Arama

Philip II (II. Filip) Makedonya Kralı

Güncelleme: 5 Ocak 2016 Gösterim: 5.740 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
19 Temmuz 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Philip (Filip) II (İÖ 382 - 336)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar


Makedonya Kralı II. Philippos, tüm Yunanistan'ı egemenliği altına alarak oğlu Büyük İskender'in imparatorluğunun temellerini attı (bak. Büyük İskender). Gençliğinde bir süre rehin kaldığı Thebai'de, ünlü komutan Epaminondas'tan önemli savaş taktikleri öğrendi. Makedonya tahtına Philippos'tan önce ağabeyi Perdikkas çıktıysa da, onun İÖ 359'da dağlı kabilelerin ayaklanması sırasında öldürülmesi üzerine Philippos kral oldu. Zaman yitirmeden bir Makedonya ordusu kurmaya girişti. Dağlı kabileleri yenerek Makedonya'nın sınırlarını genişletti. Kentler arası anlaşmazlıklardan yararlanarak Yunanistan'da egemenlik kurmak için çalıştı.
İÖ 358'de altın madenlerine geçit sağlayan Amphipolis'i Atinalılar'dan aldı ve daha sonra bu bölgede Filippoi kentini kurdu. İki kent daha ele geçiren Philippos, Amphipolis'i Atina'ya geri vereceğine söz vererek Yunanlılar'ı yatıştırabildi. İÖ 352'de aniden harekete geçip Tesalya ve Manisa'yı işgal etti. İÖ 347'de ise Olynthos'u ele geçirdi. Sonraki yıl Thebai ile ittifak kurarak, kutsal Delfi kentini işgal etmiş olan Phokisliler'i bozguna uğrattı.
Philippos, Yunan kültürünü çok iyi özümlemis, yetenekli bir devlet adamıydı. Büyük rüşvet ve vaatlerle Atina'nın direnişini önledi ve Yunanistan üzerinde egemenlik kurdu. İÖ 346'da Delfi'de Pythia Spor Yarışmaları'nı düzenlemekle, kendisini işgalci değil, gerçek bir Yunanlı saydığını gösterdi. Atinalı Demosthenes, Philippos'u Yunan kent devletlerini birbirine düşürmeyi amaçlamakla suçluyordu. Oysa, Philippos'u Yunan kent devletleri arasındaki kavgalara son verecek ve Persler'e karşı yapılacak seferde onları zafere ulaştıracak güçlü bir önder olarak görenler de vardı.
Daha sonraki yıllarda Philippos egemenliğini kuzeye doğru yaymaya çalıştı. Tüm Yunanlıların başkomutanı olarak kabul edildi, ama planlarını tamamlayamadan öldürüldü. Karısı Olympias'tan olan oğlu Büyük İskender tahta çıktı.
1977 - 78'de Yunanistan'ın kuzeyinde kazılar yapan arkeologlar üç kral mezarı ortaya çıkardılar. Bunlardan birinde buldukları yarı yarıya yanmış cesedin II. Philippos'a ait olduğu sanılmaktadır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 5 Ocak 2016 22:23
Biyografi Konusu: Philip II (II. Filip) Makedonya Kralı nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
29 Haziran 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Philippos II (İ.Ö. 382'ye doğru, ? - 336'ya doğru, Aigia/Makedonya)
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Makedonya kralı. III. Amintas'ın oğlu ve Büyük İskender'in babasıdır. İyi bir askerî eğitim gördü. Kardeşi III. Perdikkas'ın ölümü üzerine yeğeni IV. Amintas'a kral naibi oldu. 356 yılına doğru IV. Amintas'ı uzaklaştırarak krallığını ilân etti. Kendisine bağlı subaylarla yeni birlikler oluşturarak otoritesini genişletti ve ülkesinde kesin egemenliği ele geçirdi. Balkanlar'daki göçebe ve savaşçı kavimleri sindirdikten sonra Atina'nın tarafsız kalmasını sağladı. Trakya kıyılarına doğru yayılmaya başladı. Bu yöredeki madenleri ele geçirerek iktisadî bir güç kazandı. Epir kralının kızı Olympias ile evlenince bütün Yunanistan üzerinde söz sahibi oldu. Larisso'nun çağrısı üzerine Tesalya'da egemenlik kurdu (354'e doğru). II. Philippos'un bu durumu Atinalıları tedirgin etti. 339'a doğru II. Philippos ile Atinalılar arasında savaş başladı. Thebai ve Atina birleştilerse de 338'de Hironya'da II. Philippos'a yenildiler. Bundan sonra İran'ı almak için harekete geçen II. Philippos'un ikinci eşi Makedonyalı Kleopatra'yı kıskanan birinci eşi Olympias (İskender'in annesi) tarafından öldürtüldüğü söylenir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
5 Ocak 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Philip II (II. Filip) Makedonya kralı

Ad:  Philip II.jpg
Gösterim: 875
Boyut:  108.7 KB

Ad:  Philip II2.jpg
Gösterim: 1011
Boyut:  131.3 KB

Ad:  Philip II3.jpg
Gösterim: 811
Boyut:  37.8 KB

Benzer Konular

5 Haziran 2013 / kompetankedi Tarih
1 Temmuz 2008 / BYAYD SPEOPLE Spor ww
6 Eylül 2008 / TiglonBoYs Spor ww
27 Aralık 2015 / TiglonBoYs Siyaset ww
17 Ekim 2015 / Jumong Siyaset ww