Arama

Adudüddevle (Fena Hüsrev)

Güncelleme: 21 Ekim 2015 Gösterim: 1.250 Cevap: 1
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
21 Ekim 2015       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
ADUDUDDEVLE (Fenna Hüsrev bin Rüknüddevle) [İsfahan 936-Bağdat 983],
MsXLabs.org & Büyük L.
Sponsorlu Bağlantılar

Büveyhi hükümdarı (949-983). Amcası imadüddevle tarafından veliaht gösterildi. Amcasının ölümü üzerine Fars eyaleti hükümdarı oldu. Kısa sürede egemenliğini Umman'a kadar yaydı (967). Kirman ve Sistan’ı buyruğu altına aldı, ülkesini Mekran'a doğru genişletti. Irak'ta hüküm süren amcasının oğlu Bahtiyar'a karşı ayaklanan Türkler'i yenilgiye uğrattı. Babasının ölümünden (976) sonra Bahtiyar' ın üzerine yürüyerek Irak'ı ele geçirdi. Irak, Diyar-ı Rabia, Diyar-ı Bekr gibi ülkelerin hükümdarı olarak Bağdat'a girdi (979). Yaptığı iki seferle İran’da sınırlarını Taberistan ve Cürcan'a kadar uzattı. Saltanatının son yıllarında Bizans ve Fa- tımiler'le iyi ilişkiler kurdu. Halife Tailillah'ın kızıyla evlendi ve büyük ayrıcalıklar elde etti. Ele geçirdiği ülkelerde düzeni sağladı. Bağdat’ı yeniden büyük ölçüde geliştirdi; bilgin ve şairleri korudu.

Biyografi Konusu: Adudüddevle (Fena Hüsrev) nereli hayatı kimdir.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
21 Ekim 2015       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Fena Hüsrev
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Adudüddevle veya Fena Hüsrev (tam olarak: Azud'üd-Devle fena Husrev-ibn-i Buveyh'id-Deylemi) Büveyhoğulları hükumdarı. Hanedanın isim babası olan Ebu Şüca' Büveyh dedesi, hanedanın Rey koluna hükmeden Ruknüddevle ise babası olur.

Fena Hüsrev'e Adudüddevle ismini dönemin Abbasi halifesi vermiştir. Hanedanın Fars koluna hükmeden ve veliaht bırakmayan amcası İmâmüddevle'nin 948-949 yılı civarındaki ölümü sonrası hanedanın bu kolunun hükumdarı olmuştur. Amcasının ölümüyle birlikte babası Ruknüddevle hanedanın baş hükumdarı konumuna gelmiş, babasının ölümü sonrası ise kendisi bu pozisyona yerleşmiş, zaman içinde üç kola sahip hükumdarlığı birleştirerek tek bir emirlik haline getirmiştir. 949-983 yılları arasında hüküm sürmüş olan Adudüddevle 983 yılında ölmüş ve Necef'e gömülmüştür.

Emirliği birleştirmesi gibi siyasî başarılarının yanı sıra hükumdarlığı boyunca teknolojik ve bilimsel gelişmelere önem vermesi, dönemin kültürel ve bilimsel açıdan önemli ismini meclisinde ağırlamasıyla da tanınır. Örneğin, baraj yaptırdığına dair atıflara rastlanırken, özellikle astronomi ve matematiğe ilgi duyduğu, hastaneler yaptırdığı bilinmektedir. Bunun dışında hanedanlığın tarihini konu alan bir kitap yazdırmış, çeşitli kayda değer Şii alimleri de himayesine almıştır.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

21 Temmuz 2009 / asla_asla_deme Edebiyat tr
24 Ağustos 2011 / Daisy-BT Siyaset tr
4 Nisan 2010 / LaSalle Siyaset tr
26 Temmuz 2015 / Safi Sanat tr
27 Şubat 2016 / Baturalp X-Sözlük