Arama

Jovian (Flavius Claudius Iovianus)

Güncelleme: 7 Ocak 2016 Gösterim: 2.464 Cevap: 1
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
3 Aralık 2009       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Flavius Claudius Iovianus (Flavius Claudius Iovianus Kimdir? - Flavius Claudius Iovianus Hakkında)

Sponsorlu Bağlantılar

Flavius Claudius Iovianus (332 - 17 Şubat 364) imparator Julian'ın Sasani seferi sırasında ölümü üzerine ordu tarafından 26 Haziran 363'te Roma imparatoru seçilmiş bir askerdi.

İktidara gelişi

Jovian 330'larda Singidunum'da (bugünkü Belgrad) II. Constantius'un korumalarının komutanının oğlu olarak dünyaya geldi. Kendisi de koruma oldu ve 363 yılında bir zamanlar babasının geldiği mevkiye o da geldi. Sasani kralı II. Şapur'a karşı yapılan başarısız Mezopotamya seferinde imparator Julian'a eşlik etti. Ufak ama belirleyici bir çatışmadan sonra sayıca üstün olan Pers güçlerinin karşısında Roma ordusu geri çekilmek zorunda kaldı. Çekilme sırasında Julian ölümcül şekilde yaralandı. Julian'ın ölümünün ertesi günü Doğu'nun başındaki yaşlı Sallust tahtı reddedince ordunun tercihi Jovian oldu. Seçilmesi epey bir şaşkınlık yarattı. Ammianus Marcellinus kendisinin aday olarak adı öne sürülen bir başka Jovian, baş noterle karıştırıldığını ya da alkışlamalar sırasında askerlerin Jovianus ismini Julianus diye anlayıp Julianus'un sağlığına kavuştuğunu zannettiklerini belirtmiştir.

Yönetimi

Jovian geri çekilmeye devam etti bu sürede sürekli Perlerin tacizine maruz kaldı. Sonunda küçük düşürücü derecede kötü şartlarda bir barış antlaşması imzalamak zorunda kaldı. Güvenlik karşılığında Galerius'un 298 yılında işgal ettiği ve Diokletian'ın ilhak ettiği Dicle'nin doğusundaki beş eyaletten çekildi ve Perslerin Nusaybin, Castra Maurorum ve Singara kalelerini almalarına izin verdi. Romalılar ayrıca Ermeni krallığındaki haklarını da Perslere bıraktılar. Hıristiyan Ermeni kralı II. Arşak ileride iki imparatorluk arasında çıkacak çatışmalarda tarafsız kalacak, ayrıca krallığının bir bölümünü Şapur'un krallığına verecekti. Antlaşma utanç verici kabul edildi ve Jovian hızla popülaritesini yitirdi.

Antakya'ya vardıktan sonra Jovian konumunu güçlendirmek için hemen Konstantinopolis'e gitmeye karar verdi.

Jovian, paganizmi diriltmeye çalışan selefi Julian'ın aksine Hıristiyandı. Jovian döneminde Hıristiyanlık resmî din oldu ve Konstantin bayrağı tekrardan ordunun sancağı haline geldi. Jovian büyük saygı duyduğu Athanasius'u tekrardan başpiskoposluğa getirdi ve kendisinden Katolik inancının bir açıklamasını hazırlamasını istedi. Süryani edebiyatında Jovian Hıristiyan romantizminin kahramanı haline gelmiştir.

Jovian, yalnızca sekiz ay hükümdarlık yaptıktan sonra 17 Şubat 364'te öldü. Konstantinopolis'e dönerken Ankara ile İznik arasında Dadastana'da çadırındaki yatakta ölü bulundu. Ölüm sebebi olarak aşırı miktarda mantar veya odunkömüründen çıkan zehirli karbonmonoksit dumanları gösterilmiştir.
Vikipedi

Son düzenleyen Safi; 7 Ocak 2016 01:15
Biyografi Konusu: Jovian (Flavius Claudius Iovianus) nereli hayatı kimdir.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
7 Ocak 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Jovian

Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  Jovian.jpg
Gösterim: 253
Boyut:  77.5 KB

Ad:  Jovian1.jpg
Gösterim: 291
Boyut:  92.6 KB

Ad:  Jovian2.jpg
Gösterim: 267
Boyut:  26.9 KB


Benzer Konular

24 Şubat 2014 / ThinkerBeLL Siyaset ww
11 Mayıs 2016 / Jumong Asker ww
30 Ekim 2015 / _Yağmur_ Edebiyat ww
14 Temmuz 2015 / Safi Siyaset ww