Arama

Güneş ışınları dünyamıza nasıl ulaşır? - Sayfa 8

Bu Konuya Puan Verin:
En İyi Cevap Var Güncelleme: 12 Mayıs 2014 Gösterim: 82.087 Cevap: 89
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Nisan 2011       Mesaj #71
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
güneş ışınları günün hangi saatlerinde 45,90,135ve 180 derece olarak gelir
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Nisan 2011       Mesaj #72
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
nasıl ve nerden bulçaz
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Nisan 2011       Mesaj #73
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Güneş ışınları atmosfere girdikten sonra burada karşılaştıkları cisimlerin özelliklerine göre yansımaya, dağılmaya ve emilmeye uğrar. Güneş ışınlarının atmosferde aldıkları yol uzadıkça tutulmaları artmaktadır. Yynı şekilde atmosferin yoğunluğu artttıkça yine güneş ışınlarının tutulma oranları artmaktadır. Atmosfer yoğunluğunun artması gündüz yeryüzüne gelen enerji miktarının azalmasına ve yeryüzünün fazla ısınmasını önler.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Nisan 2011       Mesaj #74
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Güneş ışınları dünyamıza nasıl ulaşır?

Güneş ışınları dünyamıza nasıl ulaşır? Güneş ışınları atmosfere girdikten sonra burada karşılaştıkları cisimlerin özelliklerine göre yansımaya, dağılmaya ve emilmeye uğrar. Güneş ışınlarının atmosferde aldıkları yol uzadıkça tutulmaları artmaktadır. Yynı şekilde atmosferin yoğunluğu artttıkça yine güneş ışınlarının tutulma oranları artmaktadır. Atmosfer yoğunluğunun artması gündüz yeryüzüne gelen enerji miktarının azalmasına ve yeryüzünün fazla ısınmasını önler.

Cevap: Güneş ışınları dünyamıza nasıl ulaşır?

Güneş


Dünyaya en yakın yıldızdır ve 8 ışık dakikası (149.6 milyon km) uzaklıktadır. Bu aynı zamanda güneşe baktığımızda onun 8 dakika önceki halini görüyoruz demektir.700.000 km yarıçapı ve 15 milyon K çekirdek sıcaklığı göz önüne alındığında H-R diyagramına göre G2 türünden cüce yıldızlar sınıfına girer. Güneş sisteminin Samanyolu’nda Oort Bulutu’ndan oluştuğu sanılmaktadır. ( C ile K dönüşümü +/- 273 ile yapılır)
Güneş manyetik bir alana sahip olan, dönen ve çekirdeğinde enerji üreten bir gökcismidir. Güneş, güneş sistemindeki maddenin % 99.85’ni içerir. Gezegenler % 0.135, uydular,asteroidler, kuyruklu yıldızlar, meteoritler ve gezegenler arası ortam ise % 0.015’ni oluşturur. Güneşin enerjisi, 15 milyon K (Kelvin) sıcaklıktaki ve yeryüzü atmosfer basıncından milyarlarca kez fazla olan çekirdeğindeki, hidrojenin helyuma dönüşmesinden kaynaklanır. Çekirdek tepkimeleri sonucu serbest kalan enerji, yüzeye gelir ve buradan uzaya yayılır. Bu enerjinin sadece 2.2 milyarda biri yeryüzü tarafından soğurulur ve yaşam için gerekli koşulların oluşmasını sağlar. Güneşten, X-ışınlarından radyo dalgalarına kadar her dalga boyunda enerji yayılır. Güneşte ışınım kuvveti ile çekim kuvveti denge halinde bulunur.


700.000 km çapa göre çekirdekte oluşan ışığın hızı da göz önüne alındığında yüzeye yaklaşık 2 sn de gelmesi gerekirken, aşırı hidrojen yoğunluğuna bağlı olarak bu süre 10 milyon yıldır. Aslında biz 8 dakikadan da öte güneşin 10 milyon yıl önce oluşturduğu ışığı görüyoruz.


Güneş ;
Yeryüzü çapının yaklaşık 110 katı,
Yer yüzey alanının 12.000 katı,
Yer kütlesinin 333.000 katı,
Yer hacminin ise 1.306.000 katıdır.


Güneş kendi ekseni etrafında diferansiyel dönme hareketi yapar yani kutuplar ve ekvator farklı hızlarda döner.


Ekvatoral bölgenin dönme hızı kutupların dönme hızından fazladır. Yaklaşık 400 km kalınlığında olan ve Işıkküre (fotosfer) denilen güneşin gözle görülen parlak yüzeyi teleskopla incelendiğinde granüler (bulgurcuk) yapıya sahip olduğu görülür. Her biri sıcak bir gaz kütlesinin tepesi olan bu granüllerin sayısı yaklaşık 4 milyon kadardır ve tüm güneşin yüzeyini kapsar. Ortalama ömürleri 7-10 dk arasında olan bu granüllerin boyutu 300–1450 km arasındadır ve bu gazlar saatte 0.5 km hızla yükselirler, enerjilerini kaybedince soğuyarak yüzeye doğru düşerler ve granüller arası karanlık çizgileri oluştururlar.


