Arama

Büyük Sargon

Güncelleme: 21 Eylül 2015 Gösterim: 5.360 Cevap: 2
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
13 Ağustos 2012       Mesaj #1
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Büyük Sargon
MsXLabs.Org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi & Vikipedi
Sponsorlu Bağlantılar


250px Sargon of Akkad
Akad kralı

(?-?) 3. bin yılında Akad hanedanını kuran kral. Şarrukin adıyla da tanınır. Fetihleriyle ün yaptı. Sümer Kralı Lagalzagizi'yi yendi. Ülkesinin sınırlarını Toroslar'dan Basra Körfezi kıyılarına ve Elam'a kadar genişletmeyi başardı.

Büyük Sargon, (MÖ 2334 - MÖ 2279), (Akatça: Šarukinu hükümdar meşrudur) Akad kralı.
Akad sülalesinin kurucusu, Kral Urzababa'nın baş muhasebecisi olan ve Sami halkına mensup olan Sargon, MÖ 2350 yılında bir savaştan yenik dönen kralına darbe düzenleyerek tahta geçmiştir.
Kral Sargon; Elam, Suriye, Lübnan ve Toroslar'a kadar topraklarını genişletti ve dünya imparatorluğu deyiminin çıkmasına neden oldu.
Kral Sargon, kurduğu merkezi devletiyle asırlar boyu Mezopotamya'da süren teokrat tapınak şehir yönetimine son vermiş ve yerine güçlü bir memur mekanizmasıyla idare edilen bir devlet kurmuştur. Sargon, Mezopotamya'da iktidarı ele geçirmekle beraber sosyal, siyasal ve ekonominin yanında sanatta da değişiklikler yapmıştır.

Hayatı
Alıntı

"Ben Agade’nin kralı büyük kral Sargon!
Annem yüksek bir rahibe idi, babamı bilmiyorum.
Yüksek rahibe annem beni gizlice doğurdu.
Beni bir kamış sepete koydu, onu ziftle kapladı.
Beni nehre bıraktı, dışarı çıkamayacaktım.
Nehir beni sürükleyerek su çekici Akki’ye götürdü.
Akki beni sudan çıkardı, kendi oğlu gibi büyüttü beni. "

Kendisinden yaklaşık 1600 yıl sonra yazıldığı sanılan bu şiire göre Sargon’un annesi rahibe olduğundan onu gizlice doğurup, Musa gibi sepet içinde suya bırakmış. Sümerlerde rahibeler tanrının karısı olarak kabul edildiğinden doğan çocuklar tanrının çocuğu sayılıyor ve onun yaşamasına izin verilmiyor. Bunun için annesi onu gizlice doğuruyor ve birisi alır düşüncesiyle suya bırakıyor.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Büyük Sargon nereli hayatı kimdir.
Sen sadece aynasin...
mhmmdcngz - avatarı
mhmmdcngz
Ziyaretçi
13 Ağustos 2012       Mesaj #2
mhmmdcngz - avatarı
Ziyaretçi
Büyük Sargon

Sponsorlu Bağlantılar


Başlangıçta kimse tarafından tanınmayan Sargon, başarılı bir mücadele sonucunda Lugalzagzigi’yi tahttan indirdi ve Sümer’in geri kalan bölümünü, Suriye’yi, Anadolu’nun belli bir bölümünü ve Güneybatı İran’ın dağlık bölgesini egemenliği altına aldı. İsyanlara karşın, torunu Naram-Sin tam 37 yıl görkemli bir saltanat sürdü. Sargon sülalesine M.Ö. 2230yıllarında kuzey ve kuzeydoğudan gelen Guttiler son verdi. Bu yeni dönemden geriye pek az iz ve anıt kaldı. Yalnız, Lagaş’ın Ur-Baba ve Gudea’nın yönetiminde büyük bir refaha kavuştuğu bilinmektedir. Uruk’lu Utu-Kegal Guttiler’i ülkeden sürdüyse de, Ur’daki yardımcısı Ur-Nammu onu alaşağı ederek III. Ur Sülalesini kurdu.

