Arama

Perikles

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 19 Aralık 2015 Gösterim: 7.743 Cevap: 4
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
6 Ekim 2006       Mesaj #1
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Perikles (M.Ö. 495-429)

Sponsorlu Bağlantılar
Atinalı devlet adamıdır. Atina'nın M.Ö. V. yy.da gösterdi­ği gelişme, eylemi ve kişiliğiyle Yunan uygarlığının en parlak dönemine damgasını vuran Perikles'in adına bağlıdır.
Soylu bir aileden gelen Perikles, Elealı Zenon ve Anaksagoras gibi filozofların yanında yetişti. Çok geçmeden, soğukkanlılığıyla, «rüzgâr gibi hareketli» yurttaşlarına egemen oldu.
461'de demokratik partinin başına geçti, otuz yılı aşkın bir süre Atinalıları yönetti. Atina'nın bütün alanlarda parlaması için sabırsızlandığından, ordularını, komşu siteleri yenilgiye uğratarak zafere kavuşturdu. Yalnız Isparta ile başedemedi ve bu yüzden uzun Peloponnes Savaşları patlak verdi, savaşın sonunda Atina yenik düştü. Bu yenilgiye rağmen Perikles gene de tarihte, Atina'yı süslemeleri için durmadan desteklediği sanatçıların ve yazarların koruyucusu olarak yer alacaktır.
Perikles, Atinalılarca yeniden göre­ve çağrıldığı yıl vebadan öldü.

*
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen ThinkerBeLL; 17 Temmuz 2009 23:22
Biyografi Konusu: Perikles nereli hayatı kimdir.
GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
11 Ekim 2006       Mesaj #2
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
Perikles

Sponsorlu Bağlantılar
Perikles, eski Yunanistan'da, Atinalı devlet adamı idi. Demokratlardan Kantipus'un oğlu olup, M.Ö. 495'larda doğduğu tahmin edilmektedir ve M.Ö. 429'da öldü. Aristokrat bir aileye mensuptu. Çocukluğunda Anaksagoras, Damon, Zenon'dan ders alarak, öğretmenleri tarafından iyi bir siyasetçi olarak yetiştirildi. Otuz yaşında siyasi hayata girdi. Demokratların liderinin öldürülmesiyle lider seçildi. 461 yılındaki seçimlerde Arhon seçildi. Atina'da dikta rejimi kurarak, muhaliflerini sürdü. 444 yılında muhalefeti kaldırıp, diktatör oldu.
Perikles, Atina devlet başkanı olmasıyla, ülkede reformlar yaptı. Yeni kanunlar çıkararak, bunlara uymayan eski kanunları da kaldırdı. Atina'yı, Yunanistan'ın en önemli şehri haline getirdi. Atina'da sanat ve mimari eserler yaptırdı. Atina'ya Yunanistan'ın en meşhur bilginlerini topladı. Yayılma siyaseti takip ederek, Ispartalılar ve Perslerle mücadele etti. Perslerle Kallias, Ispartalılarla otuz yıllık sulh antlaşmaları imzaladı. Atinalıların Ispartalılarla münasebetleri 431'de tekrar bozulup, neticede Peloponnes Harbi başladı. Perikles, Peloponnes Harbinde başarılı olmasına rağmen, harpteyken yakalandığı veba hastalığından öldü.
Son düzenleyen ThinkerBeLL; 17 Temmuz 2009 23:21
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
17 Temmuz 2009       Mesaj #3
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Perikles (İÖ 495-429)
MsXLabs.org & Temel Britannica


Perikles, İÖ 5. yüzyılda yaşamış ünlü bir Atinalı devlet adamıdır. Siyasete atıldığında Yunanistan kargaşa içindeydi. Bu dönemde Yunanistan ayrı ayrı kent devletlerine bölünmüştü. Bunların en önemlileri arasında yer alan Atina ile Sparta, aralarında bir birlik kurarak Persler'i yenilgiye uğratmışlardı. Atinalılar bu zaferden büyük bir kıvanç duyuyorlardı. İÖ 460'larda Atina halkı Perikles'i önder olarak seçti.

Perikles'in amacı Atina'nın gücünü denizde ve karada geliştirmekti. Bunun için fetihlere girişti, ama başarı elde edemeyince Atina' nın barışçı yollarla güç kazanmasının daha iyi olacağına karar verdi. Ona göre, Atina uygar dünyanın merkezi olmalıydı.
Atinalılar için, halkın kendi kendini yönetme biçimi olan demokrasi uygulaması bir övünç kaynağıydı. Yasalar tüm yurttaşların katılımıyla yapılıyordu ve her özgür Atinalı' nın kamu hizmetlerinde görev almaya hakkı vardı.

