Arama

Bill Clinton

Güncelleme: 18 Aralık 2015 Gösterim: 5.159 Cevap: 2
GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
2 Ekim 2006       Mesaj #1
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
Bill Clinton

Sponsorlu Bağlantılar

250px Bill Clinton


Doğum Tarihi 19 Ağustos 1946
Hope, Arkansas


Ölüm Tarihi
Yaşıyor
Başkanlık Tarihi 20 Ocak 1993 – 20 Ocak 2001

Başkan Yardımcısı
Al Gore

Önceki başkan
George H. W. Bush S

onraki başkan
George W. Bush Partisi Demokrat Mesleği

Eşi Hillary Rodham Clinton

Amerika Birleşik Devletleri'nin 42. başkanı William Jefferson "Bill" Clinton döneminde, ülkesi tüm tarihinin en barışçı ve en parlak ekonomik dönemlerinden birini yaşadı. Franklin Roosevelt'den bu yana ilk defa bir demokrat parti adayı ikinci kez başkan seçilmişti.
Tarihin en düşük işsizlik oranlarından birine, 30 yılın en az enflasyonuna, halkın en fazla ev sahibi olduğu, suç oranının en fazla düştüğü, ve insanların ekonomik olarak en güçlü olduğu dönemlerden birine imzasını attı. Uzun yıllardır ilk defa bütçe’nin denklendiği ve hatta bütçe fazlası yaşandığı günler getirdi.
2000 yılı kutlamalarını, Clinton ırk farklılıklarını yoketme yolunda önemli gelişmeler katedilen bir dönem olarak tarihe geçirdi. Başkanlığının ikinci yılında halka sağlık reformu başarısızlığa ulaşınca, Clinton bir dönemi değiştererek ; “büyük devlet dönemi sona ermiştir” diyerek; kanunları insanların işlerini koruyabileceği, ailelerin hasta çocuklarına ücretsiz olarak bakabileceği, silah satışlarının sınırlandırıldığı , eğitime yeni katkılar sağlayarak ve doğa koruma planlarına adım attı.
Bill 19 Ağustos 1946 yılında Arkansas’in Hope şehrinde dünyaya geldi. Doğumundan 3 ay sonra babası bir trafik kazasında öldü. 4 yaşındayken annesi üvey babası Roger Clinton ile evlendi. Lise döneminde, William Jeferson kendi isteğiyle üvey babasının soyadını aldı. Okulu birçok defa profesyonel bir müzisyen olmak için bırakmayı düşündü; ancak Boys Nation üyesiyken, beyaz saray da başkan John F. Kennedy ile tanıştı. Bu da onun halk hizmetine ilk adım atmasını sağlayan yıllara adımını attırdı.
1968 yılında Georgetown Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra; burslu olarak Oxford Üniversitesi'sinde okudu. 1973 yılında Yale Üniversitesi'sinden hukuk eğitimi aldıktan sonra politikaya atıldı. İlk kez seçimlere 1974’de Arkansas’da girdi ve başarılı olamadı. Bir sonraki sene Hillary Rodham ile evlendi. Chelsea isimli bir kızları oldu. 1976 yılında Arkansas’da bölge savcısı olduktan sonra; 1978 yılında vali seçildi. 1980'de dönemi bittiğinde tekrar aday olmasına rağmen seçilemedi. Fakat , 2 yıl sonra 1982'de tekrar vali oldu ve 1992 yılında başkan seçilene kadar valilik görevine devam etti. 1992’de başkanlık dönemi bitmek üzere olan George Bush'u yenerek Amerika Birleşik Devletleri'nin 42. başkanı oldu.
1998 yılında, Monica Lewinsky ile olan ilişkisini yalan söyleyerek gizlemekten dolayı Beyaz Saray tarihinde ikinci kez resmen suçlanan (İngl. impeach) başkan oldu. ABD senatosunda yapılan yargılama sonucunda aklandı. Tüm halktan bu ilişki yüzünden özür diledi ve işine devam etti.
Dünyada ; Bosna’da zor da olsa barışı sağladı, Saddam Hüseyin'in Birleşmiş MilletlerIrak’i bombaladı. (Yine de asker göndermeye ihtiyaç duymadı). NATO’nun gelişmesini sağlayarak, daha açık bir uluslarası ticaret sağladı, uyuşturucu karşısında uluslarası anlamda savaşti. Güney Amerika, Avrupa, Rusya, Afrika ve Çin’e yaptığı gezilerle, Amerika’nin dış dünya ile ilişkilerinin en iyi olduğu döneme imzasını attı. karşısında aldığı kararlar karşısında
Halen liderlik ve yöneticilik üzerine seminerler vermekte, birçok insan tarafından Amerika Birleşik Devletleri tarihinin en büyük başkanlarından biri olarak kabul edilmektedir.




BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 18 Aralık 2015 23:33
Biyografi Konusu: Bill Clinton nereli hayatı kimdir.
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
8 Mayıs 2011       Mesaj #2
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Sponsorlu Bağlantılar
Bill Clinton
(1946, Hope, Arkansas) (Bill diye anılır) Amerikalı siyaset adamı. Baptist bir çevrede büyüdü. Georgetown Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler, Oxford Üniversitesi'nde iktisat, Yale Üniversitesi'nde hukuk öğrenimi gördü. 1978'de Arkansas valisi seçildi, 1980 seçimlerini kaybetti. 1982'de bir kere daha vali seçildi ve bu görevi 1992'ye kadar sürdürdü. Serbest piyasa ekonomisinin egemen olduğu 1980'li yıllardan sonra, daha güçlü devlet, iç sorunların ön plana alınması ve yenilikçilik sloganlarıyla iktidara talip oldu. Demokrat Parti'nin adayı olarak girdiği 1992 başkanlık seçimlerinde, oyların yüzde 43'ünü alarak başkan seçildi. Aktif bir diplomasi geliştiren ve ekonomik konjonktürün elverişliliğinden yararlanan Clinton, 1996'da yeniden başkan seçildi.


GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
17 Mayıs 2012       Mesaj #3
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Bill Clinton (Bill Clinton Kimdir? - Bill Clinton Hakkında)

ABD'nin 42. Başkanı olan Bill Clinton 19 Ağustos 1946'da Arizona eyaletine bağlı Hope kentinde doğdu.

Babası William Blythe'yi bir trafik kazasında kaybeden Bill, 16 yaşındayken, annesi Virginia Blythe, Roger Clinton ile evlenince Clinton soyadını aldı.

1968'de Georgetown Üniversitesi'ni bitiren Clinton, burslu olarak bir süre Oxford Üniversitesi'ne devam etti, 1973'te Yale Hukuk Fakültesi'ni bitirdi.

1972'de George McGovern'in başkanlık kampanyası için çalışan Clinton, 1973-76 yılları arasında Arkansas Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı ardından 1978 yılında Arkansas Eyaleti Başsavcısı seçildi. 1978 yılına gelindiğinde Clinton ülkenin en genç valisi sıfatıyla Arkansas'a vali seçildi.

1980'de yeniden adaylığını koyduğu valiliğe seçilemeyen Clinton, 82, 84, 86 ve 90 yıllarında yeniden seçilerek Arkansas Valiliği yaptı. Clinton 1975'de Hillary Rodham ile evlendi, Çiftin Chalsea isimli bir kızları oldu.

Bush'u yendi
Kişiliğine yönelik tüm saldırılara rağmen 1992'de ABD Başkan adaylığı için Demokratlar'dan birçok eyalet seçimini kazanan Clinton, Demokrat Parti'yi merkeze kaydırmakla suçlandı. Ancak tüm bu olumsuzluklara rağmen Clinton, 1992 kasımında düzenlenen seçimlerde Başkan George Bush'u ağır bir yenilgiye uğratarak ABD Başkanı seçildi.

Clinton'ın başkanlığı döneminde ülkede açılan yeni iş alanlarıyla işşizlikle savaşta önemli adımlar atıldı. Ülke ekonomisi son yılların en iyi düzeyine erişti. Dış politikadaysa Ortadoğu barış sürecine ilişkin arabuluculuk rolünü iyi oynayan Clinton, Bosna'daki iç savaşın bitmesini sağlamak için bölgeye ABD askerleri gönderdi, Rusya ve Çin ile olan ilişkileri revize etti.

Clinton'ın Arkansas Valiliği döneminde ortağı olduğu Whitewater emlak şirketi ile ilgili ortaya atılan yolsuzluk iddiaları, ABD Başkanı'nın Beyaz Saray'daki karizmasını çok sarstı. Clinton'ın bazı yakın arkadaşları davayla ilgili olarak çeşitli cezalara çarptırıldı, ancak tüm bunlar Clinton'ın 1996'da seçimleri bir kez daha kazanarak ikinci dönem ABD Başkanlığını engelleyemedi.

Beyaz Saray'da seks skandalı
Clinton ikinci dönem başkanlığı bir seks skandalının gölgesinde geçti. ABD Başkanı'nın Beyaz Saray'da çalışan Monica Lewinsky ile birlikte, dünyaya yön veren önemli kararların alındığı Oval Ofis'te ilişkiye girdiğinin ortaya çıkması Clinton'ın az daha azledilmesine yol açıyordu. Clinton, başlarda iddiaları yalanladı.

Ancak daha sonra bir çok tanığın ve delilin ortaya çıkması üzerine, ABD Başkanı Lewinsky ile 'kısıtlı' bir ilişkiye girdiğini kabul etti. Lewinsky'nin kendisine sadece oral seks yaptığını itiraf eden Clinton, Kongre'de yapılan oylama sonucu azledilmekten kurtuldu.

Clinton'ın ekonomik programı, bu ikinci başkanlık döneminde de ülkeye belirli bir oranda refah getirdi. Dış politikadaysa, Clinton yine Ortadoğu barışında arabulucuk görevini başarıyla yürüttü. Kosova'da Arnavutlar'a yönelik Sırp baskısının sona ermesi için düzenlenen NATO operasyonuna liderlik etti.
Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in, ülkede olduğu öne sürülen kimyasal-biyolojik silahları denetlemekle yükümlü Birleşmiş Milletler ekibinin faaliyetlerine son vermesi üzerine düzenlenen ikinci geniş kapsamlı operasyonda bayraktarlık yaptı.

Çin- ABD ilişkilerinin bugüne dek olmadığı kadar gelişmesinde önemli rol oynadı. Ancak Clinton, Rusya'nın Çeçenistan'da düzenlediği ve çok sayıda sivilin de ölmesine yol açan operasyonunu durdurmasında başarılı olamadı.

kaynak:

Benzer Konular

5 Kasım 2012 / virtuecat Bilim ww
27 Aralık 2015 / KisukE UraharA Siyaset ww
4 Nisan 2009 / Harry Kewell Spor ww