Arama

Lech Walesa

Güncelleme: 28 Haziran 2011 Gösterim: 2.732 Cevap: 1
HipHopRocK - avatarı
HipHopRocK
Ziyaretçi
22 Mart 2009       Mesaj #1
HipHopRocK - avatarı
Ziyaretçi
Lech Wałęsa

Sponsorlu Bağlantılar
Lech Wałęsa, (d. 29 Eylül 1943, Popowo, Polonya) Polonya İşci Partisi önderi ve 1990-95 arası Polonya Cumhurbaşkanı olmuştur. 1983'ün Nobel Barış Ödülü sahibidir.Polonya'da sosyalist dönemin ilk bağımsız işçi örgütü Dayanışma Sendikası'na (Solidarność) başkanlık etmiş, çok partili düzene geçişte önemli rol oynamıştır.

Bir marangozun oğluydu.Yalnızca ilköğrenim ve mesleki eğitim gördü.1961'de bir tarım makineleri işletmesinde elektrikçi olarak çalışmaya başladı.1967'de Gdańsk'taki Lenin Tersaneleri'ne girdi.1970'te Gdańsk'ta sokağa dökülen göstericilerin üzerine polisin ateş açmasıyla yaşanan kanlı olayların ardından bağımsız sendikalar kurmaya yönelik mücadeleye katıldı.Tersanedeki resmî sendikanın temsilciliğini yaptığı 1976'da işçilerin şikayetlerini içeren bir liste hazırlayarak yönetime sunması işten atılmasına yol açtı.Daha sonra elektrik makineleri üreten bir fabrikada çalışmaya başladı.Ocak 1979'da bir gösteriye katıldığı için bu işinden de çıkarıldı.
Gıda maddeleri fiyatlarındaki artışı ve kendisiyle birlikte iki işçi önderinin işten atılmasını protesto etmek için 14 Ağustos 1980'de Lenin Tersaneleri'nde başlayan gösteriler sırasında, 17 bin işçiye greve çıkma çağrısında bulundu.Ardından yönetimle görüşmeleri yürüten grev komitesinin başkanlığına seçildi.Üç gün sonra grevcilerin taleplerikabul edildiyse de, Gdańsk'taki öteki işyerlerinde çalışan grevcilerin isteğine uyarak, dayanışma amacıyla grevi sürdürme kararını aldı.Gdańsk-Sopot-Gdynia bölgesindeki işletmeleri temsil etmek üzere Fabrikalararası Grev Komitesi'nin oluşturulmasına öncülük etti.Bunu izleyen genel grev sırasında, Başbakan Birinci Yardımcısı Mieczysław Jagielski'yle resmi görüşmeleri yürüttü.Görüşmeler 31 Ağustos'ta, işçilere bağımsız ve özgür sendika kurma hakkını tanıyan bir antlaşmayla sonuçlandı.Siyasi ve dinsel özgürlüklerin sınırlarının genişletilmesi ve ücretlerin artırılması konusunda da güvenceler getiren anlaşmanın imzalanmasından sonra Fabrikalararası Grev Komitesi, Dayanışma (Solidarność) adıyla bağımsız bir sendikaya dönüştü.
Sendikanın başkanı olarak parti ve devlet yöneticilerine köklü reformları kabul ettirmeye yönelik bir çizgi izleyen Wałęsa, Ekim 1981'de hükümetle, Sovyet tipi merkezi ekonomik sistem yerine Macaristan ve Yugoslavya'dakine benzer özyönetim sistemine geçilmesini öngören bir anlaşma daha yaptı. Ama ortaya çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle bu kazanımlar uzun ömürlü olmadı.Hükümet 13 Aralık 1981'de sıkıyönetim ilan ederek Dayanışma'yı yasakladı ve aralarında Wałęsa'nın da bulunduğu Dayanışma liderlerinin çoğunu tutuklattı. İşçiler arasındaki huzursuzlukların sürmesine karşın yaklaşık bir yıl hapiste tutulan Wałęsa ile sendika önderlerinin yeraltında örgütlemeye çalıştığı direniş hareketi ağır baskılar nedeniyle pek etkili olamadı.Dayanışma'nın çeşitli seçimlerde yaptığı boykot çağrıları sınırlı bir destek gördü.
1985'te önemli politika değişikliklerine gitmesinden sonra Dayanışma'ya karşı izlenen sert tutum da yumuşamaya başladı.Kasım 1987'deki halkoylamasıyla kabul edilen siyasi ve ekonomik reformları yürütmede karşılaşılan güçlükler, Nisan 1988'de yeni bir işçi grevleri dalgasının yükselmesine yol açtı.Hükümet çok geçmeden Wałęsa ve öteki Dayanışma önderleriyle görüşmeye oturmak zorunda kaldı.Yeniden yasallaşan Dayanışma'nın geniş muhalefeti arkasına almasıyla siyasi bir lider olarak öne çıkan Wałęsa, Şubat 1989'da başlayan görüşmelerin çoğulcu ve demokratik bir yapılanmanın kapısını açmasında önemli rol oynadı.Dayanışma'nın ağırlıklı bir konum kazanmasını sağlayan Haziran 1989'daki seçimlerin ardından, Wałęsa'nın adayı Tadeusz Mazowiecki'nin başkanlığında bir koalisyon hükümeti oluşturuldu.Milletvekili olarak Sejm'e (Parlamento) giren ve hükümetin uygulamalarına karşı giderek eleştirici bir tutum takınan Wałęsa, Aralık 1990 seçimlerinde Mazowiecki'ye karşı yarışarak cumhurbaşkanlığına seçildi.Ama Dayanışma'nın birleşik bir siyasi güç olamktan çıkmasına koşut olarak derinleşen siyasal istikrarsızlığı gidermekte başarılı olamadı.
Lech Wałęsa'nın yöneticiliği muhalifliği kadar başarılı olamadı.Başkanlığı sırasında art arda değişen hükümetler ve artan istikrarsızlık arkasındaki halk desteğinin azalmasına neden oldu. Polonya içişleri bakanı, Wałęsayı hakkında yasadışı kovuşturmalara karışmak ile muhafazakar ve bağımsız sağ partilerin bölünmeleri için çalıştığı iddialarında bulundu.Wałęsa'nın, Polonya'nın NATO'yla alt-bölgesel bir işbirliğine yönelmesi fikri merkez sağ partilerden destek gördü.
1995 cumhurbaşkanlığı seçimlerini çok küçük bir farkla kaybeden Wałęsa, siyasi olarak emekliye ayrıldığını açıklasa da, 1997'de Dayanışma Seçim Hareketi (AWS) adlı yeni bir siyasi parti kurdu.Buna rağmen parti içindeki desteği çok azdı ve partinin gerçek lideri Marian Krzaklewski'ydi.3. kez aday olarak katıldığı, 2000'deki devlet başkanlığı seçimlerinde oyların ancak % 1.01'ini alabildi.Bu ağır yenilgiden sonra siyasi kariyerini noktaladığını açıkladı.


