Arama

Glasnost - Rus Açıklık Politikası

Güncelleme: 3 Eylül 2011 Gösterim: 4.990 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
29 Mart 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Glasnost
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Glasnost (Rusça: Гла́сность, "Açıklık"), Sovyetler Birliği'nin son döneminde Mihail Gorbaçov'un liderilğinde ülkede demokratikleşmeye doğru değişim amacıyla uygulanmış politikaların tümüne verilen addır. 1985'te uygulanmaya başlamış, Sovyetler Birilği'nin dağılmasıyla son bulmuştur.
Glasnost, bir anlamda fikir ve ifade özgürlüklerinin bir bileşkesi olarak görülebilir. Bu politikadaki amaç, özellikle Çernobil faciası sonrası yaşanan infialin ardından Sovyet toplumunda devlete ve yöneticilere karşı güven duyulmasına aracı olmaktı. Gorbaçov'un sosyalizm anlayışına göre, artık sosyalizmi kangren eden bir takım uygulamaların sona erdirilmesi şarttı ve bu ancak toplumun her düzeyinin katılabileceği, herkese söz hakkı tanınacak olan bir tartışma ortamıyla mümkün olabilirdi.
Gorbaçov, bu hamle ile hem toplumu kendi arkasına alarak Yuri Andropov'dan sonra başa geçmesini engelleyen ve Konstantin Çernenko'yu genel sekreterliğe getiren ortodoks komünist partisi üyelerinden kurtulabilmek, hem de gerçekten tıkanmış ve üçüncü endüstri devrimini nasıl karşılayacağını bilemeyen sosyalist bloğa bir çıkış yolu bulabilmekti.
Glasnost'tan sonra başlatılan ve koşut olarak yürütülmesi gereken Perestroika politikası başarısız olup da siyasi ve sosyal özgürlükler ekonomide üretim ile karşılık bulamayınca, Glasnost bu kez tersine dönen ve Gorbaçov'u Ağustos Darbesi'nden medet ummaya iten ve SSCB'nin sonunu hazırlayan bir etken olmuştur.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
3 Eylül 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Glasnost
Sponsorlu Bağlantılar

Rusçada "açıklık" anlamına gelen sözcük.

Eski SSCB'de Komünist Partisi genel sekreteri Mihail Gorbaçov'un başlattığı politikalar bütünü. Bu politikaların amacı, Sovyet toplumunda, başta düşünce özgürlüğü olmak üzere, özgürlüklerin geliştirilmesi, yönetimde saydamlığın sağlanması, özgür tartışma ve eleştiri ortamının yaratılmasıydı. Glasnost aynı zamanda, ekonomik değişimin de önkoşuluydu. Ekonomide ve siyasal sistemde önemli değişiklikler yapılarak, demokratikleşmeyi ve ekonomi üzerinde kamuoyunun denetimini sağlamayı amaçlamaktaydı. Bu politikanın tamamlayıcısı, yeniden yapılanma anlamına gelen "perestroika"dır.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi


Benzer Konular

1 Eylül 2011 / Misafir Edebiyat
23 Mart 2010 / Breath Edebiyat
3 Nisan 2011 / Daisy-BT X-Sözlük
2 Haziran 2010 / _Yağmur_ Tarih
18 Mart 2009 / ThinkerBeLL Siyasal Bilimler