Arama

sedat sencan - avatarı
sedat sencan
VIP VIP Üye
31 Mayıs 2007       Mesaj #28
sedat sencan - avatarı
VIP VIP Üye
DUYARSIZ MI OLDUK?
26 mart 2007 günü bir bankanın önündeki bankamatik sırasındaydım.
Kuyrukta 15-20 kişi vardık.Ayrıca bankaya girip çıkan ve oradan geçen onlarca insan.
Büyük kentlerin gündüz vakti süregelen uğultusuna herkesin kulakları alışmıştır.
Bu sebeble ortalık sakinmiş gibi algılanır.
O sırada bir ses yükseldi.
İhtiyar bir kadın,az önce çektiği emekli maaşının çalındığını söyleyip çaresizce dövünüyordu.
İlk önce herkes gibi ben de şaşkınlıkla baktım.Kısa bir süre sonra durumu kavradım.
Medyada ve tanıdıklarımız arasındaki konuşmalarda sıkça yer alan bir olaya şahit oluyorduk.
Yankesicilik,kapkaç,hırsızlık ve bunlar gibi şeyler.İşte bunlardan biri daha gerçekleşmişti.
Ben,doğal bir refleks ile kadının yanına gitmek istedim.Gerekiyorsa üç-beş kuruş yardımda bulunabilirdim.
İlk anda aklımdan bunlar geçti.
Ama aynı anda çok belirgin olan bir şey dikkatimi çekti.Hem oradan geçmekte olan kişiler…
Hem de kuyrukta bekleyenler…Ne yapıyorlarsa,aynı durumdalar.Yürüyenler yollarına devam ediyorlar.
Bekleyenler gene beklemedeler.Sanki ortada ihtiyar bir kadın dövünmüyordu.
Sanki parasının çalındığını söylemiyordu.Herkes sadece bakıyordu.Ve bu bakışlarda hiçbir duyarlılık yoktu.
Buz gibi tepkisizlik ortamı içindeydim.O anda aklıma geldi.Sakın bu kadın rol yapıyor olmasın?
İnsanlar bunu anladıkları için mi kayıtsızdılar?Ama bakışlarda böyle bir izlenim de sezemedim.
Sadece tepkisizlik vardı.
Gene o anda başka bir duyguya daha kapıldım.
Eğer o ihtiyara yardım etmeye çalışsa idim orada bulunanlar tarafından yadırganacaktım.
Bunu adım gibi bildiğimden eminim.Zira bakışlardaki duyarsızlık en yoğun aşamasındaydı.
İlgisizlik sürdü ve kadın gitti.
Kadın gözlerden kaybolmadan önce bile olay unutulmuştu zaten.
Birkaç dakika sonra kuyrukta protesto sesleri yükseldi.İlk önce ne olduğunu anlamadım.
Aklım biraz önceki olaydaydı.Birazdan öğrendim.Başka bir ihtiyar kadın kuyruğun en önüne gelmiş.
Ayakta durmaya dermanının olmadığını söylemiş.Küçük torunlarını evde yalnız bırakmak zorunda kalmış.
Sıra başındaki kişi yardımcı olmuş.Üstelik bankamatik işlemlerini kendisi yapmış.
Tam bir dakika içinde kadın parasını almış.Yanımdakilere neyi protesto ettiklerini sordum.
Kadının yalan söylediğini belittiler.Onlara bu kadını tanıyıp tanımadıklarını sordum.
Tanımıyorlarmış,ama belliymiş ki terbiyesizin biriymiş.Üstelik ona yardımcı olan da saygısızlık etmiş.
Zira sırada bekleyenlerin zamanını çalmış.Oysa işlem bir dakika sürmüştü.
Kadını giderken gördüm,gerçekten çok,ama çok ihtiyardı.
Sıra bana gelip paramı çekinceye kadar aynı şey oldu.
Hem o ihtiyar kadına hem de yardımcı olana her türden protesto devam etti.
Şimdi düşünüyorum.Toplum duyarsızlaştı mı?
Yoksa duyarsız olanlar bana mı rastladı?
Veya duyarlı olmanın bu olayla ilgisi yok muydu?