Arama

Marcus Vipsanius Agrippa

Güncelleme: 19 Ekim 2015 Gösterim: 2.000 Cevap: 1
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
11 Nisan 2011       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Marcus Vipsanius Agrippa
Sponsorlu Bağlantılar

(Roma) Agrippa Marcus Vipanius,

Romalı general ve siyaset adamı
(M.Ö. 63– M.Ö. 12).
Sezar'ın öldürülmesinden sonra imparatorluğun bütününe egemen olmak için mücadele eden Octavianus'un destekçisi ve arkadaşı.

Perugia Savaşı'nda (İ.Ö. 41) ve Galya'daki savaşlarda Octavianus'un güvenini kazanarak konsül oldu. Actium zaferini kazandı (İ.Ö. 31). Octavianus, Augustus adını alarak imparator olduktan sonra, Agrippa onun en güvenilir askerî ve idarî yardımcısı durumuna geldi.
Apollonia'dan sonra (M. Ö. 45–44) Octavianus'un yanından ayrılmaz ve onun adına Naulchus (M. Ö. 36) ve Actium (M. Ö. 31) deniz savaşlarını kazanır. Octavianus, Augustus olunca Agrippa'yı kızı Julia ile evlendirir (23) ve ona prokonsül imperium'u vererek kendine bağlar.

Daha sonra, 18'de Roma egemenliğini beş yıllığına onunla bölüşerek bir çeşit gerçek ortak naiplik yaratır. 17 yılında kendine halef kılmak amacıyla, Agrippa'nın iki oğlu, Caius ve Lucius'u evlat edinir. 13'te, Agrippa'nın yetkileri beş yıllık bir süre için yenilenir. lmparatorun gözde danışmanı olarak Germenlerin tehdidi altındaki Galya, 20 yılından 19 yılına kadar Agrippa’ya emanet edilir. Bu ülkede Lyon üzerinden geçen ilk Roma yolları şebekesini yaptırır. Roma'ya, bir imparatorluk başkentine yakışan görkemli bir görünüm kazandırır. İki tiyatro, dört büyük revak, kendi adını taşıyan Roma'nın ilk büyük kaplıcaları ve başta Pantheon olmak üzere birçok tapınak onun eseridir. Augustus ona büyük bir dünya haritası hazırlama görevini de verir. Ancak, bunu bitiremeden ölür. Yine de Augustus, bu harita taslağını Roma'daki “Agrippa revakı”na astırarak halka sergiler.

İmparatorluğun düzene konulmasında, diplomatik ve askerî görevlerde, imar işlerinde Augustus ile birlikte çalıştı. Yaptırdığı eserler arasında ünlü Pantheon da vardır. Bir dönem için, Augustus, Agrippa'yı halefi ilân etti. Üçüncü karısı, Augustus'un kızı Julia'ydı.

Vikipedi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs


Biyografi Konusu: Marcus Vipsanius Agrippa nereli hayatı kimdir.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
19 Ekim 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Marcus Vipsanius Agrippa

Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  Marcus Vipsanius Agrippa.jpg
Gösterim: 233
Boyut:  64.5 KB


Benzer Konular

8 Şubat 2016 / virtuecat Felsefe ww
10 Aralık 2015 / virtuecat Felsefe ww
24 Ekim 2015 / TiglonBoYs Müzik ww
13 Ekim 2015 / ahmetseydi Bilim ww
27 Haziran 2015 / ahmetseydi Siyaset ww