Arama

Mao Zedong (Mao Tse-tung)

Güncelleme: 19 Aralık 2015 Gösterim: 7.698 Cevap: 4
BARIŞ - avatarı
BARIŞ
Ziyaretçi
13 Şubat 2007       Mesaj #1
BARIŞ - avatarı
Ziyaretçi
Mao Zedong (Mao Tse-tung)
(26 Aralık 1893 - 9 Eylül 1976)
Sponsorlu Bağlantılar


1893 yılında doğdu.Çin Devrimi ne önderlik etti.Sol düşüncelerle üniversite öğrenimi sırasında tanıştı. 1921 yılında kurulan ÇKP (Çin Komünist Partisi) nin 12 kişilik kurucu delegesinden biriydi.
ÇKP nin kurulduğu dönem, onbinlerce köylünün toprak ağalarına karşı ayağa kalktığı, işçi ve öğrenci hareketlerinin yükseldiği bir süreçti. ÇKP, bu dönemde, büyük bir etki sağladı.

ÇKP, emperyalist işgale karşı, burjuvazi ile Komintang içerisinde ittifak kurdu. 1924-1927 yıllarında başlattığı silahlı ayaklanma bastırıldı. ÇKP 6. kongresinde, Halk Savaşı Stratejisi olarak ifade edilen, kırın kenti kuşatması devrimci savaş stratejisini kabul etti. Yoğunlaşan yerli direnişler karşısında geriye çekilmeye mecbur kaldı ve Mao nun öncülüğünde büyük Uzun Yürüyüş başladı. Eylül 1934 ten Ekim 1935 e kadar süren yürüyüşte Çin in bir ucundan diğer ucuna yürüyen komünistler, onbinlerce kayıp verdi. Mao, 1935 te ÇKP nin liderliğine getirildi. Çin in özgün koşullarından dolayı kır çalışmasına ağırlık veren Mao liderliğindeki ÇKP, Kızıl Ordu yu kurarak, mücadeleyi gerilla savaşı biçiminde başlatıp, kurtarılmış alanlar yaratarak ilerledi. Çin Halk Devrimi 1949 da zafere ulaştı; Mao devlet başkanlığına seçildi. 1949 dan ölümüne kadar, Çin Halk Cumhuriyeti nin tartışılmaz lideri oldu.

1956 ya kadar geleneksel Sovyet ekonomi ve devlet modelini yakından izleyen iktisadi ve politik dönüşümler; 1956-1957 de yüz çiçek açsın, yüz düşünce yarışsın sloganı ile yürütülen liberal dönem; 1958 de büyük sıçrayış ve halk komünleri kampanyası; Kültür Devrimi , 1960 lardan sonra Çin-SSCB arasındaki çekişme ve anlaşmazlıklar, ABD ye yakınlaşma politikaları ve dış politikada ulaşılan bu son noktanın Üç Dünya Teorisi ile sistematikleştirilmesi, bu önemli dönemeçlerden başlıcalarıdır. Dünyanın pekçok yerinde komünist hareketleri etkilemiş olan Mao, 1976 yılında öldü.
Son düzenleyen Safi; 19 Aralık 2015 21:07
Biyografi Konusu: Mao Zedong (Mao Tse-tung) nereli hayatı kimdir.
the encrypted - avatarı
the encrypted
Ziyaretçi
14 Şubat 2007       Mesaj #2
the encrypted - avatarı
Ziyaretçi
Atatürk'e saygı duyardı.

Sponsorlu Bağlantılar
Mao Zedong denince aklıma devrimler tarihine geçen bir kültür devrimcisi gelir. Milli sosyalizmin ve marksizmin ananelerini bünyesinde barındıran Mao, her ne kadar sosyalist olsa da Atatürk'ten etkilenen, O'nun büyüklüğü ve devrimciliği önünde eğilen birisidir. Bu itibarla saygıyı hak ettiğini düşünüyorum.

CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
13 Ekim 2008       Mesaj #3
CrasHofCinneT - avatarı
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
Mao Zedong (Mao Tse-tung) (1893-1976)
Çin Halk Cum-huriyeti'nin kurucusu ve önderidir. Mao Ze-dong olarak da tanınır. Tahıl ticareti yapan bir köylünün oğlu olan Mao, Hunan eyaletin­deki Shaoshan'da doğdu. Gençliğinde siyaset­le ilgili kitaplar okudu ve bu dönemde Sun Yat-sen'in ulusal bağımsızlık için mücadele­sinden etkilendi (bak. Sun yat-sen). 1911'de Mançu hanedanına karşı yapılan ilk ayaklan­ma sırasında Hunan'daki devrimci orduya katıldı ve Çin Cumhuriyeti'nin kurulduğu 1912'ye kadar altı ay askerlik yaptı. 1921'de Çin Komünist Partisi'nin kuruluşuna katkıda bulundu ve 1920'ler boyunca bu partinin örgütlenmesi için çalıştı.

