Arama

II. Sargon

Güncelleme: 21 Eylül 2015 Gösterim: 2.532 Cevap: 1
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
14 Ağustos 2012       Mesaj #1
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
II. Sargon
MsXLabs.Org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi & Vikipedi
Sponsorlu Bağlantılar

(?-?), Asur kralı. İ.Ö. 722-705 arasında hüküm sürdü. III. Tiglatpileser'in oğlu, V. Salmanasar'ın kardeşi olduğu sanılmaktadır. Kardeşinden sonra tahta çıkan II. Sargon, krallığının sınırlarını İran, Ermenistan, Anadolu ve Filistin'e doğru her yönde genişletti. 709'da kendisini Babil kralı ilân etti. Geniş imparatorluğunun sınırlarının ötesinde, doğuda Bahreyn'den batıda Kıbrıs'a kadar olan ülkelerden de haraç aldı. Asur'un başkenti Ninova'nın kuzeyinde Dur-Şarrukin kentini (bugünkü Khorsabad) inşa ettirmeye başladıysa da doğudaki bir savaş sırasında ölümü üzerine kent yarım kaldı. II. Sargon devri hakkındaki bilgilerin çoğu bu kentin kalıntılarından edinilmiştir. Ayrıca Ninova'da bir de kütüphane kurmuştur.

429px Sargon II and dignitary
II. Sargon (sağda), Samaria Hükümdarı, Kral Naibi Sennacherib (solda)

II. Sargon (Süryanice ܣܪܓܘܢ, Akadca Šarru-kinu-"meşru kral" ), (MÖ 722 – MÖ 705). Asur Kralı.
MÖ 722 - MÖ 705 yılları arasında ülkeye hükmetti. MÖ 722’de tahtı güç kullanarak ele geçiren II. Sargon İsrail'i işgal etti.
II. Sargon MÖ 722'de V. Şalmanezer ile beraber yönetime ortak oldu. Ve aynı yıl V. Şalmanezer'in ölümü üzerine Asur'un tek kralı oldu. III. Tiglath-Pileser'in oğlu olup olmadığı veya kraliyet ailesiyle gerçek bir ilgisinin olup olmadığı açık değildir. İfadelerinde kendisini yeni bir insan olarak ifade etmekte, kendisinden önce gelenlere nadiren atıfta bulunmaktadır; ancak -16. yüzyıl önce bu bölgede ilk Akad İmparatorluğunu kuran-Akad'lı Sargon'dan sonra Sargon adını kullanan ikinci kral olmuştur.Sargon Akatça ismin İncil'de geçen biçimidir.
II. Sargon İspuini ile Menua krallıkları arasındaki Haldi Tapınağını da yağmalayarak MÖ 714’de Musaşirin’i işgal etmiştir ve ele geçirdiği ganimetlerin bir listesini çıkarmıştır. Günümüze gelebilen Asur kitabelerinden bu listenin içeriği öğrenilmektedir.
Asurluların ele geçirdikleri eserler arasında Kralı İspuini’nin oğlu Sarduri’nin heykeli, mabede armağan edilmiş boğa, buzağı ve inek heykelleri de bulunuyordu. Asurluların düzenlediği bu kitabe Asur tabletlerinde günümüze gelebilmiştir.
II. Sargon'un Asur başkenti Ninova yakınlarında yaptırdığı bine yakın odası olduğu bilinen görkemli sarayının hemen yanı başında dev bir ziggurat yükseliyordu.
Asur kralı II. Sargon MÖ 718 yılında vergi vermeyi durduran ve Muşkili Mita (Frig kralı Midas) ile Kargamış Kralı Pisiris ile işbirliğine giren Şinukhtulu Kiaki'ye karşı Tabal Seferi başlatmıştır.
Biyografi Konusu: II. Sargon nereli hayatı kimdir.
Sen sadece aynasin...
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Eylül 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SARGON II ya da ŞARRUKİN, Asur kralı (İ.Ö. 722/721-705). Bir ayaklanma sırasında kaybolan önceli Salmanasar V'in kardeşi olduğunu öne sürdü ve Samiriye' nin ele geçirilmesini de (İ.Ö. 722/721) kendinfe mal etti. Asur egemenliğine karşı düzenlenen ayaklanmalar sırasında tahta çıktı ve özellikle Kaideliler, Aramiler, Urartular ile Suriye ve Filistin’deki halklarla uğraşmak zorunda kaldı. Başlangıçta Mero- dah Baladan ll'nin (Marduk-Apla-iddin II) krallığını ilan ettiği Babil'i ele geçiremediyşe de Suriye’deki ayaklanmayı bastırdı (İ.Ö. 720). Hama kralının yönetimindeki bağlaşıkları Karkar'da(i.ö. 720), mısır ordusunun desteklediği Gazze kralını Raphia’da yenilgiye uğrattı. Bundan sonra Anadolu'ya yöneldi, Muşki kralı Mita'nın İ.Ö. 717'den beri kışkırttığı geç hitit devletlerini, Fırat'tan Toroslar'a değin topraklarına kattı. Geç hitit kentlerini bir asur eyaletine dönüştürdü ve başlarına asurlu valiler atadı. Muşkiler İ.Ö. 709’da boyun eğmek zorunda kaldılar. Anadolu'da ve İran’ da kendisine karşı entrikalara girişen Urartu kralı Rusa l'in üzerine üç sefer düzenledi. Rusa I ile antlaşma imzalayan Tabal kralının üzerine bir ordu gönderdi, kral tutsak edilerek Asur'a getirildi (İ.Ö. 715). Büyük bir orduyla urartu topraklarına girdi, kentler yakılıp yıkıldı (İ.Ö. 714) [Paris Louvre müzesi'ndeki tabletlerde bu savaşlara ilişkin ayrıntılı bilgi verilmektedir], Medler'in topraklarını imparatorluğuna kattı ve İÖ. 710-709'da Babil'i ele geçirdi. Kıbrıs ve Dilmun krallarını haraca bağladı. Sargon'un Dur Şarrukin'de (bugün Hursabâd) kurmayı tasarladığı sarayı ölümünden ancak bir yıl önce bitirilebildi (İ.Ö. 713-706). Dur Şarrukin sarayı'nın kimi kalıntıları XIX. yy. ortalarında Botta tarafından Paris’e götürüldü (Louvre müzesi).

Sponsorlu Bağlantılar
Kaynak: Büyük Larousse


Benzer Konular

21 Eylül 2015 / Efulim Siyaset ww