Arama

Gorgo (Sparta Kraliçesi)

Güncelleme: 9 Şubat 2016 Gösterim: 2.938 Cevap: 1
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
1 Nisan 2011       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Gorgo
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
Gorgo (Γοργώ) Sparta Kralı 1. Cleomenes (M.Ö. 520 ila M.Ö. 490 arasında hüküm sürmüştür)'in tek çocuğu ve kızıdır. Termofil Savaşında savaşıp ölen Kral I. Leonidas'ın karısıdır. Gorgo, Herodot tarafından anılan çok az sayıdaki kadın tarihi kişilikten biridir. Siyasi kabiliyeti ve bilgeliğiyle dikkat çeker. 3 farklı Sparta kralının kızı, eşi ve annesi olan tek kadındır. Doğum tarihi kesin olarak belli olmamakla beraber M.Ö. 510 ila M.Ö. 506 yılları arasında olması muhtemeldir.

Ailesi

Babası Cleomenes, Agiad krallarından II. Anaxandridas'ın en büyük oğludur. Onun ölümünden sonra tahtına geçmiş ve Sparta - Agiad kralı olmuştur. Babasının diğer evliliklerinden olan erkek kardeşleri Dorieus, I. Leonidas ve Cleombrotus arasındaki taht üzerine çekişme Cleomenes'in ölümü üzerine I. Leonidas'ın tahta geçmesiyle son bulur. Gorgo’nun annesinin kim olduğu bilinmemekle beraber Spartalı olduğu düşünülmektedir.

Xenophon ve Plutarkhos gibi tarihçilere göre Sparta toplumu, toplumun diğer alt sınıfları olan helotlar ve diğerleriyle evliliklere sıcak bakmazdı. Gorgo’nun küçüklüğüyle ilgili elimizde çok bilgi bulunmamakla beraber zamanının asil ailelerin çocukları gibi fiziksel olarak sürekli egzersiz yaptığı ve kendinden yaşça büyük bir savaşçıyla evlenmek için yetiştirildiğini varsaymak yanlış olmayacaktır. Babasının ölümü esrarengiz şartlar altında olmuş, belki de üvey kardeşlerince öldürülmüştür.

Evlilik ve Saltanat

Cleomens'in ölümünden sonra tek çocuğu olan Gorgo babasının tek varisidir. Üvey amcası olan I. Leonidas ile evli olduğunu M.Ö. 490'lı yıllarda biliyoruz. Karı-kocanın bilinen en az bir çocuğu vardır, M.Ö. 480 ile M.Ö. 458 yılları Sparta kralı olacak olan Pleistarchus. Gorgo'nun Sparta tarihindeki en önemli rolü M.Ö. 480 yılındaki Termofil Savaşından sonradır. Kocası kral I. Leonidas savaşta 300 Spartalı ve 3000’e yakın Yunan savaşçıyla beraber öldürülür.

Herodot’a göre savaşla ilgili haber Demaratus tarafından Sparta’ya getirilir ve Pers hükümdarı Serhas ordularının işgal için ilerlediği bildirilir. Habercinin getirdiği şifreli yazının okunmasını da Gorgo sağlayacaktır. Plutarkhos’a göre Termofil Savaşından hemen önce kocasının ölüme gittiğini anlayan Gorgo, ona ne yapacağını sorunca Leonidas, iyi bir adamla evlenmesini, ona çocuklar vermesini ve güzel bir hayat sürmesini söyler.

Çocukları

Bilinen tek çocuğu M.Ö. 480 ile öldüğü M.Ö. 458 yılları arasında kral olan oğlu Pleistarchus’dur. Babası öldüğünde küçük yaşta olan çocuk için amcası Cleombrots ve sonrasında Pausanias vasi olarak tahttadır.

Plataea Savaşında Yunan Ordusunu zafere taşıyan Pausanias'dır. Pausanias'ın gözden düşmesi ve vatan hainliğiyle suçlanmasından sonra I. Leonidas'ın oğlu Pleistarchus tek başına hükmetmeye başlayacaktır.

Popüler Medyada Canlandırmalar



Kraliçe Gorgo birçok eserde canlandırılmıştır:
  • 300 Spartalı (1962), filmde Yunan aktris Anna Synodinou tarafından canlandırılmıştır.
  • 300 (çizgi-roman) (1998), Frank Miller’in resimli macera dizisinde canlandırılır.
  • 300 (film) (2007), filmde İngiliz aktris Lena Headey tarafından canlandırılmıştır.
Sparta Kadınlarının Temsilcisi

Kraliçe Gorgo özelinde Spartalı kadınlar hakkında birçok bilgiye sahip olabilmekteyiz. Bunlardan bir tanesi toplumda Spartalı kadınların sağlıklı evlatlar verdikleri için el üstünde tutulduklarıdır. Ayrıca Sparta erkeklerinin uzun süren askeri seferler yüzünden evlerinden uzak kalmalarından dolayı ailenin mali işleri dahil tüm işleri Spartalı kadınlar idare etmekte olması dönemsel olarak çok önemlidir.

Bu durum Japon asil kadınlarının durumlarına benzemektedir. Sparta kadınları babalarından veya eşlerinden toprak veya servet miras alabilirlerdi, bu uygulama Atina site devleti dahil olmak üzere zamanın birçok toplumları için düşünülemez bir durumdur.
Son düzenleyen Safi; 9 Şubat 2016 18:55
Biyografi Konusu: Gorgo (Sparta Kraliçesi) nereli hayatı kimdir.
🌘 🚀
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
9 Şubat 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Gorgo (Sparta Kraliçesi)

Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  queen-gorgo.jpg
Gösterim: 1130
Boyut:  348.5 KB


Benzer Konular

3 Nisan 2010 / ThinkerBeLL Hayali Karakterler
30 Aralık 2015 / CrasHofCinneT Siyaset ww
21 Şubat 2013 / Efulim Tarih
13 Ekim 2008 / asla_asla_deme Tarih
9 Şubat 2016 / Jumong Siyaset ww