Arama

II. Friedrich (Büyük Friedrich)

Güncelleme: 6 Haziran 2016 Gösterim: 4.120 Cevap: 3
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
26 Kasım 2006       Mesaj #1
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Ad:  II. Friedrich.jpg
Gösterim: 615
Boyut:  7.0 KB

II. Friedrich (Büyük Friedrich)



Sponsorlu Bağlantılar
Büyük Frederik adı ile de tanınan Prusya Kralı Frederick, 1712'de doğdu. Babası Birinci Wilhelm'in isteği ile askeri eğitim görmesine rağmen, edebiyat ve felsefeye karşı büyük ilgi duydu. Babasına karşı komplo hazırlamakla suçlanan Frederik, Küstrin kalesine hapsedildi. 1733 yılında Brunswick-Bayern prensesi Christine ile evlenerek Rheinsberg şatosuna çekildi.

Çevresine sanatçı ve filozofları toplayarak kendisini felsefe ve edebiyat çalışmalarına verdi. 1740 yılında babasının yerine tahta geçer geçmez, Avusturya ile savaşa girdi. Silezya'ı Avusturya'dan aldı. Yedi yıl, savaşlarında kendisine karşı güç birliği yapan Avusturya, Fransa ve Rusya'ya karşı kafa tutmayı başardı. Rus Çarı Petro ile bir barış antlaşması yaptı.

Despot bir hükümdar olmasına karşın, bir ordu düzenleyicisi ve komutan olarak askerlik sanatı tarihinde önemli yeri olan bir kişidir. Sanatsever biri olarak tanınan Frederik, sanatçı ve edebiyatçıları korurdu. Meşhur yazar Voltaire'i 1750-1753 yılları arasında sarayında misafir etmişti. Büyük Frederik hazırlattığı medeni kanunla, hukuk alanında da yararlı çalışmalar yapmıştır.
Son düzenleyen _Yağmur_; 6 Haziran 2016 12:31 Sebep: ek yüklendi
Biyografi Konusu: II. Friedrich (Büyük Friedrich) nereli hayatı kimdir.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
8 Ağustos 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

II. Friedrich


Ad:  Friedrich_Zweite_Alt.jpg
Gösterim: 357
Boyut:  17.5 KB
Sponsorlu Bağlantılar

Doğum: 1712, Berlin
Ölüm: 1786, Potsdam
Prusya'yı büyük bir devlet durumuna getiren kral.

Fransız terbiyesiyle yetişti. Fransız edebiyatının ve Fransız düşünürlerinin etkisi altında kaldı. Gençliğinde sert Prusya askerî terbiyesine tepki göstermesine karşın, daha sonra bu terbiyeyi benimsedi ve en büyük uygulayıcılarından biri oldu. 1740 yılında babasının ölümü üzerine kral oldu. Bütün gücüyla Prusya'yı güçlendirmeye çalıştı. Yedi Yıl Savaşları'nda Silezya'yı işgal etti. Polonya'nın ilk paylaşılmasına katıldı. Prusya'nın sanayi ve tarım alanlarında kalkınmasını sağladı. Çağdaş bir maliye ve adalet mekanizması oluşturdu. Aydınlanma Çağı Fransız düşünürleri ile yakın ilişkiler kurdu ve Aydınlanma felsefesinin etkisi altında kaldı. "Aydın despot" adıyla ün yaptı.

II. Friedrich (Büyük Friedrich), 24 Ocak 1712'de Berlin'de doğdu. Prusya tahtının veliahtı Friedrich Wilhelm (1688-1740) ile İngiltere kralı I. George'un kızı Sophie Dorothea'nın büyük oğluydu. Babası, dedesi ilk Prusya kralı I. Friedrich'in (1657-1713) ölümü üzerine I. Friedrich Wilhelm adıyla kral oldu. Sert ve sıkı bir disiplinle yetiştirilen Friedrich,bu disiplinden kurtulabilmek için 18 yaşındayken arkadaşları Teğmen Hans Hermann von Katte ve Teğmen Peter Karl Christoph von Keith ile bir kaçma girişiminde bulundu; ancak Keith'in son anda pişmanlık duyarak yetkililere haber vermesi üzerine bu plan ortaya çıkarıldı. Friedrich, arkadaşı Katte'ın idamını seyretmek zorunda bırakılarak cezalandırıldı.

1738 yılında mason oldu ve bu şekilde mason olan Fransız Aydınlanmacıları'yla tanıştı. Özellikle Voltaire ile sık sık mektuplaştı ve bu şekilde Fransa'daki bu devrimci Aydınlanma hareketlerini takip etti.

