Arama

Georges Jacques Danton

Güncelleme: 9 Şubat 2016 Gösterim: 4.245 Cevap: 3
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
5 Nisan 2011       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Georges Jacques Danton
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
220px Gjdanton
Georges Jacques Danton, (1759-1794), Fransız devriminin en önemli kişiliklerinden birisidir.

Danton, Jakobenler klübünde yer almış, kralın idamına evet oyu kullanmıştır. Danton, Robespierre ile jakobenler üyesi iken, "bu kadar terör fazla" diyerek Desmoulins ile birlikte insaflılar grubunu kurmuştur. Aralarında birçok bozguncunun da bulunduğu bu grup, Robespierre tarafından ezilmiştir.

Yargılamada hatiplik yeteneğini kullanarak savcıları halk karşısında iyice köşeye sıkıştırmış, ardından mahkeme heyeti davayı halka kapalı biçimde birkaç gün daha sürdürdükten sonra onu idama mahkûm etmiştir. Mahkeme yargılama sırasında bir Hint kumpanyası davasındaki yolsuzlukla insaflıların davasını birleştirmiştir.

1983 yılında vizyona giren DANTON Filminin başrollerinde Gérard Depardieu oynuyor.Filmin özeti şöyle ;

Robespierre'in önderliğinde Halk Koruma Komitesi bir çok infaza sebep olmuş ve ülkede terör estirmiştir. Bunu öğrenen Danton ülkesinin geri çekilmesinden dolayı Paris'e 1793 Kasımında geri dönmüştür. Arkasına halkın da desteğini alan Danton daha önceki müttefikleriyle çatışmaya girer. Ancak Robespierre, Danton ve yandaşlarını yakalayarak devrim mahkemesi öncesi giyotinle idam etmeye çalışır.

Yönetmen Andrzej Wajda, oyuncu Gérard Depardieu ve devrim filmi Danton birçok ülkede ödül almıştır.
Biyografi Konusu: Georges Jacques Danton nereli hayatı kimdir.
🌘 🚀
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
7 Haziran 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Georges Jacques Danton

Sponsorlu Bağlantılar

Doğum: 1759, Arcis-sur-Aube
Ölüm: 1794, Paris
Fransız Devrimi'nin önderlerinden biri.

Asıl mesleği avukatlıktı. 1790'da Marat ve Desmoulins ile birlikte, devrimi destekleyen "Club des Cordeliers" adlı örgütü kurdu. Önce Komün (1790), ardından Paris ili direktuvar üyeliğine seçildi (1791). Monarşinin yıkılmasına yol açan 10 Ağustos 1792 ayaklanmasını örgütledi. Cumhuriyetçi hükümet tarafından adalet bakanlığına getirildi. Prusya işgali karşısında, hükümetin Loire'a gitmesine karşı koydu. Konvansiyon'a Paris milletvekili olarak seçildi ve Montanyar Partisi'nin başlıca önderlerinden oldu. Devrim Mahkemesi'nin (10 Mart 1793) ve Ulusal Kurtuluş Komitesi'nin (Nisan-Temmuz 1793) kuruluşlarına katkısı oldu. Giderek Robespierre ve Jakobenlerin aşırı kanadıyla anlaşmazlığa düştü. Ayaklanmaların önünü alamadığı, yaşam pahalılığını ortadan kaldıramadığı ve yabancı devletlerle görüşmeler yapmaya kalkıştığı için komiteden çıkarıldı (Temmuz 1793), yerine Robespierre geçti.

Mart-Nisan 1794'te Danton ve arkadaşları bir hükümet darbesi planlamakla suçlanarak yargılandılar. Danton, mahkemenin üçüncü günü ateşli savunmasıyla yargıçları kendi tarafına çekmesi olasılığı belirince duruşmaya çıkarılmadı. 5 Nisan'da idama mahkûm edildi, aynı gün Camille Desmoulins ve başka dostlarıyla birlikte giyotinle kafası kesildi.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
26 Ekim 2011       Mesaj #3
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Georges Jacques DANTON 1759-1794 yılları arasında yaşamış Fransız siyaset adamıdır. 1785’ten 1791’e kadar kraliyet meclisinde avukatlık yapmıştır.

1790’da Paris’te Cordeliers kulübünü kurdu sonra Paris ili direktuvar üyeliğine seçildi. Kralın kaçmasından sonra Champ-de-Mars Komün olayı ile sonuçlanan cumhuriyetçilerin çıkarttığı kargaşalıklara ön ayak oldu. Hakkında tutuklama kararı çıkınca bir süre ingiltereye sığındı. İngiltereden dönünce oca 1791’de Komün savcı yardımcılığına seçildi. 1972 ayaklanmasında bir takım şüphe uyandıran işler çevirdi. Krallığın yıkılışının ertesi günü yasama meclisi tarafından Adalet Bakanlığına atandı.

Bir yandan başkan olarak bir yandan da İhtilal komünü savcı yardımcısı olması nedeniyle, fransız hükümetinin gerçek başkanı oldu. Prusya işgali karşısında hükümetin Loire’a gitmesine karşı koydu; taşraya halkın vatanseverlik duygularını kamçılamak ve ayaklanmalar düzenlemekle görevli memurlar yolladı. Paris’te üç bin kadar şüpheli kişinin kovuşturulması ve tutuklanması işiyle uğraştı. Yasama meclisinde yurdun düşmanlarını yenmek için “cesaret, yine cesaret, DAHA FAZLA CESARET” göstermek gerektiğini ilan etti. Ayrıca İngiltereyi tarafsızlaştırmak için görüşmelere girişti.