Güneşin kenarı, merkezinden daha karanlık görünür. Bunun nedeni, güneşin merkezine bakıldığında ışıkkürenin derin ve sıcak katmanlarını, kenar kısmına bakıldığında ise daha yüksek ve daha az sıcak katmanlarını görüyor olmamızdır. Işıkkürenin üzerinde, yaklaşık 5.000 km kalınlığında ve renkküre (kromosfer) adını alan bir iç atmosfer vardır. Yapılan araştırmalar renkkürenin kenarlardaki katmanlarının bir çayır yangını görünümünde olduğunu, birbiri üzerine binişen pek çok fışkırtı bulunduğunu belirledi ve bunlara iğnecik (spikül) adı verildi. Bu iğnecikler bulundukları yüzeyden 8.000 km kadar yüksekliğe çıkabilmektedir.


Renkkürenin de üzerinde son derece yüksek sıcaklıklı Güneş tacı (korona) bulunur. Güneş tacı, birkaç güneş yarıçapı uzaklıkta, yaklaşık 2 milyon K’lik bir kinetik sıcaklığa sahiptir. Güneş tacının bu kadar sıcak oluşu, ışıkkürede ve renkkürede bulunan bulgurcuk (granül) ve iğneciklerdeki (spikül) kütle hareketleri olduğu sanılmaktadır. Güneş tacının bu yüksek sıcaklık nedeniyle, dışarıya doğru yayılan ve dünyanın ötesine kadar uzanan elektrik yüklü bir tanecik akımı (nötrino) oluşturur. Bu akım, Güneş rüzgarı olarak adlandırılır.


Güneş lekeleri ışıkküredeki önemli, değişken, kalıcı olmayan, güneş yüzeyine oranla fazla yer kaplamayan ve çok şiddetli manyetik alana sahiptir oluşumlardır. Bu alan 500 gauss’dan başlayıp 4.000 gauss’a kadar çıkabilir, bir karşılaştırma yapmak gerekirse dünyanın manyetik alan şiddeti 1 gauss’dan küçüktür ayrıca güneşin manyetik alan şiddetinin de birkaç gauss olduğu düşünülmektedir Güneşin merkezinde açığa çıkan enerji radyatif iken yüzeye doğru gittikçe maddesel taşınma (konveksiyon) meydana gelir. İşte bu maddesel taşıma ile güneşin diferansiyel dönmesi etkileştiğinde kara leke meydana gelmektedir. Ortaya çıkan leke grubu hızla büyüyerek birbirinden ayrılır ve güneşin dönme yönünde en öndeki leke genellikle en büyük lekedir ve baş leke adını alır. Lekeler max. büyüklüklerine ulaştıktan sonra genellikle birkaç hafta içinde kaybolurlar, yalnız kalan baş leke de giderek küçülerek o da birkaç hafta içinde kaybolur. Ortalama büyüklükteki bir lekenin gölge çapı 30.000 – 50.000 km arasındadır, nadiren de 140.000 km’ ye kadar çıkabilir. Güneş yüzeyinde gözlenen leke sayısı sürekli olarak değişir. Leke etkinliğinin max olduğu iki çevrim arasındaki süre 11 yıldır, buna ilaveten 80 yıllık bir çevrim daha olduğu bilinir.


Genelde renkküre beneklerinde zaman zaman ortaya çıkan ani parlamalar püskürme denir. Küçük püskürmeler birkaç dakika, büyükleri ise birkaç saat sürer. Fışkırmalar, görünüşü çok güzel olan güneş olaylarından biridir. Bunlar güneş yüzeyinde 200.000 km uzunlukta, 40.000 km yükseklikte ve 6.000 km kalınlıkta olabilen şerit biçimli gaz akımlarıdır.


15 milyon K iç sıcaklığa sahip olan güneş, yaydığı enerji (3.86 x 1033 erg/sn) göz önüne alındığında saniyede 4.7 milyon ton kütle kaybetmektedir. Başka bir deyişle güneş yılda kütlesinin 100 milyarda birini kaybetmektedir. Güneşin kütlesinde ve yaydığı enerjide sezilebilir bir değişme ancak 6 milyar yılda ortaya çıkabilir. Dünyanın 4.5 milyar yaşında olduğu düşünülürse, bu da demektir ki güneş, yeryüzü var olduğundan beri hiç değişmemiştir. %60’ı hidrojenden oluşan güneşin bu kadar güçlü enerji açığa çıkarması ancak çekirdek tepkimeleri sonucunda oluşabilir. Bu tepkimeler içerisinde en önemlisi proton-proton tepkimesi olarak adlandırılan çekirdek kaynaşması (füzyon) zinciridir. Açığa çıkan enerjinin küçük bir bölümü de tepkimelerde oluşan nötrinolar tarafından taşınmaktadır.


