Arama

Heinrich Himmler

Güncelleme: 21 Şubat 2017 Gösterim: 9.452 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
25 Eylül 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye

Heinrich Himmler

Ad:  Heinrich Himmler1.jpg
Gösterim: 905
Boyut:  59.2 KB

(d. 7 Ekim 1900, Münih - ö. 23 Mayıs 1945, Lüneburg, Almanya),
Sponsorlu Bağlantılar
Alman siyaset adamı.

SS {Schutzstaffet) ve polis örgütünü, II. Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru da ordunun bir bölümünü denetimi altına alarak Üçüncü Reich’ m Hitler’den sonraki en güçlü adamı durumuna gelmiştir.

Katolik bir ortaokul müdürünün oğluydu. Tarım öğrenimini I. Dünya Savaşı’ndan sonra tamamladı. Çok geçmeden aşırı sağcı
örgütlere üye oldu. Kasım 1923’te bu örgütlerden Reichskriegsflagge'nin üyesi olarak Hitler’in Birahane Darbesi diye bilinen başarısız darbe girişimine katıldı. 1925’te Nazi Partisi’ne girdi ve parti içinde hızla yükseldi. Birkaç yıl sonra Hitler tarafından, görünürde parti milis örgütü SA’ya (Sturmabteilung) bağlı olmakla birlikte, gerçekte ondan daha güçlü bir örgüt olan SS’in başkanlığına (Reichsführer) atandı. Böylece büyük bir güç sahibi olan Himmler, Hitler’in iktidara gelmesinden (30 Haziran 1933) sonra da Münih polis örgütünün başına getirildi.

Bu dönemde, Dachau’da Üçüncü Reich’ın ilk toplama kampını kurdu ve ülke düzeyinde bir siyasi polis örgütü oluşturmak için harekete geçti. Nisan İ934’te Prusya’da Gestapo’nun (Gizli'Devlet Polisi) başkan yardımcılığına atandı. Bu konumundan yararlanarak polis kuvvetleri üzerindeki denetimini artırdı ve önce Gestapo’nun, ardından Alman polis örgütünün (1936) başına getirildi. 29 Haziran 1934’te SA’ların önderi Ernst Rohm ve arkadaşlarının öldürülmesinde, Himmler’in önderliğindeki SS örgütü önemli rol oynadı. Böylece Hitler, SA’lann ortadan kaldırılmasını isteyen Alman ordusunun desteğini kazandı ve parti içindeki konumunu güçlendirdi. Himmler bu olayın ardından SS’leri Almanya’nın ordudan sonraki en güçlü silahlı gücü haline
getirmek için çalışmaya başladı.

II. Dünya Savaşı’na değin jalnızca partinin ve devletin güvenliğiyle, “Ari ırk”ın korunması görevini üstlenmiş olan SS örgütü, savaş sırasında Hitler’in Yahudi karşıtı politikalarının uygulayıcısı oldu. Hitler’in 1941’de AvrupalI Yahudileri yok etme kararını almasından sonra Himmler, Doğu Avrupa’da toplama kampları kurulmasına öncülük etti. Bu kamplarda toplanarak ağır işlerde çalıştırılan ve üzerlerinde tıbbi deneyler yapılan Yahudi nüfusun büyük bölümü savaşın sonuna gelindiğinde yok olmuştu.

Himmler 1943’te içişleri bakanlığına ve Reich yönetiminin tam yetkili temsilciliğine getirildi. Bu arada SS örgütünün askeri kanadı olan Waffen SS Himmler’in çabalarıyla güçlenmiş ve savaşın sonuna gelindiğinde 35 tümeniyle Alman ordusuna rakip bir güç haline gelmişti. Himmler Hitler’e karşı düzenlenen başarısız suikast girişiminden (20 Temmuz 1944) sonra, SS örgütünün yanı sıra ülkedeki bütün güvenlik güçlen üzerinde de denetim kurdu. 1945’in başlarında, yaşlı erkeklerden oluşan Volkssturm adlı birliklerle, savaşta; sonra mücadeleyi gerilla yöntemleriyle sürdürmek için kurulan Werwolf adlı örgütün önderi oldu. Bu arada iki kez komutanlık görevini üstlendiyse de başanlı olamadı.

