Süper Ay tutulması
Süper Ay tutulması sırasında, Dünya'nın arkasından gelen Güneş ışınlarının Ay'ı kızıla boyaması nedeniyle bu olaya '
Kızıl Ay tutulması' ya da
'Kanlı Ay tutulması' da deniyor.
‘Süper Ay’ tutulmasında Ay’dan yansıyan Güneş ışığının Dünya atmosferinin içinden geçmesi sonucu Ay kızıl görünüyor. Ay, Dünya’ya en yakın noktaya ulaştığında yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha parlak görünüyor. Ay Tutulması da Dünya’nın Güneş ile Ay’ın arasına girip Ay’ın üzerine gölgesinin düşmesiyle oluşuyor.
Ay, Yerberi'de Dünya ile arasındaki mesafeyi yaklaşık 355 bin kilometreye indirirken, en uzak olduğu Yeröte'de bu mesafe yaklaşık 405 bin kilometreye çıkıyor. Dünya ile Ay arasındaki normal mesafe ise 384 bin 400 kilometre.
Bu yıl Süper Ay Dolunay, 14 Kasım 2016 Pazartesi günü yaşanacak.
14 Kasım gecesi, Türkiye saatiyle 4.30 sularında (GMT 1.30) Güneş ve Ay tam hizalı olacak; ondan sadece iki saat önce 2.30’da (GMT 11.30) da Ay Dünya’ya en yakın noktada olacak, 356.500 km kadar. Bu iki saatlik kısa süre nedeniyle yirmibirinci yüzyılda Ay’ın en yakın olduğu tarih 14 Kasım olmuş oluyor, yani en azından şu ana kadar.
Öte yandan atmosferdeki kırınım etkisinden dolayı Ay'ın en büyük göründüğü an doğarkenki hali olacak. Yani gün batımında. Gözlem için en uygun an da bu an olacak.
milliyet