1924-25'te Hunan'da köylü gösterilerine tanık olan Mao, bu tarihten sonra köylüleri örgütlemek için çalıştı. Çin'de devrimin, Av­rupalı komünistlerin düşündüğü gibi sanayi kentlerinde çalışan işçilerce değil, kırsal ke­simdeki köylülerce gerçekleştirileceğine ina­nıyordu. Çin Komünist Partisi 1923'te, Sun Yat-sen başkanlığındaki Kuomintang (Ulusal Halk Partisi) ile ittifak kurdu. Amaç, Çin'in çeşitli eyaletlerinin bağımsız askeri yöneticile­ri olan savaş ağalarını yenmek ve Çin'i birleş­tirmekti (bak. ÇİN Halk Cumhurİyetİ).

1925'te Koumintang'ın başına geçen Çan Kay-Şek'in Şanghay'da 1927'de komünistle­rin güçlenmesinden korkarak giriştiği kıyım Çin Komünist Partisi ile bağlarının kopması­na yol açtı. Mao, Hunan-Jiangxi sınırında bir üs kurarak, burada yerleşti ve köylü birlikleri oluşturdu. 1934'te Çan Kay-Şek'in askerleri­nin bölgeye saldırması üzerine, 200 bin kişilik ordusuyla birlikte ünlü "Uzun Yürüyüş"ü başlatan Mao, ülkenin kuzeybatısına çekildi. Bu yürüyüş sırasında Komünist Parti'nin ön­deri durumuna geldi.

Komünistler ile Çan Kay-Şek'in önderliğin­deki milliyetçiler II. Dünya Savaşı'nda yeni­den eylem birliği yaptılarsa da, savaştan sonra 1946'da iç savaş çıktı ve üç yıl içinde Mao'nun güçleri Çin'in tüm bölgelerini ele geçirdi. 1949'da Çin Halk Cumhuriyeti kuruldu ve 1943'te resmen parti başkanlığına getirilmiş olan Mao devlet başkanlığını da üstlendi.

Mao'nun yürürlüğe koyduğu sanayileşme politikası Çin'de büyük bir değişime yol açtı. 1957 sonbaharında sanayideki gelişmeleri hız­landırmak amacıyla "Büyük Atılım" olarak bilinen hareketi başlattı. 1959'da devlet baş­kanlığından çekilen Mao, parti başkanlığını sürdürdü.
Mao Çe-Tung 1960'ta SSCB'yi açıkça eleş­tirdi ve bu ülkenin kapitalizme geri döndüğü­nü ileri sürdü. 1966'da Mao önderliğinde Kültür Devrimi başlatıldı. Bu yeni atılımın amacı, Çin'de devrimci ruhu yeniden canlan­dırmaktı. Dört yıl boyunca Çin'in dış dün­yayla ilişkisi en aza indirildi. Kültür Devrimi 1976'ya kadar sürdü. Mao'nun yazılarını içe­ren Kızıl Kitap, o dönemde halkın düşünce ve yaşamını yönlendiren bir simge oldu.

Mao'nun ölümünden sonra iktidara gelen­ler onun bazı uygulamalarını değiştirerek
Çin'in dış dünyayla bağlarını yeniden kur­dular.

Mao'nun Türkçe'de basılmış yapıtları ara­sında beş ciltlik Seçme Eserler vardır.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica
Son düzenleyen Safi; 19 Aralık 2015 21:08
Ölmediğine sevindim, hala acı çekebiliyorsun...
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
22 Ağustos 2013       Mesaj #4
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Mao Zedong (Mao Tse-tung) (1893 Hunan - 1978 Pekin)
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Çin devlet adamı ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurucusu. Orta halli bir köylünün oğluydu. Çocukluğu babasının tarlalarında çalışarak geçti. Okumayı erken öğrendi. 1911'de evinden ayrılıp okumak için eyalet başkentine gitti. Eğitimini zaman zaman okulu bırakıp siyasî olaylara karışarak ya da kitaplıklarda araştırma çalışmaları yaparak sürdürdü. Bu dönem içinde birçok batılı düşünürü de inceledi. 1918'de öğretmen okulunu bitirdi. Bundan sonra Pekin'e giderek Pekin Üniversitesi'nde çalışmaya başladı (1919). Burada Çen Tusiyu ve Li Taço'nun etkisiyle önce anarşizme, sonra Marksizm'e yöneldi.