Güneşin bundan sonraki evriminin öteki yıldızların evrimine benzeyeceği söylenebilir. Bütün hidrojen tükendiğinde helyum ile daha ağır atomlar arasında oluşacak tepkimeler başlayacak, böylece güneş, boyutları büyüyüp parlaklığı artarak, bir kırmızı dev yıldıza dönüşecektir. Sonunda bütün nükleer enerji kaynakları tükenince, dış katmanlarını boşluğa fırlatacak ve gezegenimsi bulutsu oluşturacaktır. (Gezegenimsi bulutsular ise daha sonra yeni yıldızların oluşması için ortam hazırlayacaklardır) Gezegenimsi bulutsu oluşturduktan sonra beyaz cüceye dönecek olan güneş, şu anki çapının 1/100’üne kadar küçülecek. Güneşin toplam ömrünün 10 milyar yıl olduğu tahmin edilmektedir.

Cevap: Güneş ışınları dünyamıza nasıl ulaşır?

Dünyaya güneşten saniyede, yaklaşık 1.7 X 1017j. Lük enerji, (170 milyar mega-watt) ışınımlar gelmektedir. Güneşin saldığı toplam enerji göz önüne alındığında, bu çok küçük bir kesirdir. Ancak bu tutar, dünyada insanoğlunun bugün için kullandığı toplam enerjinin 15-16 bin katıdır. Dünyaya gelen güneş enerjisi çeşitli dalga boylarındaki ışınımlardan oluşur v e güneş-dünya arasını yaklaşık 8 dakika aşarak dünyaya ulaşır. Dünyanın dışına, yani hava kürenin dışına güneş ışınlarına dik bir metre kare alana bir saniyede gelen güneş enerjisi, 1357j dür. Bu değer, tanım gereği, yıl boyunca değişmez varsayılabilir. Bu sayı Güneş Değişmezi olarak bilinir.
Hava küre dışına gelen güneş ışınlarının dalga boyları, içinde görünür bölgeyi de içerecek şekilde, morötesinden kırmızı altına dek uzanmaktadır. Başka bir değişle, güneş ışınımlarının dalga boyları 0.1-3 um (mikro metre) arasındadır. Her dalgabo5yunun şiddeti aynı değildir.
Güneşten gelen ışınımların dağılımına bakıldığında, bunların %9 u mor üstü bölgede, %45i görünür ışık bölgesinde ve geri kalan 546 sı kırmızı altı bölgesinde bulunur.
Güneş ışınımları havaküreyi geçerken belli soğurmalara uğrarlar. Bu soğurmalar, hava küreyi oluşturan gazlardan ve toz parçacıklarından kaynaklanır.
Yer yüzeyinden yaklaşık 25 km yüksekte güneş ışınımlarının mor üstü kısmını kesen bir bölge bulunmaktadır. Bu bölgeye ozon katmanı denir. Bu katmanda dalga boyları 0.32um küçük olan mor üstü ışınlar soğururlar.


Güneşten gelen enerjinin yaklaşık %30 yansıma ve saçılmalarla uzaya geri gider. Yaklaşık %20 hava kürede soğurulur. Geri kalan %50 yeryüzünde soğurulur.
Yeryüzüne ulaşan bu güneş enerjisi doğal dönüşümlere uğrar. Bu dönüşümlerden biri, suların buharlaştırılarak dünyadaki su döngüsünün sağlanmasıdır. Bu işlem, gerek biz insanlar için, gerekse tüm canlılar için çok önemlidir. Böylece derelerimiz akabilir, yer altı sularımız kurumaz, yağmur ve kar yağışları olabilir. Bu gün sadece Türkiye üzerine bir yılda düşen yağış tutarının 500milyar ton su olduğu göz önüne alınırsa, bu işlemin ne denli önemli olduğu anlaşılabilir.
Dünyaya Gelen Güneş Işınlarının Dönüşümleri
İkinci bir dönüşüm, ışıklabirleşim dir. Bu işlem, dünyadaki canlılar için yaşam demektir. Bir saniyede gelen güneş
enerjisinin yaklaşık onbinde ikisi bu işlem için harcanır. Ya da başka bir değişle, bitkilerde toplanır. Bitkiler, gelen güneş enerjisini kullanarak ışıklabirleşim yapmakta ve böylece biokütle oluşturmaktadırlar. Yani, gelen güneş enerjisinin bu kesri, biokütleye dönüştürmektedir. Tüm canlıların besin kaynağı bu enerjidir. Biokütle ile otlar oluşur; otları yiyen otoburlar oluşur;otoburları yiyen et oburlar oluşur.
Güneş enerjisinin bir diğer dönüşümü de rüzgarlar ve deniz dalgalarıyla okyanus akıntıları dır. Rüzgarların oluşması temelinde havanın bazı bölgelerinin değişik etkenler sonucu diğer bölgelere kıyasla daha sıcak ya da daha soğuk olmasından kaynaklanan basınç farklılıkları etkin olmaktadır. Bu ısınma ve soğumalarda da güneş etkin rol oynamaktadır. Deniz dalgaları ve akıntıları temelde rüzgarın etkisiyle ortaya çıkarlar. Dolayısıyla, hem rüzgar, hem de deniz dalgaları akıntılar birer güneş nerjisi türevidir.

