Arama

I. Maximilian (Meksika)

Güncelleme: 5 Ocak 2016 Gösterim: 3.742 Cevap: 1
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
8 Temmuz 2009       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
I.Maximilian

Sponsorlu Bağlantılar
Meksika İmparatoru



I. Maximilian (6 Temmuz 1832 – 19 Haziran 1867)
(Ferdinand Maximilian Joseph olarak doğdu.)
  • Fransız besteci Darius Milhaud, ismi Maximilien olan bir opera yazdı. Opera ilk kez 1932 yılında Palais Garnier'de sergilendi.
  • Fernando del Paso'nun romanı Noticias del Imperio, I. Maximilian ve Carlota'nın Meksika'daki hayatlarını konu alır.
  • 1939 yılında çekilen Juarez isimli filmde Brian Aherne sempatik bir Maximilian portresi çizdi. 1954'te çekilen Vera Cruz'da ise imparatoru George Macready canlandırdı.
  • Franz Listz, Maximilian için bir cenaze marşı yazdı (1867).
Avusturya İmparatorluk ailesi olan Habsburg - Lorraine'in bir üyesi olarak dünyaya geldi. Fransa İmparatoru III. Napoleon'un ve bir grup Meksikalı Monarşi yanlısının desteği ile 10 Nisan 1964'te Meksika İmparatoru ilan edildi. ABD başta olmak üzere pek çok yabancı devlet hükümdarlığını reddetti. Başlarında Benito Juárez olan Cumhuriyetçiler tarafından yakalanıp Santiago de Querétaro'da 1867 yılında kurşuna dizilerek infaz edildi.

Maximilian, Schönburnn Sarayı'nda (Viyana, Avusturya), Avusturya Arşidükü Franz Karl'ın ikinci oğlu olarak dünyaya geldi. Annesi Bavyera Prensesi Sophie idi. Dört kardeşi vardı: İmparator Franz Josef, Arşidük Karl Ludwig, Arşidüşes Maria Anna Caroline Pia ve Arşidük Ludwig Viktor. Maximilian doğumuyla "Majesteleri Ferdinand Maximilian Joseph, İmparatorluk Prensi, Avusturya Arşidükü, Macaristan ve Bohemia Prensi" ünvanlarını aldı.

Bazı belgelere de geçmiş bir şüphe Maximilian'ın Prenses Sophie ve Franz Karl'ın çocuğu olmadığı yönündedir. Pek çok Avrupalı, Maximilian'ın babasının Napoleon Bonaparte ve Avusturyalı Marie Louise'in oğulları olan, Reichstadt Dükü II. Napoleon olduğunu düşünmektedir. Bu iddiada bulunanlar iddialarını Sophie ve II. Napolyon'un doğal olmayan çok yakın ilişkileri ile temellendirdiler (Söylenenlere göre Sophie, II. Napolyon'un ölümünden sonra kendine gelemedi ve bu ölümle ilgili Metternich'i suçladı). Ayrıca, Maximilian'ın görünüşü II. Napolyon'u andırıyordu. Oysa hem erkek hem de kız kardeşleri babaları Franz Karl'a çok benziyorlardı.

Çocukluğunda sanata ilgisi büyüktü. Ayrıca, Fen ve özellikle de Botaniğe çok düşkündü. Ordu için eğitilen Maximilian kendini ummadığı bir kariyerin içinde buldu ve Avusturya ordularını yönetmeye başladı.

İkinci dereceden kuzeni Belçikalı Charlotte (İmparatoriçe Carlota olarak da bilinir) ile evlendi. Charlotte, Belçika Kralı I. Leopold'un ve Fransa Prensesi Louise-Marie'nin kızlarıydı. Çift, 27 Temmuz 1857'de Brüksel'de evlendi ve çocuk sahibi olmadılar.

1859 yılına kadar Milan'daki Avusurya vekilliğinde yaşadılar. Bu tarihte Franz Josef kardeşini görevinden azletti. Bunun sebebi ise imparatorun kardeşinin İtalya'da uyguladığı liberal politikalardan rahatsız olmasıydı. Maximilian'ın ayrılmasından kısa bir süre sonra Avusturya, İtalya üzerindeki gücünü kaybetti. Maximilian ise Trieste'de, Miramare yakınlarında bir şatoda emekli hayatı yaşamaya başladı.

1859 yılında, Meksikalı bir asilzade olan José Pablo Martínez del Río, Maximilian'a Meksika İmparatoru olmasını teklif etti. III. Napoleon'un baskıları ile Fransızlar'ın Meksika'yı işgalinden ve General Élie-Frédéric Forey'in Mexico'yu ele geçirmesinden sonra 1863 yılında saltanatı kabul etti.

Maximilian, 28 Mayıs 1864'te Veracruz'a ulaştı. Arkasında, Meksikalı muhafazakarların ve III. Napolyon'un desteği vardı.

III. Napolyon'un Meksika'dan çekilmesinin ardından Maximilian yandaşlarını terk etmeyi reddetti ve ülkede kaldı. Şubat 1867'de Santiago de Querétaro, uerétaro Arteaga'ya yola çıktı. 15 Mayıs 1867'de Querétaro siege'de yakalandı. Mahkemeye çıkartılan İmparator'a ölüm cezası verildi.

İdam, 19 Haziran 1867'de Cerro de las Campanas'da gerçekleşti. Maximilian, generalleri Miguel Miramón ve Tomás Mejía ile birlikte öldürüldü. Son sözleri "Meksikalılar! Bugün Meksika'nın özgürlüğü ve bağımsızlığı için ölüyorum. Umarım tanrı yeni evim Meksika için akan kanlarımı görür. Viva México!" oldu.


Kaynak: Vikipedi



Son düzenleyen Safi; 5 Ocak 2016 22:49
Biyografi Konusu: I. Maximilian (Meksika) nereli hayatı kimdir.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
5 Ocak 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
I. Maximilian (Meksika)

Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  I. Maximilian (Meksika).jpg
Gösterim: 366
Boyut:  68.7 KB

Ad:  I. Maximilian (Meksika)4.jpg
Gösterim: 620
Boyut:  110.0 KB

Ad:  I. Maximilian (Meksika)2.jpg
Gösterim: 680
Boyut:  94.1 KB

Ad:  I. Maximilian (Meksika)3.jpg
Gösterim: 440
Boyut:  243.2 KB

Ad:  I. Maximilian (Meksika)777.jpg
Gösterim: 242
Boyut:  123.9 KB


Benzer Konular

22 Aralık 2016 / kompetankedi Tarih
5 Ocak 2016 / Mira Taslak Konular
23 Ağustos 2015 / Safi Siyaset ww