Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
9 Ocak 2017       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Osmanlı Çini Sanatı


Osmanlı dönemi çinilerinin ilk ve en önemli örnekleri Bursa’da Çelebi Sultan Mehmet Camii ve Türbesi’nde ve Edirne’de 1436 tarihli Muradiye Camii’ndedir. Ayni döneme ait eserlerden İstanbul’da Mahmut Paşa Türbesi’nden söz edilebilir. XVI. yüzyıl İstanbul çinileri daha çok gelişmiş ve daha zengin özellikler sergiler. Ayrıca Edirne Selimiye Camii çinileri renk ve kompozisyon olarak son derece ahenklidir.
Bazı örnekler:
  • 1522’de Kanuni sultan Süleyman’ın babası için yaptırdığı Sultan Selim türbesinde girişin iki yanı geometrik yıldız motifli çinilerle donanmıştır.
  • Sultan Selim Camii’nde ise pencere altlıklarında lacivert ya da yeşil zemin üzerine, kıvrık dalların birbirine bağladığı Rumîler(Anadolu’ya yerleşen Selçuklular’a verilmiş olan ‘Rum Selçuklular’ tanımının devamı olarak, Türkler’in Orta Asya’dan getirdikleri hayvan ve hayvan mücadele bezemeleri, lotus ve palmet motiflerinin Anadolu Türk sanatında kullanılan örneklerine verilmiş olan genel isim), hatayiler (hayal mahsulu olan bitkisel motif kompozisyonu), nar çiçekleri ve rozet motifleri dikkati çeker.
  • Topkapı Sarayı’ndaki Arz odası (devlet işlerinin yürütüldüğü resmi oda) cephesinin iki tarafını kaplamış olan çiniler lacivert zemin üzerine yeşil, sarı, firuze renkte hatayiler, nar çiçekleri ve yine rozet motifleri ile donanmıştır.
  • XVI. yüzyılda 50 yıl kadar uygulandıktan sonra ortadan kalkmış ve bir daha ayni değerde uygulanamamış olan mercan kırmızısı rengin en güzel örnekleri yine Topkapı Sarayı’nda bulunmaktadır.
Ad:  2.JPG
Gösterim: 2050
Boyut:  87.5 KB
  • Rüstem Paşa Camii’nin son cemaat yerinde çiçek açmış erik dalları ve fışkıran çiçeklerle doğaya yakın panolar Topkapı Sarayı’ndaki bazı panoları hatırlatmaktadır. Ayrıca Aslanapa (1965:10)’nın kaynak eserinde Rüstem paşa Camii’nin inanılmaz çini zenginliği içinde “41 çeşit lâle motifinin bulunduğuna” işaret edilmektedir.
  • Mimar Sinan’ın ustalığının en önemli eserlerinden biri olan ve 1575 yılında tamamlanmış bulunan Selimiye Camii (Edirne)’nin mihrap ve Hünkâr mahfili (padişahlar için ayrılmış ibadet bölümü) çinileri çok zengin dekorlu fidanlar, yapraklar, hatayiler ve lotus motifleriyle bezenmiştir.
  • 1617 tarihinde Sultan Ahmet Camii, çini sanatının henüz değerini yüksek düzeyde koruduğu son dönemlerde inşa edilmiştir. Camiin duvarlarına “20.143 parça çini kaplandığı” ve bu çinilerle “70 kadar çeşitli kompozisyon” meydana getirildiği araştırılmıştır (Aslanapa, 1965: 12).
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM