Arama

Thomas Woodrow Wilson

Güncelleme: 1 Temmuz 2011 Gösterim: 11.304 Cevap: 3
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
12 Haziran 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Thomas Woodrow Wilson

Sponsorlu Bağlantılar
President Woodrow Wilson portrait December 2 1912

Thomas Woodrow Wilson (d. 28 Aralık 1856 – ö. 3 Şubat 1924), Amerika Birleşik Devletleri'nin 28. Başkanıdır. (dönem: 1913-1921).
Önceleri bir akademisyen olan Wilson, bir ara Princeton Üniversitesi'nin rektörlüğünü yapmış ve 1911-1913 yılları arasında da New Jersey eyaleti valiliğinde bulunmuştur. Beyaz Saray'da arka arkaya iki dönem başkanlık yapan ikinci demokrattır. İlki Andrew Jackson'dır. 1919 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştür. Ayrıca ünlü WILSON İLKELERİ'ni öne süren kişidir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Thomas Woodrow Wilson nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
sardav25 - avatarı
sardav25
Ziyaretçi
22 Haziran 2008       Mesaj #2
sardav25 - avatarı
Ziyaretçi
Thomas Woodrow Wilson.
(d. 28 Aralık 1856 – ö. 3 Şubat 1924), Amerika Birleşik Devletleri'nin 28. Başkanıdır. (dönem: 1913-1921).

Sponsorlu Bağlantılar

Önceleri bir akademisyen olan Wilson, bir ara Princeton Üniversitesi'nin rektörlüğünü yapmış ve 1911-1913 yılları arasında da New Jersey eyaleti valiliğinde bulunmuştur. Beyaz Saray'da arka arkaya iki dönem başkanlık yapan ikinci demokrattır. İlki Andrew Jackson'dır. 1919 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştür. Ayrıca ünlü WILSON İLKELERİ'ni öne süren kişidir

Wilson Prensipleri

Wilson Prensipleri, ABD Başkanı Woodrow Wilson'un Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra kurulmasını istediği dünya düzenine ilişkin ABD Kongresi'nin 8 Ocak 1918 tarihindeki oturumunda açıkladığı ilkelerdir. 14 İlke veya 14 Umde (İng: Fourteen Points) diye de bilinir.

1. Barış Antlaşmaları açık ve şeffaf biçimde yapılmalı, gizli antlaşmalar yapılmamalıdır.
2. Karasuları dışındaki denizlerde dolaşım, savaşta ve barışta, özgür olmalıdır. Uluslararası kararla, uluslararası antlaşmalara uyulmasını sağlamak için genel veya bölgesel ablukalar oluşturulabilir.
3. Uluslar arasındaki bütün ekonomik engeller kaldırılmalı ve serbest ticarete izin verilmelidir.
4. Uluslar, iç güvenliği sağlamaya yetecek miktarın dışında silahlanmamalıdır. Bunun sağlanması için garantiler verilmelidir.
5. Dekolonizasyon sağlanmalı ve sömürge topraklarında uluslara kendi kaderini belirleme hakkı verilmelidir.
6. Rusya topraklarındaki yabancı birlikler ayrılmalı ve devletlerin de yardımı ile Rusya'ya kendi gelişmesini sağlamak için her türlü imkan verilmelidir.
7. Almanya, işgal ettiği Belçika topraklarını boşaltmalı ve Belçika'da savaş önceki durum yeniden kurulmalıdır.
8. Almanya, işgal ettiği Fransa topraklarını boşaltmalı ve Prusya'nın 1871'de ilhak ettiği Alsace-Lorraine'i Fransa'ya geri vermelidir.
9. İtalya'nın sınırları ulusçuluk anlayışına göre yeniden düzenlenmelidir.
10. Avusturya-Macaristan İmparatorluğu halklarına kendi yazgını belirleme hakkı sağlanmalıdır (öz-belirlenim / self-determination ).
11. Romanya, Sırbistan ve Karadağ toprakları boşaltılmalı ve Sırbistan'a denize açılma imkanı verilmelidir. Balkan devletlerinin sınırları ulusçuluk prensibine göre düzenlenmelidir.
12. Osmanlı İmparatorluğu'nun Türk olan kısımlarına egemenlik hakkı tanınmalı, fakat Türk olmayan halklara bağımsızlık verilmelidir. Çanakkale Boğazı, sürekli olarak, bütün milletlerin ticaret gemilerine açık olmalı ve bu durum milletlerarası garanti altına konmalıdır.
13. Bağımsız bir Polonya kurulmalı ve Baltık Denizi'ne açılmalıdır.
14. Büyük ve küçük, bütün devletlere siyasal bağımsızlıklarını ve toprak bütünlüklerini karşılıklı olarak garanti altına almak imkanını sağlamak amacı ile, uluslarası örgüt kurulmalıdır.

Wilson bu 14 noktayı, daha sonra yayınladığı bir dizi deklarasyonla genişletmişti. Wilson 11 Şubat'ta verdiği demeçte, "Devletlerin yeni topraklar alamayacakları; savaş tazminatı ve cezai tazminat alınamayacağı; ulusların kendi kaderini tayin hakkı" prensip ve görüşlerine açıklık kazandırmıştı.

Wilson'un önem verdiği önemli konulardan biri de, bir milletler arası barış teşkilatının kurulması idi. Denizlerin serbestisi konusu da önem verdiği esaslı noktalardan biriydi. Bu ilke, Amerika'nın bütün dünya ile ticaretini yakından ilgilendiriyordu ve Amerika'yı savaşa sürükleyen de Almanya'nın bu ilkeyi ihlal etmesi olmuştu.

Bununla birlikte, barış konferasında barış şartları düzenlenirken, Wilson'un bu ilkelerine çok az önem verilecek ve bu da onun için büyük hayal kırıklığı olacaktır.
Son düzenleyen Safi; 27 Aralık 2015 00:16 Sebep: Sayfa Yapısı
BrookLyn - avatarı
BrookLyn
Kayıtlı Üye
4 Aralık 2008       Mesaj #3
BrookLyn - avatarı
Kayıtlı Üye
Thomas Woodrow Wilson (1856-1924)


Thomas Woodrow Wilson ABD'nin 28. başkanıdır. Avrupa'nın hızla savaşa doğru sürüklendiği bir dönemde başkan olan Wilson ulusların, görüşme yolunu açık tutarak, sorunlarına barışçı çözümler bulabileceklerine inanıyor­du. I. Dünya Savaşı sırasında tarafsız kalmaya çalışarak uluslararası ilişkilerde yapıcı bir rol üstlenen Wilson, savaş bittikten sonra da barışçı bir çözüm için çaba gösterdi. Wilson, Virginia eyaletindeki Staunton'da bir rahibin oğlu olarak dünyaya geldi. Babası­nın katı eğitim kuralları altında yetişti ve 1875'te Princeton Üniversitesi'ne girdi. Top­luluk karşısında konuşmakta çok başarılı olan Wilson, giderek üniversitenin en iyi tartışma­cısı oldu. Princeton'ı bitirdikten sonra hukuk eğitimi gördü. Bir süre avukatlık yaptıktan sonra yeniden öğrenime başladı. 1886'da dok­tora derecesini aldı. Hukuk, siyasal iktisat ve tarih konularında uzmanlaşan Wilson, 1902'de Princeton Üniversitesi rektörlüğüne getirildi. Burada gerçekleştirdiği reformların yanı sıra ülkenin güncel siyasal konularına ilişkin yazılarıyla da ilgi topladı.

1910'da Demokrat Parti'den New Jersey valiliğine adaylığını koydu. İlerici çevrelerin desteğiyle seçimi kazanarak vali olan Wilson, öne sürdüğü yapıcı önerilerle Demokrat Parti'nin en güçlü siyasetçilerinden biri durumu­na geldi. 1912'deki Demokrat Parti Ulusal Kongresi'nde ABD başkan adaylığına seçildi. Yeni Özgürlük programıyla parçalanmış du­rumda olan Cumhuriyetçi Parti karşısında geniş bir destek sağlayarak seçimleri rahatça kazandı. 1913'te ABD başkanı olarak göreve başla­dıktan kısa bir süre sonra ülkenin para ve bankacılık sistemlerini denetleyen yasaları güçlendirdi. Yeni yasalarla gümrük vergileri­ni azalttı ve ilk kez bir federal gelir vergisi getirdi. Tekellerin denetlenmesi için önlemler alınırken, aldatıcı reklamcılığı ve haksız tica­reti engellemek için Federal Ticaret Komisyo­nu kuruldu. Anayasaya, senatörlerin halkoy­lamasıyla doğrudan seçilmesini sağlayan bir madde eklendi. Meksika'nın diktatör Devlet Başkanı Victoriano Huerta'nın kurduğu hü­kümeti tanımayan Wilson yönetimi dönemin­de Meksika ile ABD arasında anlaşmazlıklar sürdü. 1916'da Wilson bir kez daha başkanlığa seçildi. Halk tarafından desteklenmesinin başlıca nedenlerinden biri ABD'yi Avrupa'da çıkan savaştan uzak tutmasıydı. Wilson ABD'nin tarafsız kal­masını istiyordu. Savaşa katılan bütün devlet­lere, barış yolunu açık tutmaları konusundaki önerileri sonuç vermedi. Ocak 1917'de Almanya deniz savaşlarını başlatacağını ve Bri­tanya Adaları çevresinde bulunan bütün ge­mileri batıracağını bildirdi.

