Arama

Mehmet Şükrü Saracoğlu

Güncelleme: 8 Mart 2017 Gösterim: 23.945 Cevap: 3
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
22 Kasım 2006       Mesaj #1
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi

Şaracoğlu, (Mehmet) Şükrü

Ad:  Mehmet Şükrü Saracoğlu1.jpg
Gösterim: 1352
Boyut:  66.0 KB

(d. 1887, Ödemiş - ö. 27 Aralık 1953, İstanbul),
Sponsorlu Bağlantılar
siyaset ve devlet adamı. 1942-46 arasında başbakanlık yapmıştır.

Ödemiş Rüştiyesi’nde başladığı ortaöğrenimini İzmir İdadisi’nde tamamladı. Mekteb-i Mülkiye’yi bitirdikten (1909) sonra İzmir vilayeti maiyet memurluğuna atandı.

Aynca İzmir Sultanisi’nde öğretmenliğe başladı. 1911’de İzmir İttihat ve Terakki Ticaret Mektebi müdürlüğüne getirildi. Burslu olarak gittiği İsviçre’de Cenevre Siyasal Bilimler Fakültesi’ni bitirdi (1918). Öğrenim görürken, Mahmud Esat (Bozkurt) ile birlikte Cenevre Türk Talebe Cemiyeti’ni kurdu, bir yıl süreyle derneğin başkanlığını yürüttü. İzmir’in Yunanlılarca işgali ve Milli Mücadele’nin başlaması üzerine gizlice İzmir’e dönüp Kuvayı Milliye’ ye katıldı (1919). Aydın cephesi karargâhında görev aldı, Kuşadası’nda çeteci olarak çarpıştı.

Ocak 1920’de toplanan son Osmanlı Meclis-i Mebuşam’na İzmir mebusu olarak seçildi, ama İstanbul’un İtilaf Devletleri’nce işgal edilmesi nedeniyle meclise katılamadan Kuşadası’na geri döndü. 1923’te ikinci dönem İzmir mebusu olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) katıldı. 1924-25 yıllarında Fethi Bey (Okyar) hükümetinde maarif vekilliğinde bulundu. 1926’da Türk - Yunan Mübadele Komisyonu’nda Türk delegasyonuna başkanlık etti. 1927-30 arasındaki İsmet Paşa (İnönü) hükümetlerinde maliye vekilliğini üstlendi. Lozan Antlaşması’nın getirdiği sınırlamaların bitmesinden sonra yeni gümrük tarifelerini uygulamaya koydu. Dış ticarette “kota sistemi”ni getirdi. Dünyadaki Büyük Bunalım’ın etkilerini azaltmak ve ulusal ekonominin altyapısını oluşturmak amacıyla yürütülen bir dizi millileştirmede önemli rol oynadı. Vekillikten ayrıldıktan sonra hazırladığı bir rapor, Türk pamuk sanayisinin yeniden düzenlenmesine temel oluşturdu.

1933-38 arasında İsmet İnönü ve Celal Bayar hükümetlerinde de adliye vekili olarak görev aldı. Hâkimlerin görev ve yetkileri, suçüstü, icra-iflas ve cezaevlerinin kuruluşu gibi alanlarda yeni yasaların çıkarılmasını sağladı. Siyasal yaşamının en önemli görevlerinden biri 1938-42 arasında, Celal Bayar ve Refik Saydam hükümetlerinde üstlendiği dışişleri bakanlığı oldu. Türkiye’nin II. Dünya Savaşı’nın (1939-45) dışında tutulması politikasında önemli rol oynadı. Ama Refik Saydam’ın ölümü üzerine başbakanlığa getirildikten (9 Temmuz 1942) sonra izlediği dış politika bazı çevrelerce Alman yanlısı olarak nitelendirildi.

Başbakanlığı sırasında çıkarılan Varlık Vergisi Kanunu’nun gayrimüslim azınlıklara yönelik bir baskı aracı gibi uygulandığı ileri sürülerek eleştirildi. Topraksız köylülere bazı arazileri dağıtmaya yönelik Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu da başbakanken yürürlüğe kondu. 15 Mart 1943’te kurduğu ikinci hükümet döneminde ekonomide liberalleşmeye yöneldi. Başbakanlıktan 5 Ağustos 1946’da ayrıldı. 1 Kasım 1948’de TBMM başkanlığına seçildi. Bu görevi iki dönem sürdü. 14 Mayıs 1950 seçimleriyle birlikte milletvekilliği ve siyasal yaşamı sona erdi.
kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen Safi; 8 Mart 2017 07:18
Biyografi Konusu: Mehmet Şükrü Saracoğlu nereli hayatı kimdir.
DrAm3vLH - avatarı
DrAm3vLH
Ziyaretçi
22 Temmuz 2007       Mesaj #2
DrAm3vLH - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  Mehmet Şükrü Saracoğlu2.jpg
Gösterim: 972
Boyut:  66.9 KB
Şükrü Saracoğlu
İsminin verildiği Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu
(d. 1887, Ödemiş-İzmir – ö. 27 Aralık1953, İstanbul).
Sponsorlu Bağlantılar
Eski milletvekili ve başbakan.

İlk ve orta okulu Ödemiş’te okuduktan sonra İzmir idadisi’ne girdi. Son derece zeki, çalıskan bir öğrenciydi. İzmir idadisini birincilikle bitirerek, Ankara’daki Mekteb-i Mülkiye’ye geçti. 1909 yılında Mekteb-i Mülkiye’ yi bitirerek İzmir Valiliği Maiyet Memurluğu’na atandı. İzmir Sultanisi’nde matematik-öğretmenliği yapan Saracoğlu, 1911 yılında İttihat ve Terakki Ticaret Mekteb-i Müdürlüğü görevine getirildi.

1914 yılının Ocak ayında bir devlet bursu kazanan Saracoğlu, Belçika’ya öğrenime gitti. Kısa bir süre sonra Birinci Dünya Savaşı patlayınca hemen İzmir’e döndü. 1915 Mayıs’ında tekrar Cenevre Siyasi İlimler Akademisi’nde okumak için İsviçre’ye giderek burada dört yıl kaldı ve bu fakülteyi çok iyi bir dereceyle bitirdi. Mondros Mütarekesi’nden sonra Cenevre’de Türk Talebe Cemiyeti’ni kurarak bu cemiyet adına Fransızca bir derginin yayınlanmasını üstlendi. Türk Talebe Cemiyeti’nin başkanı olarak Avrupa kamuoyunda Mondros şartlarının olumsuzluğuna tepki yaratmak için uğraşlar vererek Osmanlı Devleti’nin haklarını savundu.

O günlerde İzmir işgal edilince Türkiye’ye gideceğini öğrendiği bir İtalyan gemisine kaçak binip yurda döndü. Ulusal Kurtuluş Hareketi’ne katıldı. Kuşadası, Nazilli ve Aydın yörelerinde kurulan Kuva-i Milliye hareketlerinin örgütlenmesinde çalıştı. Osmanlı Meclisi Mebusanı’na İzmir milletvekili olarak seçildiyse de, Saracoğlu bu göreve katılmadı.
Saracoğlu, 1923’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne İzmirMebusu olarak girdi.

Fethi Okyar kabinesinde Maarif Vekili, İnönü’nün 3 ve 4. hükümetlerinde Adliye Vekili, ve 12’nci Refik Saydam hükümetinde Hariciye Vekili olan Mehmet Şükrü Saracoğlu, 1942 yılında Refik Saydam’ın ölümü üzerine İnönü tarafından 9 Temmuz1942 günü başkanlığa atanarak hükumeti kurmakla görevlendirildi.

Fethi Okyar hükümetinde Milli Eğitim Bakanlığı yapan Saracoğlu, 1926’da Yunanlılarla kurulan Mübadele Komisyonu’na başkanlık etti. Başbakanlığına kadar kurulan bütün hükümetlerde görev aldı. Bu hükümetlerde Maliye, Adliye ve Hariciye vekilliklerinde bulundu. Saracoğlu’nun 1932 yılında Paris’te Osmanlı borçlarının ödeme koşullarının saptanması görüşlerini Türkiye adına yürütürken görüyoruz. 1933’de bir antlaşma ile bu konuyu başarıyla ve batılı gözlemcilerin hayranlığı içinde bitirirken izliyoruz. Saracoğlu’nun devlet adamlığı vitrinini süsleyen en değerli ve liyakatinin zirvesine vardığı bu anlaşma ile genç Türkiye Cumhuriyeti’nin maliyesi soluk aldı.

Genç Cumhuriyet’in devlet organlarının kurumlaşmasında da emeği geçen Saracoğlu, bakanlıkları sırasında avukatlık, hakimlik İcra İflas Kanunlarını hazırlamış ve çıkartmış iş esasına dayalı cezaevlerinin oluşmasını ve ilk örnek olarak İmralı’nın kuruluşunu sağlamıştır. Barem ve Emeklilik kanunları da Saracoğlu’nun zamanında oluşturulmuştur.
Refik Saydam’ın ölümü sonrasında Başbakan olan Saracoğlu, bu döneminde de Cumhuriyet döneminin bütünsellik taşıyan seçim yasasını iki dereceli olarak hazırladı ve çıkarttı. Saracoğlu istifa ederek Başbakanlığı Recep Peker’e devrettikten sonra 1 Kasım1948 ve 22 Mayıs1950 yılları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı yaptı.

1950 seçimlerinde parlamentoya giremeyen Saracoğlu siyaseti bıraktı.
Şükrü Saracoğlu ayrıca 16 yıl boyunca Fenerbahçe Spor Kulübü'nün başkanlığını yapmıştır. 22 Temmuz 1998 yılında alınan kararla Fenerbahçe Stadı'nın adı Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu olarak değiştirilmiştir.
Son düzenleyen Safi; 8 Mart 2017 06:41
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
12 Ağustos 2012       Mesaj #3
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Mehmet Şükrü Saracoğlu
Ad:  Mehmet Şükrü Saracoğlu3.jpg
Gösterim: 822
Boyut:  58.7 KB

(1887 Ödemiş-1953 İstanbul)
Devlet adamı.

Ortaöğrenimini İzmir İdadisi, yükseköğrenimini Mülkiye'de tamamladı. İzmir'de maiyet memuru oldu (1909). 1915'te İsviçre'ye giderek siyasî bilimler okudu. 1920 yılında Türkiye'ye dönerek Aydın cephesine katıldı. 1923'te İzmir mebusu seçildi. Maarif vekili oldu (1925). İsmet Paşa kabinesinde maliye vekilliği, 1933'te adliye vekilliği yaptı. Hâkimler, icra-iflâs, avukatlar, iş esasına dayalı cezaevi kanunlarını çıkarttı. Celal Bayar kabinesinde hariciye vekili, 1942-1946 yılları arasında başbakanlık yaptı. 1948'de meclis başkanı seçildi. 1950'den sonra siyasetten çekildi.

1887 yılında İzmir’in Ödemiş ilçesinde doğdu. İlk ve orta okulu Ödemiş’te okuduktan sonra İzmir idadisi’ne girdi. Son derece zeki, çalıskan bir öğrenciydi. İzmir idadisini birincilikle bitirerek, Ankara’daki Mekteb-i Mülkiye’ye geçti. 1909 yılında Mekteb-i Mülkiye’ yi bitirerek İzmir Valiliği Maiyet Memurluğu’na atandı. İzmir Sultanisi’nde matematik-öğretmenliği yapan Saracoğlu, 1911 yılında İttihat ve Terakki Ticaret Mekteb-i Müdürlüğü görevine getirildi.

1914 yılının Ocak ayında bir devlet bursu kazanan Saracoğlu Belçika’ya öğrenime gitti. Kısa bir süre sonra Birinci Dünya Savaşı patlayınca hemen İzmir’e döndü. 1915 Mayıs’ında tekrar Cenevre Siyasi İlimler Akademisi’nde okumak için İsviçre’ye giderek burada dört yıl kaldı ve bu fakülteyi çok iyi bir dereceyle bitirdi. Mondros Mütarekesi’nden sonra Cenevre’de Türk Talebe Cemiyeti’ni kurarak bu cemiyet adına Fransızca bir derginin yayınlanmasını üstlendi. Türk Talebe Cemiyeti’nin başkanı olarak Avrupa kamuoyunda Mondros şartlarının olumsuzluğuna tepki yaratmak için uğraşlar vererek Osmanlı Devleti’nin haklarını savundu.

O günlerde İzmir işgal edilince Türkiye’ye gideceğini öğrendiği bir İtalyan gemisine kaçak binip yurda döndü. Ulusal Kurtuluş Hareketi’ne katıldı. Kuşadası, Nazilli ve Aydın yörelerinde kurulan Kuva-i Milliye hareketlerinin örgütlenmesinde çalıştı. Osmanlı Meclisi Mebusanı’na İzmir milletvekili olarak seçildiyse de, Saracoğlu bu göreve katılmadı.
Saracoğlu 1923’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne İzmir Mebusu olarak girdi.
Fethi Okyar kabinesinde Maarif Vekili, İnönü’nün 3 ve 4. hükümetlerinde Adliye Vekili, ve 12’nci Refik Saydam hükümetinde Hariciye Vekili olan Mehmet Şükrü Saracoğlu, 1942 yılında Refik Saydam’ın ölümü üzerine İnönü tarafından 9 Temmuz 1942 günü başkanlığa atanarak hükumeti kurmakla görevlendirildi.

