Arama

Abbas Hilmi - I (I. Abbas (Mısır))

Güncelleme: 12 Şubat 2016 Gösterim: 2.914 Cevap: 3
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
14 Şubat 2007       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Abbas Hilmi Paşa
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Mısır valilerindendir. Babası Ahmed Tosun Paşadır. Vehhabiler üzerine sefer yapıp, onların fitne hareketlerine mani olmak için vazifelendirilen Mehmed Ali Paşanın çok sevdiği torunudur. 1813 (H.1228)te Cidde'de doğdu. Mısır'da yetişti.


Abbas Hilmi, amcası İbrahim Paşa'nın 1848 senesinde vefatı üzerine Mısır valiliğine tayin edildi. Bu sırada Osmanlılarda Tanzimat devri başlatılmış ve Mısır'da da Avrupa'nın tesiri ile bir takım reformlar yapılmaya başlanmış, Avrupai tarzda bazı müesseseler açılmıştı. Avrupalıların menfaatlerine olan işlere, Abbas Hilmi karşı çıktı. Reformlara uyularak açılan bu neviden bir takım kuruluşları kapattı. Bu kuruluşlarda misyoner gibi faaliyet gösteren pekçok Avrupalı danışman ve eğitimciyi vazifelerinden aldı. Devrin alimlerinden Tahtavi'yi 1850 senesinde Hartum'a gönderip, bir medrese açmasını istedi. Diğer taraftan masrafları kontrol altına aldığı gibi, vergilerde indirim yaparak halkın iktisadi durumunu oldukça iyi bir hale getirdi. Kahire'de bir harp okulu kurdu.

Tanzimatın Mısır'da uygulanması konusunda Osmanlı Devleti ile ortaya çıkan meseleleri çözmek üzere Fuad Efendi (Paşa) Mısır'a gönderildi. Fuad Efendi bu hususta bazı düzenlemeler yaptı ve şikayet konusu meseleleri halletti. Bu zamanda bir İngiliz şirketi, Kahire ile İskenderiye arasında demiryolu inşaatına başladı ve 1853'te tamamladı. Böylece İngilizler, kısa yoldan Mısır içlerine ulaşma fırsatını da elde ettiler.

Abbas Hilmi, dedesi Mehmed Ali Paşaya verilen fermanı değiştirerek, valiliğe, ailenin en yaşlısının geçmesi usulünü kaldırmak ve kendi yerine oğlu İbrahim Paşayı bırakmak istiyordu. Bu maksatla oğlunu Abdülmecid Hana damad yaptı. Fakat vefat etmesi ile bu işi gerçekleştiremedi. Abbas Hilmi, Kırım Harbinde Osmanlı sultanı Abdülmecid Hana yirmi bin kişilik bir ordu ve bir donanma göndererek yardımda bulundu. Bu yardımı gönderdiği sıralarda Kahire'deki köşkünde aniden öldü. Zehirlenerek öldürüldüğü de rivayet edilmektedir.

Son düzenleyen KisukE UraharA; 29 Ocak 2008 19:30
Biyografi Konusu: Abbas Hilmi - I (I. Abbas (Mısır)) nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
_GüzelikMeleği_ - avatarı
_GüzelikMeleği_
Ziyaretçi
11 Şubat 2013       Mesaj #2
_GüzelikMeleği_ - avatarı
Ziyaretçi
Abbas Hilmi
Babası Hidiv Tevfik Paşa, annesi Emine Valide Paşa'dır (“Paşa” ünvanı, Emine Hanım'a II. Abdülhamit tarafından verilmiştir.) Mısır’daki saray okulunda başladığı eğitimini önce İsviçre'de ve Viyana Harp Akademisi’nde sürdürdü.
Sponsorlu Bağlantılar
Babasının ölümü üzerine 1892'de on sekiz yaşında iken Osmanlı Devleti’nin fermanı ile hidivliğe getirildi. Genç ve tecrübesiz olması nedeniyle Osmanlı Devleti kendisine Ahmet Muhtar Paşa’yı danışman tayin etti.
1893 yılında İstanbul’a gidip II. Abdülhamit ile görüşen Abbas Hilmi Paşa, ertesi sene Avrupa seyahatlerine çıkmaya karar verdi. Osmanlı Devleti’nin Mısır’da otorite boşluğunun doğabileceği endişesiyle çıkacağı seyahatlere engel olmak istemesine rağmen bu kararından vazgeçmedi. Bunun üzerine Osmanlı Devleti, tüm seyahatlerinde onu yakından takip etmeye çalıştı.
Abbas Hilmi Paşa, hıdivliğinin ilk yıllarında İngiliz idaresine muhalif bir tutum izlese de bu durum uzun sürmedi. Ahmet Muhtar Paşa’nın bütün gayretine rağmen onu hidivliği döneminde İngilizler, Mısır'ın iç işlerine karıştılar ve Osmanlıların Mısır'daki etkisi azaldı. Akabe'nin Hicaz Eyaletine katılmak istenmesi üzerine, İngiltere ile Osmanlı Devleti arasında "Akabe Sorunu" adı verilen anlaşmazlık patlak verdi; İngilizler, sert çıkış yapınca Akabe gene Mısır'a bağlı kaldı.
İzlediği istikrarsız siyaset sonucu pek çok muhalifi olan Abbas Hilmi Paşa, çeşitli suikast girişimlerine maruz kaldı. İlki 1894’te İskenderiye’de gerçekleşti. Sık sık İstanbul'a gelip giden Abbas Hilmi Paşa'nın 1914'te İstanbul'da bulunduğu sırada da bir suikasta uğradı ve yaralandı.
1914’te İstanbul’da bulunduğu sırada Osmanlı Devleti Almanya'nın safında I. Dünya Savaşı savaşına girmişti. Bu gelişme üzerine İngiltere, Osmanlıların Mısır üstündeki haklarını artık tanımadığını ilan edince Abbas Hilmi Paşa'nın hidivliği fiilen sona erdi; yerine amcası Hüseyin Kamil İngilizler tarafından "sultan" ünvanıyla Mısır hükümdarlığına getirildi. Osmanlı hükümeti ise Abbas Hilmi Paşa'yı 1920'ye değin Mısır hidivi olarak tanımaya devam etti. 24 Temmuz 1923'te imzalanan Lozan Antlaşması ile hidivliği resmen sona erdi.
1914’ten sonra tekrar Mısır’a dönemeyen Abbas Hilmi Paşa, 1922’de Hüseyin Kamil'in yerine I. Fuad'ın kral olması ile hidivlik haklarını tamamen kaybetti. 1931’de Mısır’a girmesi yasaklandı. Son günlerini geçirdiği Cenevre'de 20 Aralık 1944’te hayatını kaybetti. Kahire'deki Afifi Türbesi'ne defnedildi.
Hidiv Abbas Hilmi Paşa'nın Mısır hidivi olduğu süredeki hatıralarını yazdığı bir de kitabı bulunmaktadır. Eser Arapçadır. Daruş Şuruk tarafından neşredilmiştir.

Son düzenleyen Efulim; 11 Şubat 2013 19:33 Sebep: Msj düzeni+açık link.
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
26 Mayıs 2015       Mesaj #3
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
Abbas Hilmi Paşa Kimdir?
MsXLabs & Büyük L

ABBAS HİLMİ PAŞA, Abbas Hilmi de denir (? 1813-Benha, Mısır 1854), Mısır valisi (1848-1854). Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın torunu, Tosun Paşa'nın oğlu. Amcası İbrahim Paşa’nın ölümü üzerine Mısır valiliğine atandı.Dedesinin başlattığı reformlara karşı çıktı; danışmanları geri gönderdi. OsmanlIlara yaklaştı. Fransızların Süveyş’e kanal açılması önerisini geri çevirdi. İskenderiye-Kahire demiryolunun yapımı için ingilizlere izin verdi. Devlet harcamalarını kıstı, vergileri indirdi. Kırım savaşına, OsmanlIlar safında çarpışmak üzere birlikler gönderdi (1853). Çerkez köleleri tarafından öldürüldü.
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
12 Şubat 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
I. Abbas (Mısır)

Ad:  I. Abbas (Mısır).png
Gösterim: 214
Boyut:  74.1 KB

Benzer Konular

1 Mart 2007 / asla_asla_deme Siyaset tr
22 Eylül 2015 / GÜLGECELER Edebiyat tr
26 Mayıs 2015 / KisukE UraharA Siyaset tr
13 Ekim 2015 / ahmetseydi Bilim ww
26 Mayıs 2015 / ahmetseydi Siyaset ww