III. Ur Sülalesi

Ur-Nammu, otoritesinin sınırlarını kabul ettiğinden olacak, “Dört Bölgenin Kralı” ünvanını almadı, “Sümer ve Akkad Kralı” ünvanı ile yetindi. 18 yıl süren saltanatı oldukça zengin ve güçlü geçti. Basra Körfezine ulaşan su yolunun onarılması gibi, hükümdarlığı sırasında yapılan büyük yapılarda bunu gösterir. Ur-Nammu’dan sonra tahta geçen Şulgi (M.Ö. 2095-2048), Guttiler ve Hurriler ile savaşarak topraklarını doğu ve kuzeydoğuya doğru genişletti. Yazdığı mektuplar ve kraliyet ilahileri ile edebiyat alanında da sivrilen Şulgi, sekiz müzik aletini çok iyi çaldığını iddia ediyordu. Onun ardından gelen Şu-Sin (M.Ö. 2038-2030) batıdan gelen saldırılara karşı koydu. Amurrular’a karşı zafer kazanan İbbi-Sin (M.Ö. 2020-2006) ise daha sonra kentinin Elamlar’ın eline geçmesine engel olamadı.


Resimde görülen Lagaş’lı Gudea, önemli kamu hizmetleri kuracak kadar kentini zengin eden Ur-Baba’nın damadı idi. Ur-Baba, aynı zamanda, bir heykeltıraş okulunu da desteklemişti. Gudea ise, geriye, o dönemin gündelik yaşamını ve dinsel törenlerini anlatan yazılar bıraktı. Ayrıca, servetinin hemen hemen tümünü tanrısı Ningirsu için yaptırdığı evin yapımına ve değerli taşlarla süslenmesine harcadı.
Dünyanın ilk büyük imparatorluğunu Akad’lı Sargon kurmuştu. Bu imparatorluğun sınırları o kadar genişti ki isyan çıkmamasına imkan yoktu.

Kaynak: tarihvekultur.org

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 21 Eylül 2015 19:07 Sebep: Mesaj düzeni.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Eylül 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SARGON Akkadlı ya da ŞARRUKİN, Akkad kralı (yaklş. İ.Ö. 2340-2284). Dünya tarihinde ilk kez. bir hanedan ve imparatorluk kuran kişilerden biridir; ancak yaşamına ilişkin bilgiler efsanelere dayanır. Uruk kralı Lıugalzagesi'yi yenen Sargon, tüm Aşağı Mezopotamya sitelerini egemenliği altına aldı. Sonra batıya yönelerek Mari'ye boyun eğdirdi, Ebla Imparatorluğu'nu zayıflattı. Yaygın ve güçlü bir ticaret ağı kurabilmek amacıyla ülkesinin topraklannı Amanos ve Toros dağlarına değin genişletti, Subaru'yu (Yukarı Mezopotamya) ve Elam'ı yendi, Sus’a egemen oldu. Aşağı Mezopotamya ticaretini Dilmun, Magan ve Meluhha gemilerinin uğradığı Basra körfezine doğru yaydı. Mezopotamya'da ilk kez sürekli bir ordunun kurucusu da olduğu sanılan Sargon'un imparatorluğu (Mezopotamya ve Sus), yaşamının sonlarına doğru ayaklanmalar yüzünden sarsıldı. Ölümünden sonra yazılan Savaş kralı efsanesi’nde Anadolu içlerine, Kappadokia'ya kadar seferler düzenlediği, puruşandalı tüccarların ona başvurarak kendilerini korumasını istedikleri bildirilmektedir.

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

1 Şubat 2012 / Misafir Cevaplanmış
6 Kasım 2016 / Baturalp Türk ve İslam Dünyası
18 Kasım 2016 / Misafir Türk ve İslam Dünyası
1 Mayıs 2014 / Misafir Cevaplanmış
21 Eylül 2015 / Efulim Siyaset ww