Arama

Behçet hastalığı nedir ve belirtileri nelerdir?

Bu Konuya Puan Verin:
En İyi Cevap Var Güncelleme: 10 Nisan 2015 Gösterim: 18.513 Cevap: 4
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
4 Aralık 2008       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
BEHÇET HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NEDİR
EN İYİ CEVABI _AERYU_ verdi
Behçet Hastalığı
MsXLabs.org

Sponsorlu Baglantilar

Dünyagöz Samsun Opr. Dr. Birgi Sönmezer, Türkiye’deki arka üveitli 100 hastadan 20’sinin behçet hastası olduğunu ifade etti.

Bir kişinin behçet hastası olduğunu kabul etmek için aranan kriterlerden birinin gözün etkilenip etkilenmemesi olduğunu belirten Dr Sönmezer “Behçet hastalığı gözün tüm tabakalarını etkileyebilir. Görme siniri tutulumu, görme merkezinde ödem, göz içi kanaması, katarakt, damar iltihabı en çok görünen problemlerdir” dedi.

BEHÇET HASTALIĞI ERKEKLERDE DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR

Dr. Birgi Sönmezer, behçet hastalığına bağlı üveitlerde hastanın bazen yıllarca ilaç kullanabileceğini söyleyerek, “Behçet hastalığında tedaviye yanıt oranı yüzde 80’den fazladır. Onun için erken tanı son derece mühimdir” diye konuştu.

Dr. Birgi Sönmezer, üveit hastalığının görülme sıklığı olarak kadın erkek arasında fazla fark olmadığını belirterek, “Ancak üveitin çeşidine göre değişir. Behçet hastalığına Türkiye’de iki erkeğe karşılık bir kadında rastlanır. Bu nedenle behçet hastalığına bağlı üveit erkeklerde daha çok görülüyor” şeklinde konuştu.

BEHÇET HASTALIĞINI BİR TÜRK HEKİM BULDU

Behçet hastalığı, Türkiye, Irak, Afganistan, Japonya, Kore gibi ülkelerde çok sık görülmesi nedeniyle ‘İpek Yolu Hastalığı’ olarak biliniyor. Ağızda tekrarlayan aftlar, cinsel bölgede yaralar, vücudun bazı bölgelerinde sert ve ağrılı kızarıklar ile göz iltihaplanması başlıca belirtileri arasında yer alıyor. Hastalığı bulan ve adını koyan ise bir Türk hekimi olan Ordinaryüs Prof. Dr. Hulusi Behçet’tir. Hastalık 1937’den bu yana dünyada onun adıyla anılmaktadır.

BELİRTİLERİ

1) Ağız yaraları (aftlar): Bu lezyonlar hemen her hastada vardır. Ağız yaraları, hastaların üçte ikisinde ilk bulgudur. Çocukların çoğunda, çocuklukta sık görülen tekrarlayan ağız yaralarından ayırt edilemeyen çok sayıda küçük yara gelişir. Büyük yaralar daha nadir görülür fakat tedavisi çok zordur.

2) Genital yaralar: Erkek çocuklarda yaralar esas olarak skrotumda, daha nadir olarak da peniste yerleşmiştir. Yetişkin erkek hastalarda bunlar hemen her zaman iz bırakarak iyileşir. Kız çocuklarda esas olarak dış genital organlar etkilenmiştir. Bu yaralar oral aftlara benzerler. Ergenlik öncesi çocuklarda daha az genital yara görülür. Erkek çocuklarda tekrarlayan orşitler (yumurtalık iltihabı) görülebilir.

3) Deri tutulumu: Değişik deri lezyonları vardır. Akne (sivilce) benzeri lezyonlar ancak ergenlikten sonra görülür. Eritema nodozum, genelde bacakların alt kısmında yerleşen, kırmızı, ağrılı, ciltten kabarık sertçe lezyonlardır. Bu lezyonlar ergenlik öncesi çocuklarda daha sıktır. “ Paterji reaksiyonu” , BS hastalarında bir iğne ucu batırılmasına derinin verdiği yanıttır. Bu, BS’de tanısal bir test olarak kullanılabilir. Ön kolun derisine steril bir iğne batırılmasından sonra, 24-48 saat içinde bir papül ya da püstül oluşur.

4) Göz tutulumu : Bu, hastalığın en ciddi tablolarından biridir. Toplumda görülme sıklığı %50 olduğu halde , erkek çocuklarda %70’e kadar çıkar. Kızlar daha az etkilenir. Hastalık, hastaların çoğunda iki taraflıdır. Genellikle, gözler sendromun başlangıcından sonraki ilk 3 yıl içinde tutulur. Göz hastalığı, alevlenmelerle giden kronik bir seyir gösterir. Gözün hem ön hem arka kamaraları tutulur (anterior ve posterior üveit) Her alevlenmede sonra, giderek görme kaybına neden olacak bazı yapısal hasarlar oluşur.