Cevap: Güneş ışınları dünyamıza nasıl ulaşır?

Güneş’ den dünya’ya gelen enerji, troposferde tutulur. Atmosfer olayları diye adlandırdığımız rüzgar, yağmur, dolu, fırtına vb. Olaylar hep bu en alt ve en yoğun tabakada olur.

Güneş’in iç bölgelerinde oluşan füzyon tepkimeleri sırasında, çok büyük miktarda enerji açığa çıkar. Bu enerji yavaş yavaş güneşin yüzeyine doğru iletilir ve oradan da bütün dalga boylarındaki elektromanyetik dalgalar biçiminde uzaya yayılır. Güneş sistemindeki gezegenler, büyüklüklerine ve güneş’e olan uzaklıklarına göre bu enerjinin küçük bir bölümünü paylaşırlar-geri kalanı, uzayda yayılmayı sürdürür. Dünyaya gelen ışınların yaklaşık dörtte biri, bulutlardan yansıyarak uzaya döner. Geri kalan enerjinin yaklaşık dörtte birini(%28) stratosferdeki ozon tabakasıyla troposferdeki bulutlar ve su buharı soğurur. Atmosfer in soğurduğu ışınların %90’ ı bizim göremediğimiz kızıl ötesi ve morötesi ışınlar, %10’ uda görünür ışındır. Bir başka deyişle atmosfer, güneş’ten gelen görünür ışınların onda dokuzunu engelleyemez. Yeryüzüne ulaşan bu ışınlar da onu ısıtır.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Haziran 2011       Mesaj #75
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ya arkadaşlar bna sadece güneşışınlarının dünyaya ne kadar sürede ulaştığı lazım
pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
6 Haziran 2011       Mesaj #76
pesimist - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

ya arkadaşlar bna sadece güneşışınlarının dünyaya ne kadar sürede ulaştığı lazım

Güneş ışığı Dünya'ya 8,44 dakikada ulaşır. Güneş'in Dünya'ya uzaklığı yaklaşık 150 milyon kilometredir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Kasım 2011       Mesaj #77
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Güneş ışınları atmosfere girdikten sonra burada karşılaştıkları cisimlerin özelliklerine göre yansımaya, dağılmaya ve emilmeye uğrar. Güneş ışınlarının atmosferde aldıkları yol uzadıkça tutulmaları artmaktadır. Yynı şekilde atmosferin yoğunluğu artttıkça yine güneş ışınlarının tutulma oranları artmaktadır. Atmosfer yoğunluğunun artması gündüz yeryüzüne gelen enerji miktarının azalmasına ve yeryüzünün fazla ısınmasını önler.

BoRa SeZeR
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Kasım 2011       Mesaj #78
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
beyler ve bayanlar güneş ışınları dünyaya ne kadar sürede ulaşır ? !!!!!!!!!!!!!!!
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Kasım 2011       Mesaj #79
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Güneş ışınları atmosfere girdikten sonra burada karşılaştıkları cisimlerin özelliklerine göre yansımaya, dağılmaya ve emilmeye uğrar. Güneş ışınlarının atmosferde aldıkları yol uzadıkça tutulmaları artmaktadır. Aynı şekilde atmosferin yoğunluğu artttıkça yine güneş ışınlarının tutulma oranları artmaktadır. Atmosfer yoğunluğunun artması gündüz yeryüzüne gelen enerji miktarının azalmasına ve yeryüzünün fazla ısınmasını önler.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Aralık 2011       Mesaj #80
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
nasıl geçer dünyaya güneş ışınları?

Benzer Konular

1 Şubat 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
24 Ekim 2012 / Misafir Soru-Cevap
14 Ekim 2010 / Misafir Cevaplanmış
19 Şubat 2010 / hiLLmiyE_2 Soru-Cevap
18 Aralık 2014 / ADEM Cevaplanmış