Arama

Claudius

Güncelleme: 2 Ocak 2016 Gösterim: 3.906 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
24 Mayıs 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Claudius (d. 1 Ağustos MÖ 10 - ö. 13 Ekim 54)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  1745120019_c15c989d00.jpg
Gösterim: 1003
Boyut:  65.0 KB
İS 41 ve 54 yılları arasında Roma imparatoru olan Tiberius Claudius Nero Germanicus, Lugdunum'da (bu­günkü Lyon) doğdu. İmparator Tiberius'un yeğeniydi. Ailesince beceriksiz ve akılsız gö­rülmesine karşın, aslında zeki ve bilgiliydi. Hepsi Eski Yunanca olmak üzere birçok tarih kitabı yazdı. İmparatorluğa yükselişi büyük ölçüde rastlantıdır. Kendisinden önceki İmparator Caligula'nın öldürülmesinden sonra, bir asker Claudius'u bir perde arkasında korku içinde gizlenirken buldu. Claudius'u imparator ilan eden muha­fız alayına senato karşı koyamadı ve isteme­yerek bu durumu kabul etti.
Roma İmparatorluğu'nun sınırlarını genişle­ten Claudius, özellikle adalet alanında çeşitli reformlar gerçekleştirdi; yetenekli ve haksever bir yönetici olduğunu kanıtladı. Büyük bir olasılıkla, durumunu güçlendirmek için İS 43'te İngiltere'yi topraklarına katmaya karar verdi. Claudius ayrıca Kuzey Afrika'da Moritanya' yı, Trakya ile Anadolu'da Likya'yı da ele geçirdi. Almanya'da bugün Köln olarak bili­nen yörede yeni sömürgelerin kurulmasını sağladı.
Claudius'un özel yaşamı sorunlarla doluy­du. Dört kez evlendi. Üçüncü karısı Messalina'yı, sevgilisiyle bir olup kendisini öldürmek istediği için öldürttü. Dördüncü karısı Agrippina'nın Claudius'un üzerinde büyük etkisi vardı. Agrippina oğlu Neron'u imparator yapabilmek için hazırlığa başladı. Claudius'un, öz oğlu Britannicus'u tahttan yoksun bırakarak, Neron'u evlat edinmesini sağladı. Daha sonra Neron'u, Claudius'un öbür evliliğinden olan kızı Octavia ile evlendirdi. Romalı tarihçilerin ortak kanısına göre sonunda Claudius'u mantarla zehirledi. Claudius ölümünden sonra tanrı ilan edildi.


Son düzenleyen Safi; 2 Ocak 2016 22:51
Biyografi Konusu: Claudius nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Blue Lucifer - avatarı
Blue Lucifer
Ziyaretçi
24 Mayıs 2009       Mesaj #2
Blue Lucifer - avatarı
Ziyaretçi
Claudius

Sponsorlu Bağlantılar
Claudius, ürkek ve çekingen bir ruh haline sahiptir. Kendisini emniyete almak için, Caligula'yı öldürenleri uzaklaştırdı. Yeğeni Caligula'nın heykellerini kaldırttı. İsmini anıtlardan sildirdi. Caligula tarafından sürgüne gönderilenler senatonun onayı ile geri çağrıldı.

Hükümdarlık döneminde;

"Geleneksel paydosları kısaltarak mahkeme sürelerini uzatmıştır."

"Davacıların, mahkemeleri sürerken, sanıklar için zorunlu olduğu şekilde şehirde kalmalarını şart koşan bir yasa çıkarmıştır."

"Jüri üyeleri için asgarî yaş sınırı da daha tecrübeli jüriler oluşturmak için 25'e çıkartıldı."

"Rodos Adası'na halkının sadakatinden ötürü Roma yönetiminden çıkarıp özgürlük verdi ve truva'yı vergiden muaf tuttu."

"Efendileri hasta kölelerini Tiber Adası'ndaki Asklepios Tapınağı'nda ölüme terk eder, ardından da hayatta kalırlarsa onları geri isterlerdi. Claudius bu tedavinin ardından iyileşen kölelerin azledilmesini buyurmuştu. Dahası bu riski almayıp kölelerini öldüren köle sahipleri cinayetle suçlanıyordu."

"Yapımına Caligula döneminde başlanan Aqua Claudia ve Anio Novus olmak üzere iki su yolu inşa ettirdi. Bunların şehre girişi 52 yılında sağlandı ve iki su yolu meşhur porta maggiore'de buluşturuldu. Ayrıca aqua virgo'yu onarttı."

"İtalya ve eyaletler boyunca yollar ve kanallar inşa ettirdi. Bunların içinde ren nehrini denize bağlayan bir kanal ve İtalya'dan almanya'ya uzanan bir yol vardı."

"Roma yakınlarında tiber üzerinde Ostia'nın kuzeyindeki yeni limanı Portus'a uzanan gemi seyrine elverişli bir kanal yaptırmıştı. Liman iki dalgakıranlı ve ağzında deniz feneri ile yarım daire biçimindeydi. Yapının Roma'daki selleri azaltma özelliği de vardı."

"Sezon dışında Mısır'a gitme riskini alan hububat tüccarlarının gemilerini sigortaladı.

"Denizcilere vatandaşlık ve evlilikleri ayarlayan bir yasa olan Lex Papia-poppaea'dan muafiyet gibi imtiyazlar verdi."

"Caligula'nın gıda üzerine koyduğu vergiyi feshetti ve kuraklık ve açlıktan muzdarip halkların vergisini düşürdü."

Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
24 Şubat 2014       Mesaj #3
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Claudius
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Tiberius Claudius Caesar Augustus Germanicus ya da Claudius (d. 1 Ağustos MÖ 10 - ö. 13 Ekim 54) (başa geçmeden önceki adı Tiberius Claudius Drusus Nero Germanicus) Julio-Claudian hanedanının dördüncü Roma imparatorudur. 24 Ocak 41'den 54 yılında ölümüne kadar hüküm sürmüştür. Drusus ve Küçük Antonia'nın oğlu olarak Galya'da Lugdunum'da (bugünkü Lyon) doğmuştur. İtalya dışında doğmuş ilk Roma imparatorudur.

Claudius imparator olmasına pek ihtimal verilmeyen biriydi. Anlatılanlara göre bir sakatlığı vardı ve 37 yılında yeğeni Caligula ile birlikte konsül olana kadar ailesi kendisini kamu görevlerinden muaf tutmuştu. Bu zafiyeti Tiberius ve Caligula'nın yönetimleri sırasındaki tasfiyelerde diğer birçok Romalı soyluyla aynı kaderi paylaşmasını engellemiş olabilir. Bu sayede Caligula'nın suikasta kurban gitmesinden sonra ailesinin hayatta olan tek yetişkin erkeği olarak imparator ilan edilmiştir.
Siyasetteki tecrübesizliğine rağmen Claudius becerikli bir yönetici olduğunu ispatlamış ve bayındırlık işlerinde büyük faaliyetlerde bulunmuştur. Hükümdarlığı sırasında imparatorluk genişlemiş ve Britanya fethedilmiştir. Hukuka kişisel bir ilgi duymuş, duruşmalara başkanlık etmiş ve yeri geldiğinde günde yirmi ferman çıkarmış ancak yönetimi boyunca özellikle soylular tarafından zayıf biri olarak görülmüştür. Birçok senatörün ölümü yüzünden Claudius sürekli olarak konumunu güçlendirmek durumunda kalmıştır. Ayrıca özel hayatında da trajik sorunlar yaşamış ve bunlardan biri öldürülmesine neden olmuştur. Tüm bunlar eski yazarların gözünde itibarını zedelemiştir. Daha yakın dönem tarihçiler bu görüşü düzeltmişlerdir.


Rahatsızlığı ve kişiliği
Tarihçi Suetonius, Claudius'un rahatsızlığının fiziksel tezahürlerini oldukça detaylı bir şekilde tasvir eder.Dizleri zayıftı ve başı titrerdi. Ağzından salyaları akar ve heyecanlandığında burnu akardı. Stoacı Seneca'nın yazdığı sanılan Apocolocyntosis (divi Claudii) adlı eserde Claudius'un sesinin yeryüzündeki hiçbir hayvana benzemediği ve ellerinin de zayıf olduğu aktarılır. Öte yandan Seutonius Claudius'un sakin olduğunda ve oturduğunda herhangi bir fiziksel sakatlığının gözükmediğini, uzun boylu, yapılı bir Romalı olduğunu belirtir. Sinirlendiğinde veya gergin olduğunda rahatsızlığının emareleri kötüleşiyordu. Tarihçiler bu durumun tahta çıkmasıyla arttığı konusunda hemfikirdirler. Claudius'un kendisi rahatsızlığını hayatını kurtarmak için abarttığını iddia etmiştir.
Claudius'un hastalığına ilişkin modern teşhisler geçen yüzyılda birkaç defa değişmiştir. II. Dünya Savaşı öncesinde rahatsızlığın nedeninin çocuk felci olduğu ağırlıklı olarak kabul ediliyordu. Bu Robert Graves'in ilk olarak 1930'larda basılan Ben, Claudius adlı romanında kullanılan teşhisti. Ancak çocuk felci tarif edilen belirtilerin çoğunu açıklamaya yetmemektedir ve Ernestine Leon tarafından öne sürülen daha yeni bir teori serebral inmenin söz konusu rahatsızlığın sebebi olduğunu öne sürmektedir. Tourette hastalığı da Cladius'ta rastlanan emarelerin sebebi olabilir.

Eski tarihçiler Claudius'u cömert ama kötü şakalar yapan, kontrolsüzce kahkahalar atan, pleblerle birlikte yemek yiyen kültürsüz biri olarak tarif ederler. Ayrıca kendisini kana susamış, zalim, gladyatör dövüşlerinden fazlasıyla zevk alan ve çok kolay sinirlenen biri olarak resmederler. Öte yandan Claudius bu sonuncu özelliğinin bilincine varıp öfkesi için herkesten özür dilemiştir.Yine bu eski tarihçilere göre Claudius başkalarına çok fazla güvenen ve eşleri ile çevresindekilerin kolaylıkla etkisinde kalan biridir. Buna karşılık paranoyak, duygusuz, silik ve kolaylıkla kafası karışan biridir. Öte yandan Claudius'un günümüze kalmış olan çalışmalarından zeki, bilge, iyi okumuş, detaylara ve adalete dikkat eden vicdan sahibi bir yönetici portresi çıkar. Bu yüzden Claudius bir muammadır. Geçen yüzyılda İskenderiyelilere yazdığı mektupların bulunmasından sonra itibarının iade edilmesi ve gerçeğin ne olduğunun tespiti için birçok çalışma yapılmıştır.


🌘 🚀

Benzer Konular

7 Ocak 2016 / asla_asla_deme Siyaset ww
11 Mayıs 2016 / Jumong Asker ww
30 Ekim 2015 / _Yağmur_ Edebiyat ww
14 Temmuz 2015 / Safi Siyaset ww