Arama

Lucius Sergius Catilina (Catiline)

Güncelleme: 10 Haziran 2016 Gösterim: 2.651 Cevap: 1
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
20 Nisan 2011       Mesaj #1
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs
Lucius Sergius Catilina
Sponsorlu Bağlantılar
800px Maccari Cicero
Cicero Catilina'yı suçluyor, Cesare Maccari.

(d. M.Ö. 108 – ö. M.Ö. 62), Daha çok Roma Cumhuriyetini yıkmayı amaçlayan Catilina Tertibi ile tanınan, M.Ö. 1. yüzyılda yaşamış Romalı politikacı.
Roma tarihinin en gizemli figürlerinden biri olan Catilina, çağdaşı tarihçilerin ağır hakaretleri altına özellikle görmezden gelinmiştir. Hakkındaki bilgilerin en önemli iki kaynağının onu en kötü şekilde tasvir etmek için yeterince nedeni vardır. En dişli politik düşmanı olan Marcus Tullius Cicero özellikle Catilina söylevleri adlı eserinde onu suçlaktan çekinmezken, tarihçi Gaius Sallustius ise Bellum Catilinae adlı ahlaki monografisinde ona karşı en aşağılık suçlamalardan bazılarını isnat etmiştir. Böylece, insan kurban ettiği yolundaki suçlama da dahil pek çok suçlamanın eserlerin yazarlarının kendi uydurması olduğu aşikardır. Ancak Catilina'nın tertibi, Roma Cumhuriyetinin karmaşa dolu son yıllarında meydana gelmiş en ünlü olaydır.
Valilik göreviyle bulunduğu Afrika'da, eyaletini yağmaladı. Konsül adaylığı onaylanmayınca, tüm başıbozukları çevresinde topladı ve İ.Ö. 65'te yeni konsülleri öldürmek amacıyla kalkıştığı ilk suikastı başarısızlığa uğradı. İ.Ö. 62'de yeniden konsül olmak istedi ve bir kez daha geri çevrildi. Askerleriyle Roma'ya yürümeye kalkıştı. Duruma egemen olan Cicero onu Roma'dan kovdu ve yandaşlarını yakalattı. Pistoia Savaşı'nda yenildi ve öldürüldü.

Aile geçmişi


Catilina, M.Ö. 108 yılında Romanın en eski patrici ailelerinden birine mensup olarak doğdu. Ailesi konsüler mirasa sahip olduğu halde hem sosyal hem de finansal açıdan bu mirası reddetmişti. Virgil daha sonra Aeneas ile birlikte İtalya'ya gelmiş olan Sergestus'u ataları olarak vermiştir ancak aile yüzyıllar boyunca pek dikkat çekmemiştir. Konsül seçilen son Sergius M.Ö. 380 yılında bu görevi üstlenmiş olan Gnaeus Sergius Fidenas Coxo'dur. Sonradan tüm bu etmenler Catilina'nın, sahip olduğu finansal gücünde yardımı ile ailesinin politik mirasını düzeltme ihtirasını ve gayesini şekillendirecekti.
Son düzenleyen Jumong; 10 Haziran 2016 01:03 Sebep: Sayfa düzeni
Biyografi Konusu: Lucius Sergius Catilina (Catiline) nereli hayatı kimdir.
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
10 Haziran 2016       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  Lucius Sergius Catilina.jpg
Gösterim: 1586
Boyut:  20.0 KB

CATİLİNA

(Lucius Sergius) Romalı siyaset adamı, (I. Ö. 108'e doğr.- Pistoia i. Ö. 62). Sefih ve haris bir soyluydu, Sulla döneminde kandökücülüğünü gösterdi ve Afrika'da propraetorluk yaparken eyaletini yağmalattı. Konsüllüğe adaylığı senatoda kabul edilmedi: Sulla'nın eski askerlerini ve Roma'da ne kadar maceracı varsa hepsini yanına aldı. Kurduğu ilk komplo İ.Ö. 65'te başarısızlığa uğradı. 63'te, Cicero konsülken, Catilina 62 seçiminde konsül olmak için girişimde bulundu; başaramayınca şiddete başvurmaya karar verdi ve bir komplo düzenledi. Cicero, Roma'nın askerle korunmasını sağladı. 8 kasım 63'te Catilina senatoya gitti; Cicero onu çok sert bir söylevle kovdu. ( -CATİLİNARİA.) Catilina, yardımcısı C. Manlius'un Etruria'daki ordusuna katıldı; bu arada Cicero Roma'da kalan suç ortaklarını tutuklattı. Senato onları ölüme mahkûm etti, Cicero kararı hemen uygulattı. Catilina Pistoia savaşı'nda yenildi ve öldürüldü (62). Sezar'ın bu komployu bildiği ve bundan yararlanmayı düşündüğü sanılır: Sezar, senato karşısında Catilina' nın suç ortaklarını ustaca savunmuş, fakat girişiminin başarısızlıkla sonuçlandığını görünce, şüpheli duruma düşmekten korkarak, kendini İspanya'ya vali olarak göndertmiştir.

Sponsorlu Bağlantılar
(İ.Ö. 108, ?-İ.Ö 62 Pistoia),

Romalı

suikastçı, politikacı ve asker. Valilik göreviyle bulunduğu Afrika'da, eyaletini yağmaladı. Konsül adaylığı onaylanmayınca, tüm başıbozukları çevresinde topladı ve İ.Ö. 65'te yeni konsülleri öldürmek amacıyla kalkıştığı ilk suikastı başarısızlığa uğradı. İ.Ö. 62'de yeniden konsül olmak istedi ve bir kez daha geri çevrildi. Askerleriyle Roma'ya yürümeye kalkıştı. Duruma egemen olan Cicero onu Roma'dan kovdu ve yandaşlarını yakalattı. Pistoia Savaşı'nda yenildi ve öldürüldü.

Derlemedir...

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
🌘 🚀

Benzer Konular

17 Ekim 2015 / Misafir Felsefe ww
18 Aralık 2015 / nötrino Tiyatro ww
13 Mayıs 2011 / Daisy-BT Edebiyat ww
1 Ekim 2013 / Efulim Siyaset ww
10 Mayıs 2009 / HipHopRocK Siyaset ww