Arama

Jose Julian Marti Perez

Güncelleme: 20 Aralık 2015 Gösterim: 2.263 Cevap: 1
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
23 Ağustos 2007       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Jose Marti
José Julián Martí Pérez
Sponsorlu Bağlantılar
(28 Ocak 1853 – 19 Mayıs 1895)


Jose Marti Küba'nın ulusal kahramanı ve simgesidir. O bir siyasetçi, bir devrimci, bir ozan, bir gazeteci, edebiyat profesörü ve elçiydi. Yaşadıkları ve gördüğü eğitim onun her alanda başarılı olmasına yardımcı oldu.

28 Ocak 1853'te Havana'da doğan Jose Marti'nin babası İspanyol, annesi ise Kanarya Adaları'ndandı;16 yaşında "Özgür Vatan" adlı bir gazete çıkardı. İspanya'ya karşı bağımsızlık savaşımı verenlerden olduğu için 17 yaşında tutuklandı ve 6 aylık kürek cezasından sonra İspanya'da Madrid'e sürüldü. Madrid'te Zaragosa üniversitelerinde hukuk, felsefe ve filoloji eğitimi gördü. 1874'te Latin Amerika ülkelerini dolaştı. Yaşamının büyük bölümünü sürgünde geçirdi.1878'de Kübalı toprak sahiplerinin İspanyollarla anlaşması nedeniyle sona eren savaş ve çıkan af ile ülkesine geri döndü. 1878'de evlendi, bir oğlu ve bir kızı oldu. 1880'de Kuzey Amerika'ya geçti, göçmen olarak yaşadı. Yıllarca şiirler, kitaplar ve gazete makaleleri yazdı. Sürgündeyken yazdığı "Küba’da Siyasal Zindanlar" adlı broşür, Küba’daki siyasal tutukluların içinde bulunduğu koşulları etkili bir dille anlatır. 1882’de yayınladığı ilk önemli yapıtı "Ismaellıllo" yalnız Küba’da değil tüm Latin Amerika ülkelerinde büyük bir heyecanla karşılandı. "Özgür Şiirler" adını verdiği şiirleri ancak 1913’de basılabilmiştir. Bu şiirlerde sömürgeciliğe başkaldırı, toplumsal eleştiri tutkularla birlikte örülmüştür. "Basit Şiirler" adlı kitabındaki şiirlerin çoğu türküleşerek dilden dile dolaşmıştır. "Mahvolan Dostluk" ise otobiyografik romanıdır.

Marti'nin, edebiyat ve siyaset arasındaki ilişkiye getirdiği düşünce; yazmak, konuşmak, "yaratma"nın bir biçimidir; ama değişik bir biçimidir; değişik bir "yaratma" dır, eyleme katılmanın paralel bir biçimidir. Ama bu düşünce toplumsal-gerçekçiliği yadsıyan bir akım olmuştur.

Jose Marti hayatı boyunca siyaseti hiç bırakmadı. 1892’de kurulan Küba Devrimci Partisi’nin önderliğine seçildi. Ulusal kurtuluş savaşına çağrı niteliğinde olan Monte Kristo bildirisi kendi imzasıyla yayınlandı. 1895 yılında gizlice Küba’ya girerek Antonio Maceo’nun başlattığı kurtuluş savaşına katıldı. 18 Mayıs 1895 tarihinde bir çatışmada yaşamını yitirdi. Öldürüldüğünde henüz 42 yaşındaydı. Kafası İspanyol askerlerince kesildi. Ama kafasının içinde dökülen özgürlük ışığını, ağzından dökülen direniş türkülerini asla yok edemediler. O ışık, o direniş Castrolar’ın, Cheler’in ve Küba halkının elinde meşale oldu.

Jose Marti yaşamını, Küba'da İspanyol koloni yönetimini sona erdirilmesi ve Küba'nın ABD dâhil başka ülkelerin egemenliği altına girmemesi için savaşıma adamıştır. Bütün öğretisi kişi özgürlüklerine saygılı olmayan ve yalnızca zenginliklerini büyütmeyi gözeten yönetimleri uyarmaya dayanmaktadır. Yapıtlarında bütün despot yönetim düzenlerini ve insan haklarına karşı uygulamaları kınamıştır. Onun yazıları demokratik gelişmeye yol göstericidir
Son düzenleyen Safi; 20 Aralık 2015 22:41
Biyografi Konusu: Jose Julian Marti Perez nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
20 Aralık 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
JoséJuliánMartíPérez

Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  José Julián Martí Pérez.jpg
Gösterim: 447
Boyut:  255.1 KB


Benzer Konular

19 Kasım 2015 / KisukE UraharA Sinema ww
7 Ekim 2013 / PiSiK0PATR Edebiyat ww
22 Ekim 2015 / _Yağmur_ Müzik ww
9 Eylül 2011 / Jumong Sinema ww
27 Ağustos 2015 / Safi Müzik ww