Lechwalesafra

Lech Wałęsa



Biyografi Konusu: Lech Walesa nereli hayatı kimdir.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
28 Haziran 2011       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Lech Wałęsa (1943 Popowo),

Sponsorlu Bağlantılar
Polonyalı işçi lideri. Bir marangozun oğludur.

Elektrik teknisyeni oldu. 1966 yılında Gdansk kentindeki Lenin Tersaneleri'ne işçi olarak girdi. İşyeri temsilcisi oldu. 1970 yılındaki Aralık grevlerine katıldı. 1976'da bağımsız sendika kurma girişiminde bulunduğu gerekçesiyle işten atıldı. Çoğunlukla işsiz kaldı. Sık sık kısa sürelerle tutuklandı. "İşçilerin Savunması Komitesi" (KOR) ile ilişkiye girdi.

Gdansk tersane işçilerinin 1980 yazında Walesa'nın yeniden işe alınması için yaptıkları ilk grevlerden sonra yerel grevin ve 16 Ağustos 1980'den sonra başlayan genel grevin önderi oldu. 18 Eylül 1980'de Bağımsız Dayanışma Sendikası'nın kurulmasından sonra koordinasyon komitesinin başına getirildi.

Gierek'in görevden alınmasını sağlayan büyük grev hareketleri sırasında ılımlı bir tutum izledi. Çeşitli dış geziler yaptı. Vatikan'da Papa II. Jean Paul ile görüştü. 13 Aralık 1981'de ordunun yönetime el koyması üzerine gözaltına alındı. Uzun süre gözaltında tutulan Walesa, yönetimin koşullu serbest bırakılma önerisini reddetti.

Dayanışma Sendikası'nın kapatılarak yasadışı ilân edilmesi ve Walesa'nın serbest bırakılması için yapılan grev ve gösterilerin bastırılmasından sonra Polonya hükümeti 12 Kasım 1982'de Walesa'yı serbest bıraktı. Walesa, ancak Nisan 1983'te işine dönebildi. Walesa, örgütlediği barışçı ve sınırlı eylemler, ayrıca yaptığı barış çağrıları nedeniyle 1983 Nobel Barış Ödülü'ne lâyık görüldü.

Walesa, Dayanışma Sendikası'nın yeniden yasallaşması için yapılan görüşmelerde sendikayı temsil etti ve sendikanın yasallaşmasından sonra yapılan Haziran 1989 seçimlerinde, Dayanışma Sendikası ezici bir çoğunlukla iktidara ortak oldu. Walesa ise milletvekili seçildi. 1990 yılında cumhurbaşkanlığı seçimlerine katıldı. Kilisenin de desteğiyle ikinci turda oyların %74'ünü alarak cumhurbaşkanı seçildi (22 Aralık 1990).


MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.