Arama

Güç Nedir? - Tek Mesaj #7

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
14 Ağustos 2016       Mesaj #7
Safi - avatarı
SMD MiSiM

GÜÇ


a 1. Bir canlı varlığın fizik kuvveti; fiziksel çaba harcama yeteneği; kuvvet, takat: Olağanüstü güce sahip bir hayvan. Dolabı çekecek gücü yok. Ulak tefek ama gücü, kuvveti yerinde. Çocuk bütün gücüyle mumları üfleyip söndürdü. (Bk. ansikl. böl. ikonogr.)
2. Güçlüklere dayanma; görüşlerini, İsteklerini kabul ettirme yeteneği; azim, cesaret: Bir tasarıya bütün gücüyle karşı koymak. Bu acılara, sıkıntılara dayanacak gücü var mı?
3. Soyut bir şeyin insanı etki altına alan özelliklerinin tümü; kuvvet, etkililik: Alışkanlığın gücü. Bir savın, inancın, bir yasanın gücü. Bir grevin caydırıcı gücü.
4. Bir fiziksel etkenin, olgunun şiddeti, onun kuvvet ya da şiddet derecesi: Rüzgârın gücü
5. Bir kimsenin, bir grubun, bir ülkenin, bir etkinliğin erki, etkisi, üstünlüğü: Bir siyası partinin, bir iktisadı sektörün gücü.
6. insan kuvveti, maddi kuvvet vb.: 10 bin kişilik güce sahip bir ordu. Bir ülkenin deniz gücü.
7. Etkileyebilecek, kendini benimsetebilecek her şey: Basın, demokrasilerde dördüncü güçtür. Ekonomik alanda güçler dengesi
8. Bir aygıtın, bir düzeneğin iş yapabilme niteliği: Motorun gücü.
9. Güç birliği, birkaç kişinin ya da kuruluşun bir görevi daha iyi yerine getirebilmesi için aralarında oluşturdukları işbirliği.ll Güçten düşmek, iş yapamamak, hareket etme yeteneği azal mak: Beslenmene özen göster, yoksa güçten düşersin. ll Gücü gücü yetene, hakka göre değil güce dayanılarak, güç kullanılarak: Gücü gücü yetene söz geçiriyor.

—Ask. denize. Vuruş gücü, bir savaş gemisinde bulunan topların tümü ve bunların toplam gücü.

—Ayırıcı ruhbil. Ayırıcı güç, bir testin ya da başka bir sınavın, başka bir değişkende başarılı olan ve başarılı olmayan öznelerin ayırımını yapma yeteneği.

—Balıkç. Yapay olta kamışının bükülmeye karşı gösterdiği direnç. (Kamışın gücü, kabza düşey olarak sabitleştirildiğinde, uç halkası uzantısının kabza uzantısıyla 90°'lik bir açı yaptığı sırada kamışın taşıyabildiği ağırlıkla belirtilir.)

—Boyac. Renklendirme gücü, başka pigmentlerle olan karışımına kendi rengine yaklaşan genel bir renk veren pigmentin özelliği.

—Denizbil. Gelgitin itici gücü, deniz yüzeyinde bulunan bir taneciğin (örn. deniz suyu molekülü), Yer'in merkezine göre yer değiştirmesini sağlayan güç. (Belirli bir gökcisminin [Ay, Güneş] uyguladığı çekim ile eylemsizlik kuvveti çekiminin bileşkesine eşittir Herhangi bir yerde, gelgitin itici gücü, Yer'e oranla bozucu gökcisminin konumuna bağlı olarak, şiddet (genlik değeri) ve tekrarlanma sıklığı (gökcisminin gün başına denizi kabartma sayısı) bakımından değişir.

—Dilbil. Üretici güç, bir dilbilgisinin, şu ya da bu doğal dilin dilbilgisel cümlelerini üretme özelliği. (Bk. ansikl. böl.)

—Elekt. indükleyici özgül güç, göreli geçirgenlik (eski).

—Elektrotekn. Güç çarpanı, vvattla belirtilen etkin gücün, voltamperle belirtilen görünür güce oranı. (Sinüzoidal almaşık akımlar sözkonusu olduğunda, güç çarpanı, akım ile gerilim arasındaki faz kayma açısının kosinüsüne eşittir.)
  • Ani güç, almaşık akımda, gerilim ve akımın ani değerlerinin çarpımı. ll Bir santral biriminin tüketilebilir gücü, birimin bulunduğu gerçek koşullarda elde edilebilen en büyük elektriksel güç. (Bk. ansikl. böl.)
  • Çıkış gücü ya da yararlı güç, bir düzeneğin belirli bir biçimde ve belirli bir amaçla verdiği güç.
  • Dalgalanma gücü, sinüzoidal rejimde, ani güçle etkin güç arasındaki fark.
  • Doğru bileşen gücü, dengesiz üçfazlı rejimde, gerilimlerin ve akımların doğru bileşenlerine karşılık gelen güç.
  • Eşkutupsal güç. dengesiz üçfazlı rejimde, gerilimlerin ve akımların eşkutupsal bileşenlerine karşılık gelen güç.
  • Etkin güç, almaşık akım geçen bir devrenin ortalama gücü. (Sinüzoidal rejimde gerilim ya da elektromotor kuvvet ile etkin akımın, yani almaşık akımda, gerilimle aynı fazdaki bileşenin çarpımına eşittir.) [Bk. ansikl. böl.]
  • Evrik güç, dengesiz üçfazlı rejimde, gerilimlerin ve akımların evrik bileşenlerine karşılık gelen güç.
  • Karmaşık güç gerçek bölümü etkin güç, sanal bölümü tepkin güç olan ifade.
  • Soğurulan güç ya da giriş gücü, bir düzenek ya da bir düzenek kümesinin aldığı toplam güç.
  • Sürekli güç, saatlik güç, yol verme gücü, bir elektrik makinesinin, iletkenleri aşırı ısınmaksızın, gerek kalıcı şekilde, gerek bir saat boyunca, gerekse hemen hemen kalıcı bir rejimin elde edilmesi için zorunlu birkaç dakika boyunca verebildiği güç.
  • Tepkin güç, sinüzoidal rejimde, tepkin gerilim ile akımın etkin değerlerinin çarpımı. (Bk. ansikl. böl.)
Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM