Arama

Ladin (Picea) - Tek Mesaj #3

Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
7 Temmuz 2016       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

Ladin (Picea)



Ladin Türkiye’de yetiştiği yerler: Doğu Karadeniz. Kışın iğne yapraklarını dökmeyen, daimi yeşil sürgünleri bulunan ağaçlar. Yalnız, uzun iğne yaprakları, dallar üzerinde teker teker bulunur. Yapraklar kısa, dört köşeli ve her bir yüzeyinde beyazımsı bir mum çizgisi olup, yaprak uçları batıcıdır. Kozalakları dallarda sarkık durumda bulunup, olgunlaşan kozalaklar bütün olarak düşer ve esmer renktedir. Ladin, serin ve rutubetli sahalarda ve rutubetli topraklarda yetişir.

LADIN (türkçe) ingilizcesi

1. [Ladin]n. ladin
2. n. spruce

Kozalaklılar takımının, Çamgiller familyasından bir orman ağacıdır. Kuzey yarımkürede soğuk ve ılıman bölgelerde yetişir. Her zaman yeşil olan ladinlerin gövdelerinde dallar çepeçevre dizilidir ve gövde üzerinde çatlayarak dökülen koyu külrengi kabuklan vardır. Ağacın tepesi piramit biçimindedir. Uzun sürgünler üzerine sırayla dizili olan iğne yapraklar uzun yıllar yaşar. Bu yaprakların en önemli özelliği, çam yaprağından daha ince ve sivri oluşudur. Sarı ya da kırmızı olan erkek çiçekler; kozalakçıklar halinde geçmiş yılın sürgünlerinde, iğne yaprakların altında bulunur. Dişi çiçeklerse sürgün uçlarındadır ve kırmızı renklidir. Kozalaklar esnek dalların ucunda, aşağı doğru sarkık biçiminde dururlar. Pullar olgunlaştıktan sonra dökülmez, kozalak tümüyle düşer. Tohumları tek kanatlıdır. Boyu 30-40 m çapı m’ye yaklaşan ladinin odunu kolay işlenir. Bu yüzden yapı işlerinde, müzik aletleri ve uçak yapımında, doğramacılıkta, selüloz, kâğıt endüstrileri ve maden ocaklarında çok yararlanılan bir türdür. Odunu, köknar odununa benzer. Ancak, köknarda ladindeki gibi salgı kanalları yoktur.

Bilinen 40 kadar türün bazıları şunlardır: Ak ladin ya da Kanada ladini, Himalaya ladini, Avrupa ladini, Balkan ladini, alaca ladin, kaplan kuyruğu ladini, kara ladin, kırmızı ladin, mavi ladin, Sibirya ladini, Sahalin ladini, salkım ladini, doğu ladini.

Anavatanı Orta ve Kuzey Avrupadır. 35-50 m boylanabilir. İbreleri Mavi Ladine göre yumuşak ve kısadır. Geçirgen ve fazla besini olmayan toprakta uyum sağlar. Dona karşı dayanıklıdır. Dünyada hem bütün bahçe ve peyzaj uygulamalarında hem de ormancılıkta kullanılan popüler bir ladin türüdür. Batı Ladini de Ankara, İç Anadolu ve Doğu Anadoluda yıllarca denenmiş başarılı olmuş bir ağaçtır.

Batı ladini uygulamalarında 5-8 yaşındaki fidanların kullanılması gerekir. Tüm ibreliler gibi çıplak köklü uygulaması yoktur, mutlaka kaplı kullanılması gerekir. Mavi Ladine çok benzer şekilde sığ ve saçak kök yapılarından dolayı yer değiştirme, boylu dikilme gibi işlemlere çok dayanıklıdırlar. Uygun mevsimde sökülmek kaydı ile 4-5 m boylarına kadar rahatlıkla söküm ve dikim yapılabilmektedir.

Batı Ladini konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli konu bu ağacın Doğu Ladini (Picea Orientalis) ile karıştırılmamasıdır. Doğu Ladini ülkemizde Doğu Karadenizde doğal olarak yetişen bir ladin türüdür. İbreleri Batı Ladinine göre kısa ve rengi biraz daha açık yeşildir. Çok nemli ortamlarda yetişir. Dolayısı ile Ankara ve İç Anadoluda başarılı bir ağaç değildir. Bu bölgelerde yazın yaşanan uzun süreli sıcaklık ve kuraklık Doğu Ladininin gelişmesine izin vermez, ağaç bodur ve cılız kalır. Bu yanlış sıkça yapılmaktadır.

-derlemedir-
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.