Fethi Okyar hükümetinde Milli Eğitim Bakanlığı yapan Saracoğlu 1926’da Yunanlılarla kurulan Mübadele Komisyonu’na başkanlık etti. Başbakanlığına kadar kurulan bütün hükümetlerde görev aldı. Bu hükümetlerde Maliye, Adliye ve Hariciye vekilliklerinde bulundu. Saracoğlu’nun 1932 yılında Paris’te Osmanlı borçlarının ödeme koşullarının saptanması görüşlerini Türkiye adına yürütürken görüyoruz. 1933’de bir antlaşma ile bu konuyu başarıyla ve batılı gözlemcilerin hayranlığı içinde bitirirken izliyoruz. Saracoğlu’nun devlet adamlığı vitrinini süsleyen en değerli ve liyakatinin zirvesine vardığı bu anlaşma ile genç Türkiye Cumhuriyeti’nin maliyesi soluk aldı.

Genç Cumhuriyet’in devlet organlarının kurumlaşmasında da emeği geçen Saracoğlu, bakanlıkları sırasında avukatlık, hakimlik İcra İflas Kanunlarını hazırlamış ve çıkartmış iş esasına dayalı cezaevlerinin oluşmasını ve ilk örnek olarak İmralı’nın kuruluşunu sağlamıştır. Barem ve Emeklilik kanunları da Saracoğlu’nun zamanında oluşturulmuştur.
Refik Saydam’ın ölümü sonrasında Başbakan olan Saracoğlu, bu döneminde de Cumhuriyet döneminin bütünsellik taşıyan seçim yasasını iki dereceli olarak hazırladı ve çıkarttı. Saracoğlu istifa ederek Başbakanlığı Recep Peker’e devrettikten sonra 1 Kasım 1948 ve 22 Mayıs 1950 yılları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı yaptı.

1950 seçimlerinde parlamentoya giremeyen Saracoğlu siyaseti bıraktı.
Saracoğlu, 27 Aralık 1953’de İstanbul’da vefat etti.
Şükrü Saracoğlu ayrıca 17 yıl boyunca Fenerbahçe Spor Kulübü'nün başkanlığını yapmıştır. 22 Temmuz 1998 yılında alınan kararla Fenerbahçe Stadı'nın adı Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu olarak değiştirilmiştir.

MsXLabs.Org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Son düzenleyen Safi; 8 Mart 2017 06:42
Sen sadece aynasin...
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Eylül 2015       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SARACOĞLU (Mehmet Şükrü),
türk siyaset adamı
(Ödemiş 1887 - İstanbul 1953).

İzmir idadisi'ni, İstanbul'da mülkiye mektebi’ni (1909) bitirdi. Bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra İsviçre’ye giderek Cenevre Siyasal bilgiler fakültesinden mezun oldu (1918). Öğrenciliği sırasında Türk talebe cemiyetini kurdu ve bu cemiyet adına yayımlanmasına öncülük ettiği fransızca dergide Mondros ateşkes antlaşması koşullarını eleştirdi. Türkiye’ye döndükten sonra Aydın'da kurulan gizli direniş örgütlerine katılarak işgal kuvvetlerine karşı savaştı. 1923'te İzmir milletvekili olarak TBMM’ye girdi. Kısa bir süre Fethi Okyar hükümetinde Milli eğitim bakanı (1925), ardından yunan hükümetiyle görüşmeler yapan Mübadele komisyonu başkanı (1926) olarak görev yaptı.

1927'de, üçüncü ismet İnönü hükümetinde Maliye bakanı olarak yer aldı. Üç yıl kadar süren bu görevi sona erince, türk hükümeti adına ekonomik konularda temaslarda bulunmak üzere ABD'ye gönderildi. 1932'de Paris’te toplanan osmanlı borçlarının taksite bağlanmasına ilişkin görüşmelerde türk heyetinin başkanlığını yaptı ve 1933'te bu konudaki antlaşmayı imzaladı. 1933'ten başlayarak İnönü, Bayar.

Saydam kabinelerinde Adalet ve Dışişleri bakanı olarak bulundu. Refik Saydam'ın ölümünden (1942) sonra Başbakanlığa getirildi. Bu tarihte genel seçimlerin iki dereceli olmasını hükme bağlayan yasanın çıkartılmasını sağladı. 1946'ya değin iki kez aynı görevi sürdürdü ve kendi isteğiyle Başbakanlıktan ayrıldı. 1948 -1950 arasında TBMM başkanlığı yapan Saraçoğlu, 1950 seçimlerinde yeniden milletvekili olamayınca siyasi yaşamdan çekildi.

Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 8 Mart 2017 06:48

Benzer Konular

26 Mart 2009 / Misafir Bilim tr
8 Mart 2017 / Misafir Spor
23 Nisan 2014 / kizilmavi00 Soru-Cevap
22 Aralık 2007 / KisukE UraharA Sinema tr
21 Eylül 2015 / _Yağmur_ Siyaset tr