Arama

Mahatma Gandi

Güncelleme: 29 Kasım 2012 Gösterim: 23.238 Cevap: 4
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
13 Kasım 2006       Mesaj #1
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi
Mohandas Karamsand Gandi, Hintli avukat, yurtsever ve filozof (1869-1948).

Sponsorlu Bağlantılar
Mahatma «Yüce Ruh» diye ad takılan Gandi tacir kastında, zengin bir Hint ailesinden doğmuştu. İngiltere'de hukuk öğrenimi gördükten sonra Bombay'da avukat yazıhanesi açtı. Bir iş için Güney Afrika'ya çağrıldığı zaman, ırk ayrımlarının kurbanı olan Hint topluluğunun savunmasını üstüne aldı.

1915'te ülkesine döndü ve İngiltere'ye karşı, bağımsızlık mücadelesinin başına geçti. Özgün ve geçerli yöntemleri, yurttaşlık hakları konusunda itaatsizliğe ve İngilizlerle işbirliği yapmamağa (ticarette ve yönetimde boykot) dayanıyordu. Ama Mahatma'nın felsefesini ve eylemini asıl nitelendiren, şiddetten kaçınma ilkesiydi.

Birçok defa hapse girip çıktıktan ve uzun açlık grevleri yaptıktan sonra, Gandi serbest bırakıldı; 15 ağustos 1947'de, Hindistan'ın bağımsızlığının ilanıyla sonuçlanan görüşmelere katıldı.

Birkaç ay sonra, bağnaz bir Brahman tarafından öldürüldü. Külleri, çok büyük ve saygılı bir kalabalığın huzurunda, Ganj Irmağı'na serpildi. Bir ermiş ve bir ulusal kahraman sayılan Gandi'ye ülkesinde gerçekten tapılırdı. Hayatı boyunca, pek az rastlanan bir karakter gücü ve ahlâk yüceliği örneği vermiştir.

gandi237d2eaxt1

Şiddet hareketlerinden kaçınma inancının savunucusu olan Mahatma Gandi, hayatını Hindistan'ı İngiliz işgalinden kurtarmağa adamıştı: «İngilizlere, diyordu; kendi vatanımda bana emir veremeyeceklerini bildirdim». Gandi işçilerin grevlerini destekledi, toplumsal adaletsizlikle savaştı (paryaların savunmasını üstlenmişti), geleneksel elsanatlarının geliştirilmesini öğütledi. Kendisi de yanında bir pamuk eğirme tezgâhı taşır ve her gittiği yerde iplik eğirerek düşünür ve dinlenirdi.

Biyografi Konusu: Mahatma Gandi nereli hayatı kimdir.
SüPeRsiN - avatarı
SüPeRsiN
Ziyaretçi
2 Şubat 2010       Mesaj #2
SüPeRsiN - avatarı
Ziyaretçi
Mahatma Gandhi

Sponsorlu Bağlantılar
1869 yılında doğdu. "Şiddet göstermeme, inancımın birinci maddesidir. Aynı zamanda o, benim itikatımın da son maddesidir." diyen Hintli pasifist siyasetçi ve düşünce adamı Gandhi, İngiliz sömürgeciliğine karşı Hint milli hareketinin, 1919-1948 yılları arasındaki en önemli lideriydi. 1869’da Porbandar’da Vaşiya Kastı'ndan bir ailenin oğlu olarak doğan Mohondas Karamçand Mahatma (Ulu Ruh) Gandhi, 1888-91 yılları arasında Londra’da hukuk öğrenimi gördükten sonra, iki yıl Bombay ve Rackot Kentlerinde avukatlık yaptı. 1893-1914 yılları arasında Güney Afrika’da da avukat olarak çalıştı. Burada ırkçı Apartheid rejiminin ırk ayrımı politikalarına maruz kalan Hintli göçmen işçilerin haklarının savunucusu durumuna yükseldi. Gandhi’nin Güney Afrika’da geçirdiği yıllarda oluşturduğu ideolojisinin temellerini, şiddet karşıtlığı, sivil itaatsizlik, pasifizm, uzlaşmacılık, çilecilik, Asya milliyetçiliği, Hinduizm akımının dinsel mistik öğeleri, dinlere saygı ve teknoloji karşıtlığı oluşturur. Tam 21 yıl sonra, 9 Ocak 1915’te, ülkesi Hindistan’a dönen Gandhi’yi karşılamaya gelen onbinlerce Hintli, onun artık Hindistan için milli bir simge haline geldiğinin de bir kanıtıdır. Hindistan’da olduğu yıllar boyunca İngiliz emperyalizmine karşı pasif ve uzlaşmacı bir çizgi izleyen Gandhi, gerçekleşen birçok yığınsal milli bağımsızlıkçı ve emekçi eylemlerinden doğan kurtuluş fikrini, olgun bir fikir olarak görmedi. Avrupa ürünlerini boykot, sivil itaatsizlik gibi eylemler gerçekleştiren Gandhi, ayaklanmaya ve ulusal kurtuluş için savaşa karşı oldu. Birinci Dünya Savaşı’nda İngilizler için asker toplamak en büyük hatalarından biri olmuştur. 30 Ocak 1948’de radikal-milliyetçi bir Hintli tarafından gerçekleştirilen bir suikastle öldürdü.


