Arama

I. Darius

Güncelleme: 9 Şubat 2016 Gösterim: 14.484 Cevap: 3
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
24 Şubat 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Darius (M.Ö. 550–486)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Aynı adı taşıyan üç Pers kralı içinde en ünlüsüdür. M.Ö. 522–486 arasında hüküm sürdü. Tarihte Büyük Darius olarak anılır. Darius bir eyalet valisi olan Hystaspes'in oğluydu. Pers soylularının yardı­mıyla tahta geçti. Başarılarının tarihçesine ilişkin temel kaynak, Bisütun kayasındaki yazıttır.
Darius ülke çapında egemenliğini kurmak için çok sayıda ayaklanmayı bastırmak zorun­da kaldı. Krallığı sırasında ülke içinde düzeni sağlayan Darius yeni yerler alarak gücünü artırdı. Ticareti geliştirmek amacıyla yeni yollar yaptırdı; bir posta örgütü kurdu; vergi sistemini yeniden düzenledi. 521'de Sus'u başkent yaparak kentin surlarını sağlamlaştır­dı. Burada yeni binalar ve bir saray yaptırdık­tan başka, Persepolis'te de kendine büyük bir saray yaptırdı. Ülke sınırlarını güvence altına almak amacıyla Trakya ve Makedonya'yı ülkesine kattı. Limni ve İmroz adalarını aldı. Darius Tuna Irmağı'nı aşarak Avrupa'daki İskit topraklarına girdiyse de başarılı olama­dı. M.Ö. 499'da, Atina ve Eretria'nın Pers yönetimine karşı gelişen İyon ayaklanmasını desteklemesi üzerine, Atina ve Eretria'ya bir sefer düzenledi. Ama Pers donanması fırtına­ya yakalanarak batınca seferden vazgeçildi. Darius M.Ö. 490'da Atina'yla yaptığı Mara­ton Savaşı'nda yenilgiye uğradı; üçüncü sefe­rin hazırlıkları tamamlanamadan öldü.
Biyografi Konusu: I. Darius nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
8 Haziran 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

I. Darius
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  Darius-Vase.jpg
Gösterim: 1550
Boyut:  60.7 KB
Büyük Darius
MÖ 549 - MÖ 485

I. Darius
Ahameniş Hanedanı
Doğumu: M.Ö. 549
Ölümü: M.Ö. 486

Önce gelen: Smerdis Pers Kralı (Şah) - MÖ 522–MÖ 486
Sonra gelen: I. Serhas
Mısır Firavunu - MÖ 522–MÖ 485

Eski Farsça: 𐎭𐎠𐎼𐎹𐎺𐎢𐏁, Xerxes Dārayawauš)

MÖ 552 - 485 yılları arasında İran'ı yönetmiş olan imparator. Modern Farsça´da adı داریوش (Dâryûsh), İbranice kaynaklarda דַּרְיָוֶשׁ (Daryaweş) Antik Yunanca´da Δαρεῖος (Darios), Latince ve Romalı tarihçilerin notlarında ise Darius biçiminde geçer. Ayrıca Darius yaptığı fetihler ile Persler için çok önemli sayılır.

İç Savaş


II. Kambises'in dengesiz yönetimi sonucu İran'da taht Smerdis'in eline geçmişti. Ülke iç savaşın eşiğine geldiği sırada Kambises intihar etti.

Ancak sarayda Smerdis'in bir sahtekar olduğu fikri yayılıyordu. Bazılarına göre tahtta oturan kişi Büyük Kiros'un oğlu Smerdis değil, Gaumata adında bir Mecusi büyücüydü. Ölümsüzler'in komutanı olan General Darius bu söylentileri yayarak Smerdis'e karşı isyan bayrağı açtı. Soylularla birleşerek Smerdis'i devirdi ve şah oldu.

İmparatorluğun altın çağı

Kiros Asya'da gidebileceği en uç noktaya dek gitmiş ve orada ölmüştü. Kambises de Afrika'da en uç noktaya erişmiş ve ölmüştü. Darius imparatorluğu Avrupa yönünde genişletmeye karar verdi.

Batı Anadolu'da İyonların isyanı, Perslerin dikkatini bu yöne çekti. İsyanı Yunan kentlerinin desteklediği anlaşılınca Darius Ege'nin karşı yakasına sefer kararı aldı. Ancak Yunanistan beklenenden daha zorlu bir düşman çıktı, savaşçı kentlerin direnişi ve coğrafi engeller yüzünden yıpranan Pers ordusu Marathon'da bozguna uğradı.

Trakya ve Makedonya'yı istila eden Darius, kuzey bozkırlarındaki İskit savaşçılarının üzerine yürüdüyse de önemli bir sonuç elde edemedi.

Darius döneminde imparatorluk en geniş sınırlarına ulaştı. Büyük Kiros'un yapımını başlattığı ticaret yolları tamamlanarak ulaşım kolaylaştırıldı. Sınırlar içindeki barış ve istikrar sayesinde ekonomik faaliyetler gelişti ve Akdeniz'in batısına dek uzanan ticaret hatları kuruldu.

Darius'un hükmü altına giren farklı milletler arasında kısmen huzur temin edilmişti. Yahudilere dini serbestlik tanındı. Mısır'da bir tapınak inşa edildi. Yunan kahinlerine önem verildi.

Darius dönemindeki en büyük bayındırlık faaliyeti ise Persepolis adlı yeni başkentin inşa edilmesi oldu.


Vikipedi


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
8 Haziran 2011       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
I. Darius

(İ.Ö. 550, ? - 486, ?)
Pers hükümdarı.

Tahtı hileyle ele geçiren kâhin Gaumata'yı öldürerek Pers tahtına geçti (İ.Ö. 522). Perslerin en büyük hükümdarlarından biri oldu. Özellikle Pers İmparatorluğu'nun çeşitli alanlarda örgütlenmesinde büyük başarılar elde etti. İskitler üzerine sefer yaptı, Ganj Irmağı'na kadar tüm Hindistan'ı ele geçirdi. Yunanlılara karşı savaş açtı, bu da ünlü Pers Savaşları'na neden oldu. Ordusu, Marathon'da Atinalılara yenildi (İ.Ö. 490). Darius, Yunanlılar üzerine yapacağı yeni bir sefere hazırlanırken öldü.


MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
9 Şubat 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
I. Darius

Ad:  I. Darius.JPG
Gösterim: 1558
Boyut:  50.3 KB

Benzer Konular

9 Şubat 2016 / Daisy-BT Siyaset ww
9 Şubat 2016 / Daisy-BT Siyaset ww
22 Temmuz 2009 / Kral_Aslan Spor ww