5) Eklem tutulumu : BS’li çocukların yaklaşık %30-50 sinde eklem tutulumu görülür. Genellikle, ayak bileği, diz, el bileği ve dirsek eklemleri etkilenir. Monoartiküler (tek eklem tutulumu ) ya da oligoartiküler (4 ya da daha az eklem tutulumu) tutulum gözlenir. Bu iltihap genellikle birkaç hafta sürer ve araz bırakmadan düzelir. BS artritinin eklem hasarıyla sonuçlanması çok nadirdir.

6) Nörolojik tutulum: BS’li çocuklarda nadir de olsa nörolojik tutulum görülebilir. Sara nöbetleri, artmış kafa içi basıncıyla ilişkili baş ağrısı ve beyin bulguları karakteristiktir. En ağır biçimi, erkeklerde görülür. Bazı hastalar, psikiyatrik problemler geliştirebilir.

7) Çocukluk çağı BS’da damar tutulumu: %12-20 oranında görülür. Kötüye gidişin bir göstergesi olabilir. Genelde vücutta büyük damarlar tutulur. En sık tutulanlar baldırdaki toplardamarlardır. Baldırlar şişer ve ağrılıdır.

8) Gastrointestinal tutulum: Özellikle Uzak Doğulu hastalarda yaygındır. Bağırsak incelemesinde ülserler (yaralar) görülebilir.

Behçet Hastalığı esas olarak bir damar iltihabıdır ve bu sebeple bulgular, damar iltihabının olduğu yere göre ortaya çıkar.

Bulguların tümünün aynı anda ortaya çıkması şart değildir. Bazı bulgular hastalığın ilk yıllarında yok iken birkaç sene sonra ortaya çıkabilir. Behçet Hastalığında görülen bazı bulgu ve belirtiler aynı zamanda Lupus, Lyme ve Crohn gibi hastalıklarda da görülebilmektedir. Behçet Hastalığı teşhisi konmadan önce diğer hastalık olasılıklarını dikkate almak gerekir. Teşhiste yararlı olan fakat Behçet Hastalığının kriteri olarak kabul edilmeyen başka belirti ve bulgular da vardır;
  • Büyük venlerde tromboflebit (Bacak toplardamarlarında tıkanıklık)
  • Arteryel tromboz (Atardamarlar içinde pıhtı oluşması)
  • Epididimit (Testiste iltihaplanma)
  • Arterial oklüzyon (Atardamarlarda tıkanıklık)
  • Merkezi sinir sisteminin tutulumu
  • Şiddetli baş ve boyun ağrısı
  • Eklem ağrıları veya artrit

Bunların yanı sıra aynı zamanda aşırı yorgunluk hissedilebilir; yorgunluk birçok bağışıklık sistemi hastalığında olduğu gibi hastalığın bulgularını ağırlaştırabilir.

Derleme


Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
4 Aralık 2008       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Behçet Hastalığı

Sponsorlu Bağlantılar

Behçet hastalığı ağızda ve cinsel bölgede ağrılı ülserler (yaralar), göz problemleri ve deri bulgularıyla seyreden bir hastalıktır. Hastalık nadir görülmekle birlikte Türkiye'de daha nadirdir. Hastalık 1924 yılında bu hastalığı tanımlayan Tütk Dermatolog Hulisi Behçet'in adıyla Behçet hastalığı olarak adlandırılmıştır.
Behçet Hastalığının nedenleri nelerdir?
Hastalığın tam olarak nedeni bilinmemekle birlikte, otoimmün bir hastalık olarak tanımlamaktadır. Otoimmun hastalıklarda bağışıklık sistemi vücuttaki dokulara karşı savaşa geçer. Bu durumun nedeni tam olarak bilinmemekle beraber, hastalığın gelişiminde bakteri ve virüs enfeksiyonlarının rolü olabilir.

Kimler Behçet Hastalığı açısından risk altındadırlar?

Behçet Hastalığı ipek yolu üzerinde bulunan ülkelerin insanlarında daha sık ve şiddetli olarak görülen bir hastalıktır. Akdeniz ülkeleri orta doğu ve uzak doğuda 10.000 kişinin birinde Behçet Hastalığı görülür. Hastalık başka ülkelerde başka etnik gruplarda da görülebilir. İpek yolu üzerindeki ülklerde erkeklerde daha fazla görülürken, diğer etnik gruplarda kadınlarda daha sık görülür. Hastalık her yaşta görlebilmkle birlikte en sık 20-30 lu yaşlarda ortaya çıkar. Behçet Hastalğının belirtileri nelerdir? Ağız ülserleri Behçet Hastalığının en sık ve ilk görüleen bulgularındandır. Bununla beraber bu belirtiler ortaya çıkmadan evvel hastalar aşağıda belirtilen bir çok tekrar eden bulguyu gösterebilirler:
  • Soğuk algınlığı ve tosillit
  • Kas ve eklem ağrısı
  • Halsizlik
  • iştahsızlık ve kilo kaybı
  • baş ağrısı
  • Vücut derecesinde değişiklikler
Ağrılı ağız ülserleri genellikle hastalığın ilk bulgusudur ve hastaların %70 inde görülür. Ülseler dilde dudak ve

