KASTAMONU’DA SARIMSAK
Taşköprü Sarımsağı Dünyada 1 Numara
Başka cins sarımsak örnekleriyle karşılaştırıldığında, üstün özellikler göstermektedir.
Toprağından kaynaklı içerdiği demir, kükürt, magnezyum, potasyum ve aroma bakımından en yüksek değerlere sahiptir. Nitelik açısından dünyanın bir numaralı sarımsağı olarak kabul edilmektedir. Önemli bir antioksidan maddesi olan selenyum yeteri miktarda içermesi Taşköprü sarımsağını rakipsiz kılmaktadır.
a)Tarımı: Sarımsak, baharı ılık ve rutubetli geçen geçit bölgelerini sevmektedir. Bu açıdan bakıldığında Kastamonu iklimi sarımsak tarımı için uygundur. Optimum sıcaklık isteği 15-20 0C dir. 25 0C’nin üstündeki sıcaklıklar gelişmeyi engeller. Uzun gün bitkisi olup kısa günlerde yumrunun gelişmesi engellenmektedir.
Toprak istekleri; Süzek, milli-kumlu, orta ağırlıkta verimli toprakları tercih eder. Killi topraklardan hoşlanmaz. Böyle topraklarda başlarda çürüme görülür.
Sarımsak yetiştirilecek toprak diş dikime elverecek şekilde iyi işlenmelidir. Tarla sonbahar aylarında pullukla sürülmelidir. Daha sonra ikileme aletleri ile tarla dikime hazırlanır. Sarımsak dikimi hava şartlarına göre Kastamonu’da Şubat sonu ile Mart başı arasında yapılır. Çiftçi tohumluk ihtiyacını kendi ürettiği sarımsaklardan temin etmektedir. Dikim tek tek elle yapılmakta, üzeri toprakla örtülmektedir. Dikimde dekara 56 kg. diş, ayrılmamış baş olarak 100 kg. tohumluk kullanılmaktadır. Diş büyüklüğü ile baş büyüklüğü ve verim arasında doğru bir ilişki bulunması nedeniyle bir gramdan küçük dişler kullanılmamalıdır.
b)Gübreleme: Dekara 4-5 ton yanmış çiftlik gübresi verilmelidir. Ekimden önce dekara 20-25 kg. saf fosfor hesabıyla 50-60 kg. Triple Süper Fosfat atılmalıdır. Azotlu gübrenin 1/3’ü ekimden evvel, !/3’ü 3-4 yaprak olunca, 1/3’ü de bundan 2-3 hafta sonra atılmalıdır. Dekara atılacak azotlu gübre miktarı saf azot hesabıyla 10-12 kg’dır. Buna göre %26’lık Kalsiyum Amonyum Nitrattan dekara üçe bölerek 40-50 kg. atılmalıdır.
c)Bakım: Sarımsaklar 5-6 cm. boylanınca birinci çapa yapılır. Sarımsaklar saçak köklü olduğundan derin çapalamadan kaçınılmalıdır. Birinci çapadan 2-3 hafta sonra ikinci çapa uygulanmalıdır.
Bölge çiftçisi sulama imkanı olduğu zaman sulama yapmaktadır. Bunun yanında susuz şartlarda da sarımsak tarımı yapılmaktadır. Sulu şartlarda sarımsak verimi 1200 kg/da. Çıkabilmekte, susuz şartlarda ise 500 kg/da düşebilmektedir.
Yaprakları sararmaya başlayan sarımsakların hasat zamanı geliyor demektir. Başların iyi teşekkül etmesi için, bitki yaprakları üzerinde boş fıçı gezdirilmeli veya üzerinde ayakla gezinilmelidir. Bu iş hasattan 2-3 hafta önce yapılmalıdır.
d) İl Ekonomisine Katkısı: Kastamonu sarımsak üretiminde %12,7’lik payla Türkiye’de birinci sıradadır. Kastamonu ili üretim miktarı olarak Türkiye toplamının önemli bir kısmını oluşturmasının yanında, kaliteli, ihracata elverişli sarımsak üretmesi bakımından önemlidir.
Kastamonu’da ortalama olarak ekim olanı 7000 -15000 dekar arasında, üretimde 7000 -13000 ton arasında değişmektedir. Ortalama verim 800 kg. civarındadır. Sulu şartlarda verim 1200 kg’a çıkmakta, kurak şartlarda 500 kg’a. düşmektedir.
Kastamonu' da Tarım
Ülkemizde üretimi yapılan sarımsağın yaklaşık dörtte biri Kastamonu’dan karşılanmaktadır. Ayrıca üretilen sarımsağın diğer bölgelere göre tat ve lezzet açısından önemli avantajları da bulunur.
Kastamonu’da mısır, sarımsak ve yem bitkileri yetiştiriciliği yaygın olarak yapılmakla birlikte sarımsak, bölgenin en önemli tarımsal ürünleri arasında yer almaktadır.
Yine, bölgede yeterli niteliğe sahip tarım arazilerinin olmadığı alanlarda yem bitkileri, buğday ve baklagil gibi bitki türleri ile mera olarak kullanılan yerler bulunmaktadır.
Glayör, Kastamonu’da yetiştiriciliği yapılan en önemli çiçek türlerinden birisidir. İklimi ve yapısı gereği diğer pek çok ile göre Kastamonu kesme çiçek ve süs bitkileri yetiştiriciliği açısından elverişli şartlara sahiptir.
Derlemedir