Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Ekim 2007       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
1.Ders
th 3c0 lineanim01 p01
Line : Cizgi


Bu komut cizgi cizmek icin kullandigimiz bir komuttur. Cizmek icin bize gerekli olan cizginin basladigi nokta ile bittigi noktadir. Elle cizim yaparken kalemi alir ilk noktamiza koyar gerektigi kadar cetvel uzerinde cekerdik degilmi? Burdada ayni islemi yapacagiz. İki noktadan bir dogru gecer. Hadi cizelim:

Komut ismi : Line
Komut kisaltmasi : L
Komuta ulasacaginiz yerler :
-Komut satirina Line veya L yazip Enter basarak
-Draw toolbarindan Line butonuna basarak
-Pulldown menuden, Draw, Line.

Komutun isleyisi : Komuta ulastiginizda sizden ilk once kalemi koydugunuz ilk noktayi isteyecek;

Command: line
Specify first point:
iste ilk nokta verilecek zaman,

Komutun islem sirasinda ilk nokta verme zamani. Kursorun bulundugu noktayi mouse’un sol tusu ile (ben bu tusa pik diyecegim) isaretleyerek, yani pikleyerek, istersek klavyeden koordinat vererek ilk noktayi girebilirsiniz. Verdikten sonra ilk noktaya bagli olarak bir esnek cizgi olusacak. İkinci noktayi verene kadar esnek bant ilk noktaya bagli olarak hareket edecektir. Cizgi parcasinin olusabilmesi icin ikinci noktayi vermemiz sarttir. Hadi verelim.

Specify next point or [Undo]:
ve iste cizginin ikinci noktasini vereceginiz an.

İlk noktayi verdiginiz gibi ikinci noktayi da verdiniz. Buyuk ihtimalle oldu, ama bu esnek bant neden benim pesimi birakmadi, diyorsunuzdur. AutoCAD’te bazi komutlar boyle surekli tekrarlar, deminki gibi bir sonraki noktayi vermenizi ister. Bazilari ise tek seferde biter. Eger devam eden bir komutta iseniz komutu bitirmek icin enter’e basmaniz gerekir. Eger bu komutta devam etmek istiyorsaniz ayni ikinci noktayi verir gibi 3. 4. 5.... noktalar pesisira verilebilirsiniz. Asagidaki gibi devam eder.

Specify next point or [Close/Undo]: -pick
Specify next point or [Close/Undo]: -pick
Specify next point or [Close/Undo]: -enter’e basin ve bitirin.

İste ilk cizgileriniz. Devamida gelecek. Hadi tekrarlayin. Mouse kontrolunuzun artmasi icin amacsizcada olsa komutun islem sirasina alismaniz icin tekrarlamaniz lazim.

Line komutunun en basit olarak kullanimini gorduk. Simdi ise daha teknik cizgiler cizmenin yollarini gorecegiz. Asagidaki koordinat girerek cizme teknigidir. Mouse'u birakip klavyeden komut satirina yazacaklariniz.
Uyari : Komuta baslamadan evvel iki defa ESC tusuna basinki daha evvelki kalmis oldugunuz bir komut varsa iptal olsun...
Uyari : Klavyeden bir sayi veya komut girdiginizde yazacaginiz sey bittgini ifade etmek icin enter tusuna basmalisinizki bilgisayar o yazdiginizi isleme koysun.

Command : L
LINE Specify first point: 0,0 -enter
Specify next point or [Undo]: 0,10 -enter
Specify next point or [Undo]: 10,10 -enter
Specify next point or [Close/Undo]: 10,0 -enter
Specify next point or [Close/Undo]: 0,0 -enter
Specify next point or [Close/Undo]: -enter
Command :

İste bir kare cizdiniz.

AutoCAD ile calisirken kendinizi bir koordinat duzlemi uzerinde dusunmelisiniz. Bir cizgiye basladiginizda baslangic noktasi koordinatlarini biliyorsaniz ekrana bakmadan sadece koordinat vererek ciziminizi yapabilirsiniz. Ama bu biraz zor olurdu herhalde. Belkide demin cizdigimiz karenin ekranda goremiyorsunuzdur. Bu sonsuz uzayin bir kismini gordugunuzden dolayidir. Aslinda cizdiniz. Uzayda sol alt kosesi 0,0 noktasinda olan bir karedir o. Simdi o cizdigimiz kareyi ekranimiza getirelim. Zoom komutunu kullanacagiz.Bu ekran komutlarindan biri. Zoom komutuyla o bahsettigim uzay boslugunda dolasacagiz.

Command: zoom - veya z yazip entere basiniz.
ZOOM
Specify corner of window, enter a scale factor (nX or nXP), or [All/Center/Dynamic/Extents/Previous/Scale/Window] : e
-enter

İste butun cizdiklerimiz ekranimiza geldi.

Burada zoom komutunu girdiginizde komut satirinda bircok secenek cikti. Bu secenekleri ilerde gorecegiz. Simdilik sadece “extend” secenegini kullandik. Kisaca “zoom -enter, e -enter ” olarak yaziyorum, daha sonrada tekrarlamasi kolay olsun diye. Zoom komutun extend secenegi ciziminizin tamamini ekrana getirir. Boylece cizim alanimizda kaybolmadan calisabilirsiniz.
Birde ekranimiza sigan bir kare cizelim.

Command : L
LINE Specify first point
-ilk nokta olarak kursor ile ekranin ortasina yakin bir nokta verin. İlk cizdigimiz cizgiye basladigimiz gibi.
Specify next point or [Undo]: @0,10 -enter
Specify next point or [Undo]: @10,0 -enter
Specify next point or [Close/Undo]: @0,-10 -enter
Specify next point or [Close/Undo]: c -enter
Command :

Bu yontemle cizmeye, bir onceki noktaya bagli olarak cizmek diyorum. Hani su internette e-mail adresinde yer alan “@” isareti ile uygulaniyor bu yontem. Yukaridaki ornegi yaptiniz ama nasildir, nedir bu yazdiklarimiz bir bakalim.
@ isareti onceki noktaya bagli olarak islem yapmak istedigimizi ifade eder AutoCAD’e, sonraki rakamlarin ilki X yonundeki ilerleme miktari, ikincisi ise Y yonundeki ilerleme miktarini ifade eder. Koordinat verir gibi. En son olarakta C. Bu ise cizgiye basladigimiz noktaya donerek bitirir. Simdi bir diger yontem:

th 6fb line03

Command : L -enter
LINE Specify first point: -kursor ile ekranda bir nokta verin. Specify next point or [Undo]: @10<0 -enter
Specify next point or [Undo]: @10<90 -enter
Specify next point or [Close/Undo]: @10<180 -enter
Specify next point or [Close/Undo]: c -enter
Command :

Bu yonteme ise acisal yontem diyecegiz. Yine yazilanlari aciklayalim. AutoCAD’te aci yonleri saga dogru 0°, sola dogru 180°, yukari dogru 90°, asagi dogru ise 270° ye karsilik gelir. Ve saat yonunun tersine derece artarak gegisir. Saat yonunde ise eksilerek degisir. Bu acikalmadan sonra yukaridaki ornegi irdeliyelim : @ ilk noktaya bagli olarak, ilk yazilan deger cizgi uzunlugudur, 10 birim. Ama ne yone dogru gidecegiz? İste < isaretinden sonra gidecegimiz aciyi giriyoruz, 0° derece. Tabiki derece isareti yazmamiza gerek yok. İste ilk AutoCAD cumlemizi kurduk.

pik = İlk noktam burasi
@10<0 = Son noktaya bagli olarak 10 birim saga.
@150<45 = Son noktaya bagli olarak 150 birim 45 derece yonune.
@10<-35 = Son noktaya bagli olarak 10 birim -35 derece yonune.
gibi.

Tabiki burada birim kelimesi sizin calisma sisteminize gore degisiklik arzedecek. Ben santimetrik olarak calisiyorum. 100 AutoCAD birimini, 100cm olarak kabul ediyorum. Ve bu sekilde anlatacagim.

Dikkatinizi cektiyse line komutuna girdigimizde noktalari verirken, hangi yontemi secerseniz secin “Specify next point or [Undo]:” ve “Specify next point or [Close/Undo]:” gibi iletiler goruyorsunuz. Bu iletilerde farkli olan koseli parantezlerin icindeki seceneklerdir. Zoom komutunda da rasladigimiz secenekler gibi cok da olabilir bunlar, ama gozunuzu korkutmasin sakin.

AutoCAD’te komut satirinda yer alan bu komut secenkleri ve baska iletileri ayirt edelim:
[ ] Koseli parantez icindekiler komutun yonlendirilmesini, bitirilmesini, ayarlanmasini, yaptigi islevin degistirilmesini saglayan komut secenegi.
< > Tirnak icindeki degerler ise komutun sizden istedigi veya onaylamaniz icin size sundugu guncel degerdir.
( ) Parantez icindekiler ise kisaltmalarin acik halleridir.
/ bolme isareti ise bu secenekleri birbirinden ayirmak icin kullanilir.

Komuta girildiginde bu tur secenek ve ayarlarin biri veya birden fazlasi birlikte olabilir.

Ornegin :

Command: rectang
Specify first corner point or [Chamfer/Elevation/Fillet/Thickness/Width]:

Command: circle
Specify center point for circle or [3P/2P/Ttr (tan tan radius)]:

Command: Offset
Specify offset distance or [Through] <10.6>:

Bu seceneklerin isleve girmesi icin komut satirinda secenegin adinin icindeki buyuk harfle yazilmis olan harfi yazmaniz yeterli olacaktir.

Ornegin :
[Next/Previous/Break/Insert/Move/Regen/Straighten/Tangent/
Width/eXit : x
gibi.
Hey ekraniniz cizgilerle dolu olmali, hadi silelim.

Erase : Silmek

Bu komut yapilmis bir ojenin veya objelerin silinmesi icin kullanilir.
Komut ismi : Erase
Komut kisaltmasi : e
Komuta ulasacaginiz yerler :
Komut satirina ismini veya kisaltmasini yazip entere basarak.
Modify toolbar’dan
Pooldown menu –modify -erase

İsleyisi :
Komut satirina komut ismi girildikten sonra sizden silinecek objeyi secmenizi ister. Secme isleminiz bittiginde enter’e basip komutu bitirirsiniz.
Komut satirinda sizden obje secmenizi isterken siz objeleri nasil sececeginizi dusunuyorsunuz. Tabiki kursor ile. Kursorun islevine gore sekil degistirdigini bilmem farkettiniz mi? Ekranda bir nokta isaretlemeniz gerektiginde arti isareti gibidir. Obje secmenizi istediginde ise kucuk bir kare seklini alir. Tabiki bu kucuk karenin boyutu degistirilebilir. Ama simdilik boyle kalsin. Ayrica kursor ekran uzerinden pooldown menu ve toolbar menu uzerine geldiginde ise ok isaretine donusur. Butun Windows programlarinda oldugu gibi.
Simdi deniyelim. Komutu kullanirken komut ismini veya kisaltmasini yazip enter'e basinca komut baslar ve sizden silinecek objeleri ister. Once teker teker secmeyi deneyin. Kursorunuz bir kareye donusmus olmali. İste o kareyi ciginin uzerine getirip pikleyin. Cizgi kesik kesik hale geldi ve komut satirinda 1found yazdi. İste sectiniz digerlerinide secim enter'e basip bitirin.

Ornek :

Command: ERASE
Select objects: 1 found
Select objects: 1 found, 2 total
Select objects: 1 found, 3 total
Select objects: -Enter
Command:

Tektek silmek uzun mu suruyor? O zaman “select objects” iletisine “all” yazarsaniz butun cizdiklerinizi sececektir. Ve enter’e bastiginizda temiz bir ekran size kalir. Yeniden baslamak icin.