Radyum-Kimyasal bir eleman.
- Sembolü Ra,
- atom numarası 88,
- atom ağırlığı 226 dır.
1898 yılında Pierre ve Marie Curie tarafından bulunmuştur. 700 derecede ergiyen sürekli olarak radyoaktivite özelliğinde olan bir elemandır.
Radyomun parçalanmasından çeşitli elemanlar elde edilmiştir. Bu olay, en son kurşunda son bulur. Alfa, beta ve gama ışınları meydana gelir.
Yapılan hesaplara göre, radyumun bu periyodu, 1670 yıl olduğundan, radyumun 12.000 yılda aşağı yukarı yok olması gerekirdi. Radyum, eğer yeniden meydana gelmeseydi, bugün yer yüzünde hiç radyumun bulunmaması gerekirdi. Yapılan araştırmalar sonunda, fizik bilgini Soddy, radyumun, uranyumun değişim ürünü olduğunu göstermiştir. Gerçekten de uranyum filizlerinde daima radyum bulunur. Radyumun periyodundan sonra hesaplanan uranyum periyodu ise 5 milyar yıl olarak bulunmuştur.
Elementin görünümü baryuma benzer. En çok kullanılan tuzu radyum klorürdür (RaCh, H2O). Doğada pek çok maden cevherinde bulunmakla birlikte bu madenlerin içerdikleri radyum oranı oldukça düşüktür. Toprak alkali metallerin sonuncusu olarak radyum ticari olarak, bromür ya da klorür durumunda kullanılır. Radyum, atom yapısında bozunma göstererek dönüşümlere uğrar. Bu sırada büyük miktarda enerji açığa çıkarak karmaşık ışınmalar yayar. Değişik etkileme özellikleri olan bu ışınmalar, bakterileri öldürdüğü ve hücreleri yok ettiği için çeşitli hastalıkların tedavisinde radyumdan yararlanılır. Radyumun bilinen 16 izotopu vardır. Bunlardan Ra-226 en çok bulunan radyum izotopudur. Yarılanma süresi 1620 yıl olan Ra-226′nın bir saniyedeki bozunum sayısı günümüzde radyoaktiflik birimi kabul edilip 1 Curie olarak adlandırılır. Radyum güçlü bir radyolojik zehirdir. Bu nedenle son yıllarda hastalıkların tedavisinde radyumun yerine bazı radyoizotoplar yeğlenmeye başlandı. Bu izotoplardan bazıları hem radyuma oranla daha güçlüdür hem de kullanım açısından daha güvenilirdir. Günümüzde doğadaki çeşiti maden filizlerinden ayrıştırma yoluyla elde edilebilmekle birlikte radyum açısından en zengin maden filizleri Kongo ve Kanada’da bulunur.