagalıdır; üst gagası alt gagasından uzun olması nedeniyle gagası kıvrık bir burnu anımsatır, yatay alnı gaganın uzunluğunu vurgular. Bacakları uzundur, yerdeyken yüksekte durur, dinlenirken göğsü daha yuvarlaktır, ancak tedirgin olduğunda ilginç bir şekilde boynunu uzatır ve uzun boynu ortaya çıkar. Kışın kulak örtülerinde grimsi küçük kulak beneği belirir (karabaş martınınki daha iri ve siyah), ancak tepesine veya ensesine doğru silik bağlar bulunmaz. Kışın gözü açık renklidir, hilal şekilli kesik göz halkası belirgin değildir, ancak üreme döneminde çoğunun gözü koyudur.
Gagası koyu kırmızıdır, uzaktan çoğu zaman siyahımsı görünür ve beyaz başında hemen fark edilir. Genci ve ilk kışında yapısal farkların yanında daha açık gagası, bazen koyu gaga ucu, erişkinde olduğu gibi farklı baş desenleri, ilk kışında (ve bazen daha önce) açık renkli gözünün oluşmasıyla karabaş martıdan ayrılır. Kanat ucunun içi daha açık, gencinin kanat üstü deseni soluktur. Uçarken kanatları biraz daha uzun ve kuyruğunun daha kısa olması seçilebilir, karabaş martıdan uzun boynu öne uzanır. Sesi: Karabaş martıdan daha genizsel, pez ve haşindir. Boy: 43 cm, KA: 100 cm.
-derlemedir-
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Kapat
Saat: 21:55
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız