Arama

Gérard Depardieu

Güncelleme: 17 Kasım 2015 Gösterim: 4.334 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
11 Mayıs 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Gérard Depardieu
Gérard Depardieu usta bir aktör, başarılı bir şarap üreticisi, iki çocuklu bir aile babası ve 1990'da Fransa'da sarhoş araba kullanmaktan kaçınmadığı için tutaklanarak 2 ay hapis cezası alan ve 6 ay trafikten men edilen "hafif" isyankar bir adam.
İsyankar ve gezgin bir genç olarak Gérard Depardieu oyunculuk hayatına Patrick Dewaere ile birlikte küçük bir gezici tiyatro olan "Cafe de la Gare"da başladı.
Sponsorlu Bağlantılar
1964'te, oyunculuk öğrenimi gören arkadaşı Michel Pilorgé ile Paris'e gitti. Burada izlediği bir Molière oyunu sonrasında oyuncu olmaya karar verdi. Théâtre National Populaire'de aldığı ücretsiz derslerden sonra, 1966'da Jean-Laurent Cochet nin yönettiği École d'art dramatique'i bitirdi. Buradaki öğrenimi sırasındaki arkadaşlarından biri Claude Jade'di. Depadieu, yönetmen Claude Regy'nin vasıtasıyla, yönetmen ve senarist Marguerite Duras ile tanıştı ve birkaç yıl içinde onunla birlikte dört film çevirdi. Bu filmlerden Nathalie Granger (1971) ve Les Valseuses (1973), Depardieu'nün tanınmasını sağladı.
Sinemada önemsiz rollerden sonra sonunda Bertrand Blier'nin 1974'deki Les Valseuses adlı filminde şansı yakaladı. Bu film Fransız sinemasında yeni bir tür kahraman yarattı ve oyuncunun popülaritesini inanılmaz artırdı. Daha sonra tiyatro sahnesini bırakarak 80'ler ve 90'ların en önde gelen Fransız aktörü oldu. François Truffaut'nun La Femme d'à coté filmindeki oyunculuğu ile bilinirliği arttı. İlk César Ödülü'nü Le Dernier Métro filmindeki rolüyle kazandı. 1985 civarında genç Patricia Kaas'ı keşfetmese de en azından kariyerine başlaması için cesaretlendirdi. Depardieu'nün en önemli işleri arasında arasında komedi oyuncusu Pierre Richard ile birlikte oynadığı La Chèvre (1981), Les Compères (1983) ve Les Fugitifs (1986) filmlerinden oluşan komedi filmi serisi de bulunmaktadır. 1990'ların başından itibaren, Jean Reno ile birlikte uluslararası prodüksiyonlarda kendini kanıtlayan ender Fransız aktörlerden biri oldu.
1980'deki Son Metro ve 1990'daki Cyrano de Bergerac'taki rolleri ile iki kez en iyi erkek oyuncu dalında Cesar ödülü aldı. Cyrano de Bergerac'taki rolüyle Oscar'a aday gösterildi ve birçok uluslararası film festivalinde ödül kazandı. 1996'da Fransa'nın en yüksek mertebesi olan "Chevalier du Legion d'Honneur" ile ödüllendirildi. Başarılı bir şarap üreticisi olan sanatçı halen 1986'da Jean de Florette filminde birlikte rol aldığı Elizabeth Depardieu ile evli ve bir kızı, yine oyuncu olan bir oğlu vardır.


Doğum adı: Gérard Xavier Marcel Depardieu
Doğum tarihi: 27 Aralık 1948
Doğum yeri: Châteauroux, Indre, France
Gérard Xavier Marcel Depardieu (d. 27 Aralık 1948), Oscar'a aday gösterilmiş, Altın Küre Ödülü sahibi Fransız aktördür. Fransa'nın önde gelen aktörlerinden olan biridir.

Biyografi
Çocukluğu
Depardieu Châteauroux, Indre'de, Anne Jeanne Josèphe Éliette ile metal işçisi olan René Maxime Lionel Depardieu'nün altı çocuğundan üçüncüsü olarak dünyaya geldi. Konuşma bozukluğu sebebiyle okulda yaşadığı sorunlar sonucunda dengesiz ve uyumsuz olarak nitelendirildi. On üç yaşından itibaren matbaacılık eğitimi görmeye başladı ancak eğitimini tamamlamadı.
Özel Hayatı
İlk evliliğini Élisabeth Guignot ile yaptı, çiftin Guillaume ve Julie adında iki çocuğu oldu. Daha sonra Karine Silla'dan Roxane adında bir kızı olan Depardieu, 1997-2005 yılları arasında oyuncu Carole Bouquet ile birliktelik yaşadı.
Depardieu eski Küba lideri Fidel Castro'nun en sevdiği aktör ve yakın arkadaşlarında biridir.
Depardieu sinema kariyerinin yanı sıra bağcılıkla uğraşmaktadır. Anjou'daki üzüm bağında kendi şarabını üretmekte ve satmaktadır. Ayrıca gastronomi ile ilgilenen ve Paris'te iki restoran işleten Depardieu, Ekim 2004'te bir yemek kitabı yayınlamıştır.


Alıntı

Oynadığı birçok karaktere rağmen sinema severlere kendisini Oburiks karakteriyle çok sevdiren Fransız aktör Gerard Depardieu, 27 Aralık 1948’de Chateauroux, Indre’de dünyaya geldi. Alkol ve sigarayla çok erken yaşta tanışan sanatçı, henüz 12 yaşındayken evden kaçıp Michelle ve Irène adlı iki fahişeyle yaşamaya başladı. Ufak tefek suçlar da bu alışkanlıklara eklenince bir süre hapiste yatmak zorunda kalan Depardieu, 16 yaşında hapisten çıkıp Paris’e döndü.

Şöhret Kapıda
Bu dönemde Thétre Nationale Populaire’in oyunculuk seçmelerine katılan ve başarılı olan Depardieu’un yaşamında yeni bir sayfa açıldı. Bu yıllarda Marguerite Duras, Peter Hanke, Israel Horowitz ve Moliere yazarların yarattığı karakterleri sahneye taşıyan sanatçı, on beşten fazla oyunda rol aldı; ancak adını 1973 yılında rol aldığı Bertrand Blier’nin ‘Les Valseuses’ filmi ile duyurdu. Bu film Fransız sinemasında yeni bir tür kahraman yarattı ve oyuncunun popülaritesini inanılmaz artırdı.
Bu yıllarda art arda çok önemli yönetmenlerle çalışan genç Gerard, 1974 yılında Claude Sautet’nin ‘Sen, Ben ve Diğerleri’ ve Claude Goretta’nın ‘Pas si méchant que ça’sında rol aldı. 1976 yılında Barbet Schroeder’in ‘Metres’, Bernardo Bertolucci’nin ’1900’ ve Marco Ferreri’nin ‘Son Kadın’ı ile aynı yönetmenin 77 yapımı ‘Maymun Düşü’ filminde rol aldı. Sanatçı bu yıllarda ‘Şebeke’, ‘Ona Sevdiğimi Söyleyin’, gibi birçok filme daha imza attı.

Dünya Çapında Ünlendi
Şöhretini ülke dışına taşımayı başaran aktörlerden olan Depardieu, İngiltere, Almanya, İtalya ve ABD yapımı birçok filmde rol aldı. İri yarı cüssesi ve muazzam oyunculuk yeteneği ile 1970 ve 80’lerin en üretken Avrupalı başrol oyuncusu olan Depardieu’nun birlikte çalıştığı yönetmenler arasında Marguerite Duras, Francis Weber, Claude Sautet, François Truffaut, Calude Miller, Alain Resnais, Maurice Pialat, Claude Berri, Bertrand Bilier gibi önde gelen Fransız yönetmenlerin yanı sıra, Ridley Scott, Randall Wallace gibi büyük gişe filmleriyle tanınan yönetmenler ve Peter Weir, Kenneth Branagh gibi sanat sinemasıyla ticari sinema arasında yer alan isimler de yeralıyor.

“Benim imajım yok”
Mesleği ile ilgili olarak “Benim imajım yok. Bir aktörün belirli bir imajı olmasını hiç doğru bulmuyorum, aksine hiçbir imajın temsilcisi olmamalı ki farklı kalıplara rahatlıkla girebilsin” diyen sanatçı, ‘Danton’, ‘Cyrano’, ‘Rodin’, ve ‘Vidocq’ gibi efsaneleşmiş karakterleri ihtişamlarına uygun canlandırdığı gibi, yaşamın içinden kopup gelmiş karakterleri de alçakgönüllü bir yalınlıkta perdeye taşıdı.

Dev Cüsse, Dev Yetenek
90’lara yaklaşıldığında iyice artan kilolarıyla görünümü değişse de yeteneğinden hiçbir şey eksilmedi. 1990 yılında Jean-Paul Rappeneau’nun yapıtından uyarlanan ‘Cyrano de Bergerac’taki performansıyla, Cannes Film Festivali’nde ‘En İyi Aktör Ödülü’ ve ‘César Ödülü’ kazandı. Ayrıca bu rolle Oskar ve BAFTA’ya da aday gösterildi. Sanatçı daha önce de 1980 yapımı ‘Son Metro’ filmindeki performansıyla Cesar Ödülü almıştı. Cyrano ile yakaladığı başarının ardından aynı yıl, Peter Weir’ın yönettiği ‘Yeşil Kart’ta Andie McDowell’la birlikte rol alan Depardieu, kendine farklı bir izleyici kitlesi yaratmış oldu. Bu deneyimin ardında, ’1492 - Cennetin Keşfi’, ‘Kahraman Babam’, ‘Hayal Arkadaşım’ ve ‘Hamlet’te rol alan sanatçı ‘Demir Maskeli Adam’ filminde de John Malkovich ile kamera karşısına geçti. Bu birliktelik daha sonra ‘Les Misérables-Sefiller’in televizyon uyarlamasına da taşındı.

Kamera Arkası Deneyimi
Kamera arkasında da deneyimli olan sanatçı, 1984 yapımı ‘Le Tartuffe’ün yönetmenliğini, 1988 yapımı ‘A Strange Place to Meet’in ve Satyajit Ray’in yönettiği ‘Shakha Proshaka/Branches of the Tree’nin de ortak yapımcılığını da üstlendi.

Tehlikeli Zevkler
Bu denli yoğun çalışmasına rağmen bazı zevklerinden de vazgeçmeyen sanatçının bu tutumu zaman zaman sağlığına da yansıdı. 1990’da alkollü araç kullanmaktan 6 ay süreyle ehliyetine el kondu ve 2 ay hapis yattı. 1996 yılında bindiği uçak havaalanında başka bir uçakla çarpıştı ama Depardieu yara almadan bu kazadan kurtuldu. 1998’de ciddi bir motosiklet kazası geçiren ve bir süre komada kaldıktan sonra sağlığına yeniden kavuşan sanatçı, 2000 yılında da by-pass ameliyatı oldu.
Depardieu’nun, büyük bir zevkle ve miktarına dikkat etmeden yemek yediği, bolca içki tükettiği ve kendine dikkat etmediği için zaman zaman tekleyen bu hantal bedeni ne kadar güçlü olduğunu kanıtlasa da sanatçı bundan bir ders almış olacak ki hayatının geri kalan bölümü için önemli bir karar almış: ‘Dinlemek’. Depardieu, “Ameliyattan sonra hayatıma karşı büyük bir hayranlık duydum. Çocuklarıma, kariyerime, sinemaya, beni seven ve sevdiğim bütün insanlara. Karar verdim, artık onları dinleyeceğim, herkesi dinleyeceğim!” diyor.

Büyük Onur
1996’da Fransa’nın en yüksek onuru olan ‘Chevalier du Legion d’Honneur’a layık görülen sanatçının birçok filmde birlikte rol aldığı ilk eşi Elisabeth (Guignot) Depardieu’den Guillaume ve Julie adında iki çocuğu var. Bu arada Guillaume da babası gibi aktörlük yapıyor. Elisabeth ile ilişkisi bittikten sonra 1990’ların ortasında Carole Bouquet ile adı anılan aktörün son hayat arkadaşı ise 11 Haziran 2001 evlendiği Marie Lemieux.
Her yıla ortalama üç film sığdıran Depardieu, başarıyla canlandırdığı onlarca farklı karakterin yanısıra özel yaşamıyla da hep gündemde kalmayı başarıyor. Oyunculuğun yanısıra iyi bir şarap üreticisi olan sanatçının Loire’da üzüm bağları, Romanyada da tekstil firması var.


Ödüller

Depardieu 1981 ve 1991'de iki defa Başrolde En İyi Erkek Oyuncu César Ödülü'ne aday gösterildi ve ikisinde de kazandı. 1990'da ise Cyrano de Bergerac filmindeki rolüyle En İyi Erkek Oyuncu Akademi Ödülü'ne aday gösterildi.
  • 1981: Başrolde En İyi Erkek Oyuncu César Ödülü - Le Dernier Métro
  • 1985: Venedik Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu Ödülü - Police
  • 1990: Cannes Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu Ödülü - Cyrano de Bergerac
  • 1991: Başrolde En İyi Erkek Oyuncu César Ödülü - Cyrano de Bergerac
  • 1991: En İyi Erkek Oyuncu Altın Küre Ödülü - Müzikal veya Komedi (Sinema) - Green Card
  • 1997: Venedik Film Festivali Altın Aslan Onur Ödülü - başarılı kariyer
  • 2006: Moskova Uluslararası Film Festivali Stanislavsky Ödülü - üstün oyunculuk kariyeri
Filmografi
  • Maîtresse (1973)
  • Au rendez-vous de la mort joyeuse (1973)
  • Going Places (1974)
  • Sept morts sur ordonnance (1975)
  • Je t'aime... moi non plus (1976)
  • 1900 (1976)
  • La Dernière femme (1976)
  • Dites-lui que je l'aime (1977)
  • Préparez vos mouchoirs (Get Out Your Handkerchiefs) (1978)
  • Rêve de singe (Bye Bye Monkey) (1978)
  • Le Sucre (1978)
  • Buffet froid (1979)
  • Mon oncle d'Amérique (My American Uncle) (1980)
  • Loulou (1980)
  • Le Dernier métro (The Last Metro) (1980)
  • La Femme d'à côté (The Woman Next Door) (1981)
  • La Chèvre (1981)
  • Le Retour de Martin Guerre (The Return of Martin Guerre) (1982)
  • Danton (1983)
  • Les Compères (1983)
  • Fort Saganne (1984)
  • Police (1985)
  • Une femme ou deux (1985)
  • Tenue de soirée (1986)
  • Les Fugitives (1986)
  • Jean de Florette (1986)
  • Manon des Sources (1986)
  • Sous le soleil de Satan (Under the Sun of Satan) (1987)
  • Drôle d'endroit pour une rencontre (1988)
  • Camille Claudel (1988)
  • Le choix des armes (1989)
  • Trop belle pour toi (1989) by Alain Corneau
  • Cyrano de Bergerac (1990)
  • Uranus (1990)
  • Green Card (1990)
  • Mon père, ce héros (1991)
  • Tous les matins du monde (1991)
  • Merci la vie (1991)
  • 1492: Conquest of Paradise (1992) by Ridley Scott
  • Le Visionarium (1992)
  • Germinal (1993)
  • Le Colonel Chabert (1994)
  • My Father the Hero (1994)
  • A Pure Formality (1994)
  • Élisa (1995)
  • Les Anges gardiens (Guardian Angels) (1995)
  • Unhook the Stars (1996)
  • Hamlet (1996)
  • Bogus (1996)
  • The Man in the Iron Mask (1998)
  • The Count of Monte Cristo) (1998) (TV)
  • Asterix & Obelix vs Caesar (1999)
  • Vatel (2000)
  • Tutto l'amore che c'è (2000)
  • Zavist' bogov (Gods Envy) (2000) (Russian movie directed by V. Menshov)
  • Les Misérables (2000) (TV) (co-produced by Depardieu)
  • 102 Dalmatians (2000)
  • Le Placard (The Closet) (2001)
  • CQ (2001)
  • Vidocq (2001)
  • Asterix & Obelix: Mission Cleopatra (2002)
  • Napoléon (2002) (TV)
  • I a m Dina (2002)
  • City of Ghosts (2002)
  • A Loving Father (2002)
  • Le Pacte Du Silence (2003)
  • Crime Spree (2003)
  • Bon voyage (2003)
  • Nathalie... (2003)
  • Tais-toi! (2003)
  • 36 Quai des Orfèvres (2004)
  • RRRrrrr!!! (2004)
  • Olé! (2005) with Gad Elmaleh
  • Last Holiday (2006)
  • Quand j'étais chanteur (2006)
  • Paris, je t'aime (2007)
  • La Vie en Rose (La Môme) (2007)
  • Michou d'Auber (2007)
  • L'abbuffata (2007)
  • Asteriks Olimpiyat Oyunları'nda (2008)
  • Disco (2008)
  • Babylon A.D. (2008)
Derlemedir.

Son düzenleyen Safi; 13 Kasım 2015 22:30
Biyografi Konusu: Gérard Depardieu nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
15 Haziran 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Gérard Depardieu
Sponsorlu Bağlantılar

(1948 Châteauroux)
Fransız sinema ve tiyatro oyuncusu.

Bir metal işçisinin oğluydu. Gençlik yıllarında Paris'te oyunculuk eğitimi gördü ve çeşitli oyunlarda rol alarak sahneye çıkmaya başladı. 70'li yıllarda sinemaya geçerek ilk filmlerinde güçlü, kaba saba ama çekici ve incelikli erkek tipi çizerek üne kavuştu. 1980'den sonraysa çeşitli filmlerde birbirinden değişik birçok rolle oyunculuğunu kanıtladı. François Truffaut'nun "Le Dernier métro" (Son Metro) aldı filmindeki rolüyle en iyi erkek oyuncu olarak César Ödülü'nü kazandı. 1983 Montreal Dünya Film Şenliği'nde en iyi erkek oyuncu ödülünü bir başka oyuncuyla paylaştı. 1990 Cannes Film Şenliği'nde ise En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü kazandı. Depardieu, Fransız sinemasının önde gelen yönetmenlerinin hemen hepsiyle çalıştı, birbirinden çok farklı birçok tipi başarıyla canlandırarak, Fransa'da ve tüm dünyada ünlü bir oyuncu oldu.

Başlıca filmleri:
  • "Vincent, François, Paul et les autres" (Sen, Ben ve Diğerleri, 1974),
  • "1900" (1976), "Loulou" (1980),
  • "Mon oncle d'Amérique" (Amerikalı Amcam),
  • "Le Dernier métro" (Son Metro, 1981),
  • "Le Retour de Martin Guerre" (Martin Guerre'in Dönüşü, 1982),
  • "Danton" (1982),
  • "Fort Saganne" (1984),
  • "Tenue de Soirée" (1986),
  • "Trop belle pour toi" (Senin İçin Fazla Güzel, 1988),
  • "Cyranok de Bergerne" (1990),
  • "Germinal" (1993).

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
17 Kasım 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Gérard Depardieu

Ad:  Gérard Depardieu.jpg
Gösterim: 1374
Boyut:  46.6 KB

Benzer Konular

27 Kasım 2012 / ThinkerBeLL Sinema ww
4 Haziran 2012 / Daisy-BT Bilim ww
17 Ağustos 2015 / king nothing Taslak Konular
8 Ağustos 2015 / Safi Sanat ww