Babasının 31 Mayıs 1740'ta ölmesi üzerine tahta çıkan I. Friedrich, babasının çeşitli uygulamalarına son verdi ve onun binbir güçlükle kurduğu muhafız alayını dağıttı. 1740'ta Avusturya'ya bağlı Silezya'ya girmesi, Avusturya'yla savaşa girmesine yolaçtı. Avusturya'nın içinde bulunduğu durumdan (Avusturya Veraset Savaşı) faydalanan Friedrich, I. Silezya Savaşı olarak bilinen bu savaştan Breslau Anlaşması'yla(Haziran 1742) zaferle çıktı.

1744'te Avusturya'yla tekrar savaşa giren Friedrich, II. Silezya Savaşı olarak bilinen bu savaşta Silezya'ya çekilmek zorunda kaldı, ancak Silezya'da yapılan 3 çarpışmayı kazandı. 1745'te imzalanan Dresden Anlaşması'yla Silezya'nın büyük bir kısmını elegeçirdi.
Bu olaydan sonraki 11 yıl olaysız ve savaşsız geçti. Friedrich, ülkesinde çeşitli reformlar yaptı ve ordusunu güçlendirdi.

1756'da patlak veren Yedi Yıl Savaşı (1756-63) süresinde Prusya ordusu başta ağır yenilgilere uğradı. Hatta 1759'da başkent Brandenburg istila edildi. Ancak 1759'dan sonra şansı dönen Prusya ordusu, düşmanlarını her cephede bozguna uğrattı. Ancak bu çarpışmalar Prusya ordusunun asker sayısını önemli ölçüde azalttı. Rus Çariçesi Yelizaveta 1762'de ölünce, yerine geçen ve Friedrich'in hayranı olan Çar III. Petro, Prusya'yla barış anlaşması yapmakla kalmadı, savaşta Rusya'nın elegeçirdiği bölgeleri de geri verdi. Çar Petro'nun aynı yıl devrilmesine karşın,Prusya şimdi daha iyi durumdaydı. İsveç'in de Prusya'yla barış anlaşması imzalayarak savaştan çekilmesinin ardından Prusya'nın düşmanı olrak kalan Fransa ile Avusturya, 1763'te barış anlaşması imzalayarak savaştan çekildiler ve Yedi Yıl Savaşı, Friedrich'in zaferiyle sonuçlandı.

Friedrich, savaştan sonra ülkenin refahı için harekete geçti. Merkantilist bir ekonomi politikası izleyerek, devlet maliyesini güçlendirmeye çalıştı. Ancak bu amaçla koyduğu ağır vergiler, tepkiyle karşılandı. Sanatçı ve yazarları koruyan ve kendisi de bir yazar olan Friedrich, ancak Alman yazar ve sanatçıları sevmiyor, Fransız yazar ve sanatçılara büyük hayranlık duyuyordu.
Friedrich, ülke yönetiminde ve adalet işinde de başarılı oldu; ilk Alman yasa derlemesini hazırlattı ve eğitim alanında çeşitli yenilikler yaparak, Prusya'nın eğitim alanında bütün dünyada 1. olmasını sağladı. Francesco Algarotti, d'Argens, Julien Offray de La Mettrie gibi filozofları Berlin'e davet etti. Ayrıca anadili Almanca yerine Fransızca sıklıkla Fransızca kullanmayı tercih ediyordu.

Friedrich 17 Ağustos 1786'da öldüğünde, Prusya dünyanın en önemli ülkelerinden sayılıyordu. Friedrich'in ölümünden sonra yerine kardeşi August Wilhelm'in (ölümü 1758) oğlu II. Friedrich Wilhelm (1744-1797) geçti.

Vikipedi
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 6 Haziran 2016 12:22
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
19 Aralık 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
II. Friedrich (Büyük Friedrich)

Ad:  II. Friedrich (Büyük Friedrich).jpg
Gösterim: 452
Boyut:  285.6 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
6 Haziran 2016       Mesaj #4
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
II. Friedrich (Büyük Friedrich)
Ad:  II. Friedrich (Büyük Friedrich)-3.jpg
Gösterim: 790
Boyut:  55.6 KB
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

2 Ekim 2008 / KisukE UraharA Bilim ww
26 Nisan 2009 / HipHopRocK Asker ww
9 Haziran 2015 / nötrino Edebiyat ww
28 Eylül 2015 / Safi Müzik ww
19 Haziran 2015 / ahmetseydi Sanat ww