Perikles, kamu hizmeti görenlere para ödenmesini, yani zengin ya da yoksul her özgür yurttaşın eşit olarak siyasal haklardan yararlanmasını sağlayarak demokrasiyi güçlendirdi. Perikles her Atinalının devlet işlerine ilgi duymasını, yasalardan ve siyasetten anlamasını, aynı zamanda da dönemin büyük yazar ve sanatçılarının yarattığı tiyatro ve müzik yapıtlarını izleme olanağına sahip olmasını istiyordu.
Eski Yunan sanat ve edebiyatının en büyük yapıtlarından bazıları Perikles döneminde yaratıldı; oyun yazarlarının en ünlülerinden Sofokles onun arkadaşıydı. Perikles'i tanıyan ve ona hayran olan öbür yazarlardan biri de ünlü tarih yazarı Thukydides'ti. Perikles yapıtlarıyla Atina'yı güzelleştirmeleri için heykeltıraş ve mimarları destekledi. Akropol adı verilen tepe üzerindeki yapıların gerçekleşmesi büyük ölçüde onun çabasıyla oldu. Bu yapıların en önemlisi tanrıça Athena'ya adanmış olan Parthenon Tapınağı'ydı.
Perikles'in son yılları sorunlu geçti. Atina' nın büyüyen gücünü ve etkisini kıskanan öbür kent devletleriyle Atina arasında savaşlar çıktı. Kentin barış ve refaha kavuşmasıyla ilgili umutlar giderek yıkıldı. İÖ 431'de Peloponnesos Savaşı başladı (bak. Peloponnesos Savaşı). Önceleri, Atinalılar güçlü surlarla çevrili kentlerinin kuşatmaya dayanabileceğine ve düşmanlarına denizden yapılan saldırıların başarıyla sonuçlanacağına inanıyorlardı. Ama İÖ 430'da ortaya çıkan veba salgını pek çok Atinalı'nın ölümüne neden oldu. Bunlar arasında Perikles'in iki oğlu da vardı. Bir yıl sonra, Atinalılara 30 yıl önderlik etmiş olan Perikles de öldü.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 18 Aralık 2015 23:52
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
1 Temmuz 2012       Mesaj #4
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Perikles (İ.Ö. 495 Atina - 429 Atina)
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Atinalı devlet adamı ve generaldir. Ünlü bir aristokrat aileden gelmekle beraber, Atina demokrasisinin kurucusu Klisthenes'in yeğeni ve Demokratların başkanı Ksanthippos'un oğluydu. Anaksagoras, Damon ve Zenon'un öğrencisi oldu. Otuz yaşına doğru politikaya atıldı. Demokratik ilkeleri benimsedi ve İ.Ö. 461'den ölümüne dek Atina'ya kendi damgasını vurdu. Atina'nın altın çağı olan bu dönem, tarihte "Perikles Devri" olarak adlandırılır. Ephialtes'in öldürülmesinden sonra demokratların başına geçerek bir dizi demokratik reform gerçekleştirdi. Yönetimin tüm gücü yabancılar ve köleler dışındaki halka devredildi. Perikles, Miletli Hippodamos, Abderalı Protagoras, Halikarnassoslu Herodot gibi mimar, filozof ve tarihçileri Atina'ya getirtti. Devrinde yaşamış olan heykelci Phidias, yazar Sophokles ve Euripides, filozof Sokrates ile birlikte bu değerli bilim ve sanat adamları Atina'da o dönemin en parlak uygarlığını yarattılar. Üst üste birçok kez başkomutan seçilen Perikles dışta kimi zaman savaşarak, kimi zaman da barış yoluyla öbür Yunan siteleri üzerinde üstünlük kurmaya ve Atina Devleti'ni bir imparatorluk hâline getirmeye çalıştı. Delos Birliği'nin yönetimini ele geçirerek Atina'nın gücünü Trakya ve Marmara'dan İtalya'ya kadar yaydı. Karadeniz'e kadar gitti. Davranışları içte büyük bir muhalefete, dışta ise giderek büyüyen başkaldırmalara yol açmaya başladı. Hegemonya mücadelesi sonunda Atina ile Sparta arasında yaklaşık 30 yıl sürecek olan Pelopones Savaşı'nı başlatınca Perikles, Atina'nın deniz gücüne dayanan bir savaş plânı hazırladı. Savaşın ikinci yılında Atina'da halkın büyük çoğunluğunu yok eden veba salgınında öldü.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
19 Aralık 2015       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Perikles

Ad:  Perikles.jpg
Gösterim: 773
Boyut:  26.4 KB