1919'un sonunda Hunan'a dönerek öğretmenliğe başladı. Aynı zamanda haftalık bir derginin yazıişleri müdürlüğünü yapıyordu. Daha sonra Çangsa'da Sosyalist Gençlik Örgütü'nün bir şubesini kurdu. Haziran 1921'de Çin komünist Partisi'nin kuruluşunda, kurucu üye olarak görev aldı ve Hunan'a döndüğünde yerel parti örgütünün sekreterliğini yaptı (1921-1923). 1923'te Çin komünist Partisi Merkez Komitesi'ne seçilince Sun Yatsen de kendisini Guomingdang Merkez Komitesi'ne geçici üye olarak atadı. Mao, Guomingdang içinde hızla ilerleyerek örgütün yayın organına yazıişleri müdürü, propaganda bölümünün başkanı ve Köylü Hareketini Eğitme Enstitüsü başkanı oldu.

Son görevi nedeniyle pek çok kez Hunan'a gitti. 1927 Martı'nda proleter devriminde köylülüğün rolü konusundaki görüşlerini ilk kez açıkladığı "Hunan'daki Köylü Hareketi Üzerine Araştırma Raporu"nu sunduysa da görüşleri Çin Komünist Partisi'nde olumlu karşılanmadı. 1927 yazında Çin Komünist Partisi ile Guomingdang arasındaki işbirliği kanlı bir şekilde bozulunca Mao ve izleyicileri Hunan'da bir ayaklanma başlattılar. Ayaklanmanın Guomingdang kuvvetleri tarafından ezilmesi üzerine komünistler dağlara çekilmek zorunda kaldılar. Bu başarısızlık, Mao'nun Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi'ndeki yerini kaybetmesine yol açtı. Mao dağlarda, Çu Teh ile birlikte ilk Kızıl Ordu'yu ve daha sonra Kasım 1931'de Kiangsi'de ilk sovyet cumhuriyetini kurdu.

Mao bu hükümetin başkanı oldu. Kiangsi Sovyeti, 1934'te Çan Kayçek'in Guomingdang kuvvetlerinin saldırısıyla sona erdi. 1934 Ekimi'nde Çin komünistleri "Uzun Yürüyüş"ü başlattılar. Bir yıl boyunca, kendilerini izleyen Guomingdang kuvvetleriyle dövüşerek, çok güç şartlar altında 9.500 kmden fazla yol katedip Kuzeybatı Çin'deki Şansi'ye vardılar. Mao'nun önderliğinde gerçekleşen bu hareketin başarısı, aynı zamanda onun parti içindeki yerini de bir daha sarsılmaz biçimde pekiştirdi. Yenan'da yeni üssün kuruluşundan sonra Mao, Guomingdang'a, Japon saldırısına karşı işbirliği çağrısında bulundu. 1937'de sağlanan anlaşma pek kararlı olmadı ve sürekli bozularak Ocak 1941'de sona erdi.

Yenan'da kaldığı sürece Mao, Marksizm'i yeniden inceleyerek birçok önemli yazı hazırladı. Bunlardan birisi de "Yeni Demokrasi"dir (1940). 1942-1944 yılları arasında, bir yandan Japonlar ile savaş sürerken bir yandan da parti içinde eğitim kampanyası açıldı. Bu savaş sırasında Mao'nun yönetimindeki komünist güçler büyük bir etkinlik kazanarak savaş sonunda sayıları 1.000.000'u aştı. Bu dönemde parti, aynı zamanda Kuzey Çin'in geniş bir kesiminin kontrolünü eline geçirdi. 1945'te Mao, Parti Merkez Komitesi ve Politbüro'ya yeniden başkan seçildi. Japonların teslim olmasından sonra Çunking'e giderek Çan Kayşek ile buluştu. Görüşmeler başarısızlıkla sonuçlanınca 1946'da iç savaş başladı ve 1949 Ekimi'nde komünistlerin galibiyetiyle son buldu. Çan Kayşek güçleri Tayvan'a kaçtılar. 1 Ekim 1949'da Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşu ilân edildi. Mao hükümet başkanı oldu. Aynı kış Moskova'ya giderek Stalin ile 30 yıl süreli bir dostluk ve işbirliği antlaşması imzaladı.

Bundan sonra ülke içinde büyük bir inşa ve onarım çalışması başladı. Bunu toprak reformu kampanyası izledi. 1954'te anayasa yürürlüğe girdi ve Mao, devlet başkanı seçildi. 1953-1957 yılları arasında uygulanan Birinci Beş Yıllık Plân ile de ülkede ekonomik gelişmenin ilk adımlarını attı. Bu dönemin başarıları üzerine 1958'de hemen hemen bütün köylülerin komünlerde örgütlenmesine girişildi. Bu hareket 1960 yılına kadar sürdü. 1959'da Mao cumhurbaşkanlığından ayrıldı. Parti başkanlığı görevini ise ölümüne kadar sürdürdü. 1965'te yönetimde ortaya çıkan ekonomizm eğilimlerine karşı bir grup parti yöneticisinin de desteğiyle bir kampanya başlattı.