3 Şubat 1917'de ABD'nin Almanya ile olan diplomatik ilişkilerinin kesildiğini açıklayan Wilson, donanmaya savaşa hazır olmasını emretti. 2 Nisan 1917'de kongreden Almanya ve müttefiklerine karşı savaş ilan edilmesini istedi. Dört gün sonra ABD savaşa girdi. Rusya'da yeni Sovyet yönetimi Mart 1918'de Almanya ile barış yaptıktan sonra, ABD 4,5 milyon kişiyi silah altına aldı ve Avrupa'daki savaş için büyük ölçüde yiyecek ve savaş malzemesi sağladı. Kalıcı barış için gerekli "On Dört Madde" saptayan Wilson, bunu güvence altına alacak bir Milletler Cemiyeti' nin kurulması için öneride bulundu. Ekim 1918'de Almanya, Başkan Wilson'a On Dört Madde'yi temel alarak ateşkesi imzalamaya hazır olduğunu bildirdi. Wilson Müttefik devletlerin onayını aldı ve 11 Kasım' da bir ateşkes imzalandı. Paris Barış Konfe­ransında Müttefikler Wilson'in ilkelerinin çoğunu reddederek ağır barış koşulları öne sürdüler. Buna karşın Wilson, Milletler Ce­miyeti önerisine destek sağlamayı başardı. Barış antlaşmasının ve Milletler Cemiyeti Sözleşmesi'nin ABD Senatosu'nca onayını sağlamak amacıyla Wilson bir yurt gezisine çıkarak 40'a yakın toplantıda konuştu. Bu ağır koşulların getirdiği gerginlik sağlığını bozdu ve Eylül 1919'da sol yanını kötürüm bırakan bir felç geçirdi. Sonunda antlaşma, 1920 başlarında Kongre'de reddedildi. Böyle­ce ABD Milletler Cemiyeti'nin dışında kalı­yordu. Wilson, ABD üye olmasa da Milletler Cemiyeti'nin kurulduğunu görecek kadar ya­şadı. Aralık 1920'de 1919 Nobel Barış Ödülü' nü alan Wilson 1921 seçim kampanyasında aday gösterilmedi. Seçim, Cumhuriyetçi Parti adayının başkanlığa seçilmesiyle sonuçlandı. Bundan sonraki üç yılını siyasal etkinlikler­den uzak kalarak geçiren Wilson Washington' da öldü.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 27 Aralık 2015 00:16
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
1 Temmuz 2011       Mesaj #4
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Thomas Woodrow Wilson (1856 Staunton/Virginia-1924 Washington)

Amerikalı devlet adamı, ABD'nin 28. başkanı.

1890'da Princeton Üniversitesi'nde siyasî bilimler profesörlüğü yaptı. 1902-1910 arasında aynı üniversitenin başkanlığında bulundu. Bu arada "History of the American People" (Amerikan Halkının Tarihi, 1902) adlı bir kitap yayımladı. Siyasete atıldı ve New Jersey valisi oldu. Liberal reform hareketine katıldı. 5 Kasım 1912'de Demokrat Parti adayı olarak ABD başkanı seçildi.

Başkanlığı döneminde aldığı önlemlerle ülkesinin ekonomik durumunu düzeltmeye çalıştı. 1916'da yeniden başkan seçildi. 1918 Ocak ayında ünlü "Wilson İlkeleri"ni Kongre'ye sundu ve onaylattı. Bu ilkeler arasında silâhların azaltılması, gizli diplomasinin ortadan kaldırılması, denizlerde tam serbestlik, sömürgelerin bağımsızlığı, ulusların kendi kaderlerini tayin etme hakkı, Alsace-Lorraine'in Fransa'ya geri verilmesi, Polonya'nın yeniden kurulması, bir milletler cemiyetinin oluşturulması gibi konular yer alıyordu. Wilson, 1919 Nobel Barış Ödülü'nü kazandı.

MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

28 Ocak 2007 / careless_WhispeR Sinema ww
23 Haziran 2010 / The Unique Siyasal Bilimler
19 Aralık 2015 / Misafir Siyaset ww
10 Aralık 2008 / KisukE UraharA Sinema ww
1 Mayıs 2009 / HipHopRocK Edebiyat ww