Savaşın son aylarında ruh sağlığının iyice bozulması üzerine Hitler’in yakın çevresi tarafından yetkilerini kullanamaz hale getirildi. Führer'in yerine geçmeye çalıştığı ve Almanya’nın MütL tikler’e teslim olup onlarla birlikte SSCB’ye karşı savaşa girişmesini sağlamak amacıyla İsveçli diplomat Kont Folke Bernadotte ile görüşmeler yaptığı anlaşılınca, Hitler tarafından bütün görevlerinden uzaklaştırıldı ve tutuklanması emredildi (Nisan 1945). Sıradan bir asker kılığında kaçmayı denediyse de Müttefiklerce yakalanarak hapsedildi. Kısa bir süre sonra hapiste zehir içerek intihar etti.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 21 Şubat 2017 00:28
Biyografi Konusu: Heinrich Himmler nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
23 Haziran 2012       Mesaj #2
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  Heinrich Himmler2.jpg
Gösterim: 645
Boyut:  71.4 KB
Heinrich Himmler

(1900 Münih - 1945 Lüneburg),
Sponsorlu Bağlantılar
Alman politikacısı ve devlet adamı. Tarım mühendisiydi.

1920'de Nazi Partisi'ne girdi. 1923 yılında yapılan Münih Darbesi'ne katıldı. Partideki, "Uzun Bıçaklar Gecesi" denen kanlı tasfiye hareketinde (Haziran 1934) görev aldı; aynı yıl Gestapo örgütünün başına getirildi. SS'leri kendine tam anlamıyla bağladı. II. Dünya Savaşı başladığında içişleri bakanlığına atandı (1943). Hess ve Göring ile birlikte komünistler, Yahudiler ve demokratlara karşı kanlı bir kıyım politikası uyguladı.

Toplama kamplarının önde gelen kurucularındandı. Bazı generallerin Hitler'e karşı başarısız bir darbe girişimi yapmasından sonra tüm silâhlı kuvvetler onun denetimine verildi. Ancak bu yetkisini müttefikler ile anlaşmak için kullanmak isteyince görevden alındı. Savaşın sonunda İngilizlere tutsak düşünce intihar etti.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 21 Şubat 2017 00:28
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
20 Şubat 2017       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM

HİMMLER (Heinrich)

Ad:  Heinrich Himmler3.jpg
Gösterim: 551
Boyut:  66.0 KB

alman siyaset adamı
(Münih 1900 - Lüneburg 1945).

Özel görev birliklerinde yer aldı (1920), Naziler'e katıldı, Gregor Strasser'ın sekreteri oldu ve Münih darbesine katıldı (1923). Örgütleme konusundaki yetenekleri sayesinde, 1929'da Hitler tarafından SS Reichsführer'liğine atandı. Hitler'in iktidarı ele geçirmesinden sonra siyasal polisin, yani Gestapo'nun başına getirildi (nisan 1934): Gestapo şefi olarak, Hitler düşmanlarının yok edildiği "Uzun bıçaklar gecesi”nde (30 haziran 1934) önemli bir rol oynadı. Alman polis örgütünün başına getirildi (1938): idamlar, kestirme yoldan yargılamalar, toplama kampları Himmler'in alışılmış silahlarıydı. içişleri bakanı olarak görev aldığı (kasım 1943) ikinci Dünya savaşı sırasında işgal altındaki Avrupa ülkelerinde terör uyguladı ve adı insanları bıkıp usanmadan gönderdiği ölüm kamplarıyla (TOPLAMA kampları) birlikte anıldı. Başarıya ulaşmayan 20 temmuz 1944 komplosundan sonra, bütün iç güvenlik kuvvetlerinin başına getirildi. Kont Bernadotte'un (şubat 1945) aracılığıyla, Müttefiklerle olanaksız bir ateşkes için görüşmeler yapmaya çalıştı. Hitler tarafından geri çağrılınca, Schleswig’e kaçtı, burada ingilizler tarafından tutuklandı (mayıs). Kısa bir süre sonra intihar etti.

Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

27 Temmuz 2009 / KisukE UraharA Edebiyat ww
10 Temmuz 2011 / Jumong Dünyadan
27 Haziran 2012 / ThinkerBeLL Sanat ww
22 Ağustos 2011 / Daisy-BT Bilim ww
2 Ekim 2015 / Safi Sanat ww