15 Eylül 1792’de Jironden’ler partiyi bölme çabasıyla Danton’a dokunmadan, Robespierre ile Marat’yı diktatörlük hevesi ve kıyıma göz yummakla suçladılar. Fakat Danton milletvekilliği görevini tercih etti. Daha önceden ter cevabını alacağını bilmesine rağmen, menfaatçı karakterinin iyice ortaya çıkması için Roland’a da, istifa etmesi teklifinde bulundu. Bunun üzerine Jironden’lerin gizli harcamalar için emrine verilen iki yüz bin frangın hesabı soruldu. Danton, bu konuda istenilen bilgiyi veremedi. Jironden’lerin düşmanlığı karşısında sola kaydı.

Bununla birlikte Theodere de Lameth adlı bir rahibe, Louis den gelni yapacağına söz verdi ve sürgün cezası verilmesi lehine bir teklif getirdi, cezası lehine kullanıldı. Dış siyasetalanında propaganda savaşı açılmsını ve dünyanın bütün krallarına karşı hakların genel ayaklanmaya kalkşmasını öğütledi. “Tabiatın çizdiği sınırlar” öğretisini ortaya attı ve Belçikanın ülke topraklarına katılmasını istedi. Kuzey ordularına görevli olarak yollandı, sonra Dumouriez ile sıkı siyası ilişkiler kurdu. Düşmanla işbirliği yapan Dumouriez’nin ihaneti ortaya çıkınca bu davranışı kınanmasına yol açtı.

Üç yüz bin insan ayaklanmasına ve 11 mart 1793 Devrim mahkemesinin ve 10 temmuz 1793 e kadar başkanı olduğu Milli Kurtuluş komitesinin kuruluşlarına önayak oldu. İçeride bir uzlaştırma siyaseti takip etti. Jironden’lerin sert tedbirlerine karşı ses çıkarmadı, bununla beraber iç savaşı önlemek için taşradaki asilere karşı bazı tavizler vermeyi teklif etti. Başarıya ulaşamadı. Dışarıda , Londra, Berlinve Torino’da görüşmeler yapan koalisyonu parçalamaya çalıştı. Bu amaçla, tabii sınırlar iddaasından vazgeçti ve cumhuriyet hükümetinin öbür devletlerin işlerine hiç bir şekilde karışmayacağının konvansiyon tarafından ilan edilmesini sağladı. Böylece daha önce öncülüğünü yaptığı devrimci savaşı inkar etmiş oldu. Ayaklanmaların önünü alamadığı, hayat pahalılığını ortadan kaldıramadığı ve yabancı devletlerle görüşmeler yapmaya kalkıştığı için temmuz 1973 te komiteden çıkarıldı. Yerine Robespierre geçti.

Bundan sonra devamlı bir faaliyette bulunmadı. Bununla beraber, 1973 yılı sonundan itibaren Robespierre gibi, Hebertçilerin Hristiyanlığı kaldırma siyasetine karşı koydu.Fakat çok geçmeden Endüljan’lar komitesinin başkanı olarak terör’ün son bulmasını arzulayan ve “insanların kanının dökülmesi istiyorum” diyen Danton ile Robespierre arasında anlaşmazlık çıktı. Gerçekte böyle bir karar 1793 Anayasasının uygulanmasını sağlayabilecek, böylece Dantonun da kanına uygun olarak Milli Kurtuluş Komitesine girmesi mümkün olacaktı. Teröre’e ancak barışın son verebileceğine inanan Danton ve arkadaşları yeniden gizli görüşmelere giriştiler. Danton ve arkadaşlarının tehlikeli davranışlarından çekinen Milli Kurtuluş Komitesi, onları daha çok suçlu göstermek için davalarını, türlü yolsuzluklarla suçlandırılan Friponlarınkiyle birleştirdi.

29-30 Mart 1794 gecesi Saint-Juste’ün raporuna dayanılarak suçlanan Danton, dört gün süreyle yargılandı ve yargılanmasının üçüncü günü ateşli savunmasıyla sorgu yargıçlarını kendi lehine çevirmesi ihtimali belirince duruşmaya çıkarılmadı. 5 Nisan’da idama mahkum edildi ve aynı gün Camille Desmoulins gibi arkadaşlarıyla giyotine yollandı. İdam kamuoyunda hiç bir tepki ve heyecan uyandırmadı. Danton, ihtilalinin en çok tartışılan kişilerinden birisi olmuştur.Kimine göre devrimci vatanseverliğin vir sembolüydü, kimine görede fırsatçı ve çıkarcı bir siyaset adamıydı.

🌘 🚀
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
9 Şubat 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Georges Jacques Danton

Ad:  Georges Jacques Danton3.jpg
Gösterim: 626
Boyut:  43.0 KB

Ad:  Georges Jacques Danton2.jpg
Gösterim: 619
Boyut:  69.4 KB

Ad:  Georges Jacques Danton1.jpg
Gösterim: 818
Boyut:  174.3 KB

Benzer Konular

13 Ekim 2015 / h_emir Bilim ww
15 Temmuz 2011 / Daisy-BT Tiyatro ww
2 Ocak 2016 / HipHopRocK Siyaset ww
21 Ağustos 2013 / Mira Siyaset ww
13 Eylül 2013 / Mira Siyaset ww