Arama

Tunuslu Hayrettin Paşa

Güncelleme: 27 Ağustos 2015 Gösterim: 3.110 Cevap: 1
Kral_Aslan - avatarı
Kral_Aslan
VIP MsXTeam
25 Kasım 2006       Mesaj #1
Kral_Aslan - avatarı
VIP MsXTeam
Tunuslu Hayrettin Paşa . </B>
Tunuslu Hayrettin Paşa, II. Abdülhamit Han döneminde 4 Aralık 1878 - 29 Temmuz 1879 tarihleri arasında sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.
Sponsorlu Bağlantılar
X

HAKKINDA YAZILANLAR

1.Tunuslu Hayreddin Paşanın Hatıraları
Açıklamalı Tarihi Belgeler
Muhammed Salah Mzali, Jean Pignon
Nehir Yayınları / Hatıralarla Yakın Tarih Dizisi

Tunuslu Hayreddin Paşa tarafından bazen Fransızca, bazen Arapça, bazen de Türkçe olarak kaleme alınmış belgelerin bir araya getirilmesi ile ortaya çıkan
bu eser dört bölümden oluşmaktadır: Hatıralar, yazışmalar, görev notları, özel dosyalar.
.. Hayreddin Paşa gibi İstanbul^a sadrazam göreviyle gitmeden önce Tunus^un politik hayatında ön planda rol oynayan önemli bir kişinin elinden çıkmış, hiç yayınlanmamış belgeler sunabilmenin mutluluğunu paylaşıyoruz.


.
Son düzenleyen Kral_Aslan; 31 Ocak 2008 12:31
Biyografi Konusu: Tunuslu Hayrettin Paşa nereli hayatı kimdir.
Hayatın ne anlamı var.. Yanımda sen olmayınca....
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
27 Ağustos 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  800px-Kheireddine_Pacha_high.jpg
Gösterim: 308
Boyut:  137.0 KB

TUNUSLU HAYRETTİN PAŞA
, türk sadrazam (Kafkasya 1820 - İstanbul 1890). Abaza kökenlidir. Küçük yaşta Kafkasya' dan İstanbul'a getirildi ve köle olarak önce nakibüleşraf Kıbrıslı Tahsin Bey'e satıldı, sonra Tunus valisi Ahmet Paşa tarafından satın alındı. Tunus'ta fıkıh, fransızca, askerlik; Fransa'da hukuk, tarih, matematik okudu. Tunus'ta çeşitli üst düzey görevlerinde bulundu, veziriekberliğe (1873) kadar yükseldi. Tunus Beyi ile anlaşmazlığa düştü; tüm görevlerinden istifa ederek Paris'e (1877), sonra da İstanbul’dan aldığı çağrı üzerine imparatorluk başkentine gitti (eylül 1878). Önce Âyan meclisi üyeliğine, hemen ardından vezir rütbesiyle Maliye komisyonu başkanlığına atandı. Şeyh Zafirı Elendi aracılığıyla tanıştığı Abdülhamit ll'nin beğenisini kazandı. Mehmet Esat Saffet Paşa'nın yerine sadrazam oldu (aralık 1878). Görevi sırasında devlet örgütünün yeniden düzenlenmesi için çaba sarf etti; mabeyn görevlilerinin devlet işlerine karışmalarına son verdi. Bu çalışma, çaba ve görüşleri Abdülhamit ll'nin çevresindekiler tarafından hoş karşılanmadı; başta Cevdet Paşa olmak üzere birçok kişi, onu bir arap imparatorluğu kurmak istediğini öne sürerek padişaha ihbar ettiler. Hayrettin Paşa, durumu sezince istifa etti (29 temmuz 1879). Abdülhamit II, istifasını kabul etmekle birlikte İstanbul'dan ayrılmasına izin vermedi ve onu yalısında göz hapsine aldı, zaman zaman da önemli devlet sorunlarının çözümlenmesi için görüşlerine baştfjrdu. Tunuslu Hayrettin Paşa’nın ülkelerin siyasal durumlarını konu edinen, arapça Ak- vâm Cıl-mesâlik fi ma'rifeti ahvâl il-memâlik (1876) adlı bir yapıtı vardır.
Sponsorlu Bağlantılar

Kaynak: Büyük Larousse


Benzer Konular

27 Eylül 2012 / ThinkerBeLL Bilim tr
10 Haziran 2009 / Kral_Aslan Spor tr
17 Kasım 2006 / Asi-BeL Siyaset tr
15 Aralık 2015 / Jumong Spor tr
20 Ağustos 2015 / ögrenci Cevaplanmış