"Kültür Devrimi" olarak adlandırılan bu hareket 1969 yılına kadar sürdü. 1971'de Çin Halk Cumhuriyeti'nin Birleşmiş Milletler'e girmesiyle başlayan dönemde ise Çin'in dış ilişkilerini geliştirmeye önem verdi. Çin'in SSCB ile ilişkileri ise 1956'dan sonra gittikçe bozuldu ve ideolojik görüş ayrılıkları biçiminde başlayan zıtlık giderek açık bir düşmanlığa dönüştü. Mao, 1956'dan başlayarak SSCB'nin politikasını sürekli eleştirdi; bu konuda pek çok yazı yazdı. Yaşamı boyunca yazdığı sayısız yazı, yaptığı konuşmalar vb., Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi tarafından "Seçme Yapıtlar" adı altında toplanarak yayımlandı. Mao'nun ölümünden sonra Merkez Komitesi'nin ve bu yolla Çin Komünist Partisi'nin başkanlığına Hua Guofeng getirildi.

Güçler büyük bir etkinlik kazanarak savaş sonunda sayıları 1.000.000'u aştı. Bu dönemde parti, aynı zamanda Kuzey Çin'in geniş bir kesiminin kontrolünü eline geçirdi. 1945'te Mao, Parti Merkez Komitesi ve Politbüro'ya yeniden başkan seçildi. Japonların teslim olmasından sonra Çunking'e giderek Çan Kayşek ile buluştu. Görüşmeler başarısızlıkla sonuçlanınca 1946'da iç savaş başladı ve 1949 Ekimi'nde komünistlerin galibiyetiyle son buldu. Çan Kayşek güçleri Tayvan'a kaçtılar. 1 Ekim 1949'da Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşu ilân edildi. Mao hükümet başkanı oldu. Aynı kış Moskova'ya giderek Stalin ile 30 yıl süreli bir dostluk ve işbirliği antlaşması imzaladı. Bundan sonra ülke içinde büyük bir inşa ve onarım çalışması başladı. Bunu toprak reformu kampanyası izledi.

1954'te anayasa yürürlüğe girdi ve Mao, devlet başkanı seçildi. 1953-1957 yılları arasında uygulanan Birinci Beş Yıllık Plân ile de ülkede ekonomik gelişmenin ilk adımlarını attı. Bu dönemin başarıları üzerine 1958'de hemen hemen bütün köylülerin komünlerde örgütlenmesine girişildi. Bu hareket 1960 yılına kadar sürdü. 1959'da Mao cumhurbaşkanlığından ayrıldı. Parti başkanlığı görevini ise ölümüne kadar sürdürdü. 1965'te yönetimde ortaya çıkan ekonomizm eğilimlerine karşı bir grup parti yöneticisinin de desteğiyle bir kampanya başlattı. "Kültür Devrimi" olarak adlandırılan bu hareket 1969 yılına kadar sürdü. 1971'de Çin Halk Cumhuriyeti'nin Birleşmiş Milletler'e girmesiyle başlayan dönemde ise Çin'in dış ilişkilerini geliştirmeye önem verdi.

Çin'in SSCB ile ilişkileri ise 1956'dan sonra gittikçe bozuldu ve ideolojik görüş ayrılıkları biçiminde başlayan zıtlık giderek açık bir düşmanlığa dönüştü. Mao, 1956'dan başlayarak SSCB'nin politikasını sürekli eleştirdi; bu konuda pek çok yazı yazdı. Yaşamı boyunca yazdığı sayısız yazı, yaptığı konuşmalar vb., Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi tarafından "Seçme Yapıtlar" adı altında toplanarak yayımlandı. Mao'nun ölümünden sonra Merkez Komitesi'nin ve bu yolla Çin Komünist Partisi'nin başkanlığına Hua Guofeng getirildi.
Son düzenleyen Safi; 19 Aralık 2015 21:08
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
19 Aralık 2015       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Mao Zedong (Mao Tse-tung)

Ad:  Mao Zedong (Mao Tse-tung).jpg
Gösterim: 1129
Boyut:  81.3 KB

Benzer Konular

25 Şubat 2013 / Misafir Soru-Cevap
4 Kasım 2015 / KisukE UraharA Sinema ww
14 Ocak 2013 / _Yağmur_ Sosyoloji
12 Ağustos 2010 / kyle Spor ww