Arama

Cardinal Mazarin

Güncelleme: 18 Kasım 2015 Gösterim: 1.301 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
18 Kasım 2015       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Cardinal Mazarin (1602 - 1661)
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Jules Mazarin (d. 14 Temmuz 1602 - ö. 9 Mart 1661), Fransa'yı yönetmiş olan İtalyan siyasetçidir. Din alanında eğitim alan Mazarin, asıl dehasını siyasette göstermiştir.
Kardinal Mazarin, "Mazeran" diye meşhur olan İtalyan asıllı Fransız devlet adamıdır. 1602'de doğdu. Önce Papalık Ordusunda subaydı, 1630'da diplomasiye girdi. Rahip olmadan Kardinalliğe kadar yükseldi. Benzer bir yoldan geçmiş olan hocası Kardinal Richelieu'dan etkilenmişti. Richelieu, onu, ölüm döşeğinde kendisinin yerine geçecek adam olarak Kral'a tavsiye etmiştir.

İtalya'da dünyaya gelen Mazarin, Papalık'ın hizmetine girerek hukuk ve din konularında çalıştı, ancak ahlak kurallarını hiçe sayan pragmatik bir insandı. Hristiyan etiğine aykırı olmakla beraber kadınlara ve kumara düşkünlüğüyle ün saldı.
Papalık'ın temsilcisi olarak geldiği Fransa'da Kardinal Richelieu'nun hizmetine girdi. Kumar masasında kraliçenin dikkatini çekmeyi başardı ve sarayın gözdelerinden biri oldu. Kendi yeğenlerinin soylularla ilişkiye girmesini teşvik ederek Fransız aristokrasisi arasındaki yerini sağlamlaştırdı. Hatta yeğenleri içinde en çirkini sayılan Maria, geleceğin otoriter kralı olacak Prens Louis'yi etkilemeyi başardı.
Kardinal Richelieu'nun ölümünün ardından Mazarin, Fransa'nın fiili yöneticisi haline geldi. Dini siyasi bir araç olarak kullandı, İtalyan kilisesinden yetişmiş olmakla beraber fanatik Katolik akımlarla mücadele etti. Mazarin'in pratik ve acımasız politikaları halk arasında öfkeye neden oldu ve Fronde olarak anılan iç savaş patlak verdi. O dönemde Fransa zayıflamış, Kral'ın otoritesi sarsılmaya yüz tutmuş, gitgide güçlenmekte olan senyörler ortalığı karıştırmaya başlamış, düşmanlar sınıra dayanmıştı.

Halk arasında "kendi mali meseleleri hariç maliyeden pek anlamaz" diye alay konusu olan Mazarin, halkı ağır vergilerle ezmeye başladı ve halkın nefretini kazandı. Bazı soyluların halk isyancılarıyla birleşmesi tahtı zor duruma soktu, Mazarin görevden çekilmeye mecbur kaldı.
Kardinal Jules Mazarin, bir siyaset ustasıydı. Birkaç defa iktidardan ayrılmak zorunda kaldı ise de son derece entrikacı kişiliğe sahip olan bu devlet adamı, her defasında de iktidara yeniden dönmüştür. Mazarin, kralların yetersiz kaldığı bir dönemde Fransa'yı yönetmiş ve XIV. Louis'nin gelecekteki iktidarına temel hazırlamıştır. Mazarin'in ölümü sonrası cesaretlenen Louis IV annnesinin devlet üzerindeki haklarını kaldırmış ve ipleri eline almıştır.

Cimri ve devlet eli ile zengin olan Mazarin'in sadece süt, yumurta sarısı ve bisküvi ile beslenmiş danaların etini yediği meşhurdur.
Kardinal Mazarin, Vincennes Şatosu'nu muhteşem bir şekilde imar etmiş ve en nadide sanat eserleri ile doldurmuştur. Kendisi de bu Şatoda öldü. Ölmeden önce kendisini son bir kez bulunmaz sanat eserlerinin teşhir edildiği salona götürmelerini istedi. Bu büyük zahmetler ve servetler ile topladığı eserleri seyretti ve şu sözleri söyleyerek hayata gözlerini kapadı:
"Demek ki, bütün bu güzellikleri terk etmek zamanı geldi!.."
Derlemedir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Cardinal Mazarin nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

1 Ağustos 2012 / Mira Siyaset ww
21 Ağustos 2015 / Safi Dinler Tarihi