Sözleri

Bir insanı, ancak gerçekten uyuyorsa uyandırmak mümkündür. Ama, eğer uyumuyor da uyku taklidi yapıyorsa, dünyanın bütün gayretlerini sarf etseniz, nafiledir.

• Bizi yok edecekler şunlardır: İlkesiz siyaset; vicdanı sollayan eğlence; çalışmadan zenginlik; bilgili ama karaktersiz insanlar; ahlaktan yoksun bir işdünyası; insan sevgisini alt plana itmiş bilim; özveriden yoksun bir din anlayışı.

• Bu dünyada öylesi aç yaşayan insanlar var ki, Tanrı onlara ancak bir somun ekmek suretinde görünebilir.

• Dünyada görmek istediğiniz değişikliğin kendisi siz olun.

• Her sabah kalktığım zaman kendi kendime şöyle söz veririm: Dünya üzerinde vicdanımdan başka kimseden korkmayacağım. Kimsenin haksızlığına boyun eğmeyeceğim. Adaletsizliği adaletle yıkacağım ve mukavemet etmekte ısrar ederse onu, bütün mevcudiyetimle karşılayacağım.

• Sevgi her zaman ıstırap çeker, hiçbir zaman ne gücenir ne de intikam almaya çalışır.

• Sevgi insanlığın, şiddet hayvanlığın kanunudur.

• Sevginin olduğu yerde hayat vardır.

• Sıkılmış yumruklarla el sıkışamazsınız.

• Şiddet göstermeme, inancımın birinci maddesidir. Aynı zamanda o, benim itikatımın da son maddesidir.

• Söylediklerinize dikkat edin; düşüncelere dönüşür... Düşüncelerinize dikkat edin; duygularınıza dönüşür... Duygularınıza dikkat edin; davranışlarınıza dönüşür... Davranışlarınıza dikkat edin; alışkanlıklarınıza dönüşür... Alışkanlıklarınıza dikkat edin; değerlerinize dönüşür... Değerlerinize dikkat edin; karakterinize dönüşür... Karakterinize dikkat edin; kaderinize dönüşür...

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
12 Ağustos 2011       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Mahatma Gandhi

Ad:  200px-MKGandhi.jpg
Gösterim: 443
Boyut:  14.4 KB

Doğum: 1869, Porbandar
Ölüm: 1948, Yeni Delhi
Hintli ulusal ve dinî lider.

Ahmedabad Üniversitesi'nde okudu. Londra'da hukuk öğrenimi gördükten sonra Bombay'da avukatlık yaptı. 1893-1914 yılları arasında Güney Afrika'da oturdu. Bu ülkede yaşayan 150.000 Hindu'nun haklarının savunucusu oldu. Güney Afrika savaşları sırasında örgütlenmesine yardım ettiği bir Hindu hastane birliğiyle İngiliz kuvvetlerine hizmet etti. Güney Afrika'da yaşayan Hindular arasında itaatsizlik yarattığı gerekçesiyle İngilizler tarafından hapsedildi, fakat bu arada onlar üzerindeki bazı kısıtlamaların kaldırılmasını sağladı. I. Dünya Savaşı'nda İngiltere'deki Hintli öğrencileri batı cephesinde hastane birliklerinde topladı.

1915'te Hindistan'a döndü ve politik-dinî nitelikli bir hareket örgütledi. Hükümetle şiddete dayanmayan bir mücadele içine girdi. Hindistan Ulusal Kongre Partisi'ne başkan oldu. 1922'de 6 yıl hapse mahkûm edildi. 1924'te serbest bırakıldı. II. Dünya Savaşı sırasında Nazileri şiddetle eleştirdi. Hindistan'ın bağımsızlığı için İngilizler ile uzun süren bir mücadeleye giren Gandhi, İngiliz kumaşı kullanmama, İngiliz okullarını boykot gibi barışçıl yolları öneriyor ve savunuyordu. 1947'de Hindistan'a bağımsızlığı verildi. Ancak Gandhi'nin şiddetle karşı çıkmasına karşın Pakistan, Hindistan'dan ayrı bir devlet olarak kabul edildi. Gandhi, gerici bir Hindu tarafından vurularak öldürüldü.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

wolfmann - avatarı
wolfmann
VIP VIP Üye
5 Kasım 2012       Mesaj #4
wolfmann - avatarı
VIP VIP Üye
dkmb86g 749d4cnztg4 b
ฬ๏lŦ๓@ภภ ®
taklım - avatarı
taklım
Ziyaretçi
29 Kasım 2012       Mesaj #5
taklım - avatarı
Ziyaretçi
tumblr mb9s8xMckg1r8qlrro1 500

Gandhi, “Şiddetin en ölümcül biçimi yoksulluktur.” der. Bu kesinlikle doğrudur. Yoksulluk, tarihteki bütün savaşlarda ölenlerden çok daha fazla insan öldürmüştür; tarihteki bütün cinayetlerden daha fazla, bütün intiharlardan daha fazla.
Mohandas Karamçand Gandi

Benzer Konular

11 Ocak 2013 / Mira X-Sözlük