yanak içlerinde ortaya çıkabilir. Genellikle 1-2 hafta sürerken, bazen 3 haftaya kadar uzayabilirler.Hastalığın diğer

bulguları şunlardır:
  • Cinsel bölgedeki Ülserler : Bu ülserler ağız ülserlerinden daha nadir görülürler. Ağrılıdırlar ve genellikle iz bırakarak iyileşirler.
  • Göz Tutulumu : Uveit dediğimiz durumda gözde kızarıklık ve şişme olur. Bazen hastalıkta retinada hasarlanır ve tedavi edilmezse körlüğe neden olabilir.
  • Deri Bulguları : Eritema nodosum dediğimiz ağrılı şişlikler sık görülür. Kollar bacaklaar ve gövdede sivilce benzeri döküntüler görülebilir.
Daha az görüleen bulgular mide bağırsak sistemine ait rahatsızlıklar( karın ağrısı, ishal, kusma), eklem ağrıları ve

şişlikleri, sinir sistemi problemleri ve damar dokusu ve dolaşım sistemi problemleridir.

Behçet Hastalığına nasıl tanı konulur?

Behçet hastalığında bütün bulgular bir arada olmadığında tanı koymak zor olabilir. ; Eğer hastada ağızda ve cinsel

bölgt, göz ve deri bulguları var ise tanı daha rahat konulur. Hastalığın tanısı aşağıdaki kriterlere göre konulur.:

Yılda en az 3 kez ağızdda tekrar eden aft ile birlikte aşağıdaki kriterlerden iki veya daha fazlasının bulunması:
  • Cindel bölgede ülserler
  • Göz tutulumu (Üveit ve retinada hasar)
  • Deri bulguları
  • Pozitif paterji testi (Behçet hastalığını tanımak için yapılan bir test)
Behçet Hastalığı nasıl tedavi edilir?

Behçetin kesin tedavisi yoktur. Temel hedef hastalığın bulgularını tedavi etmek ve komplikasyonların gelişmesini

engellemektir. Behçet Hastalığı bir çok organı etkileyebilen bir hasstalık olduğunddan farklı uzmanlık dallarından

oluşan bir ekip tarafından kontrol edilmelidir. Aşağıdaki bazı ilaçlar hastalığın bulgularını kontrol alabilir:

Yerel Tedavi
  • Tetrasiklinli solüsyonlar
  • Yerel olarak uygulanan kortizonlu ilaçlar
  • çeşitli anestrtik maddeler
Hastalığın seyri nasıldır?
Behçet Hastalığı kronik bir hastalıktır ve şiddeti değişebilen bir şekilde akut hecmeler halinde alevlenme
gösterir.Hastalığın erken evresinde ataklar daha sıktır ve bir lkaç hafta sürebilir.Hastalık ilerledikçe atakların arasındaki süre uzar ve bazı hastalarda ataklar tamamıyla durabilir. Behçeet hastalarının % 4ünde ölüm meydana gelir. Ölüm nedeni mide bağırsaklarda delinme sinir sisteminin etkilenmesi ve damarsal yapılardaki balonlaşma şeklinde bozukluklardandır.
Quo vadis?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Ocak 2010       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
babam 67 yaşındadır. 2 senedir söylenen hastalık tarzında hastalığı vardır.bir gözünü bu yüzden kaybetti ama babama verilen tanını adı mukozal penfigoiddir. K ortizonlu ilaçlar kullanmaktadır. Ve kanından göz damlası yapılıyor bi faydası yok
sadece ilerleme durduruldu.
malsitesibu - avatarı
malsitesibu
Ziyaretçi
10 Mayıs 2011       Mesaj #4
malsitesibu - avatarı
Ziyaretçi
behçet hastası olabilirim bu siteye güveniyorum bu yüzden belirtilerini solerseniz memnnun olurum?
_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
10 Nisan 2015       Mesaj #5
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Behçet Hastalığı
MsXLabs.org


Dünyagöz Samsun Opr. Dr. Birgi Sönmezer, Türkiye’deki arka üveitli 100 hastadan 20’sinin behçet hastası olduğunu ifade etti.

Bir kişinin behçet hastası olduğunu kabul etmek için aranan kriterlerden birinin gözün etkilenip etkilenmemesi olduğunu belirten Dr Sönmezer “Behçet hastalığı gözün tüm tabakalarını etkileyebilir. Görme siniri tutulumu, görme merkezinde ödem, göz içi kanaması, katarakt, damar iltihabı en çok görünen problemlerdir” dedi.

BEHÇET HASTALIĞI ERKEKLERDE DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR

Dr. Birgi Sönmezer, behçet hastalığına bağlı üveitlerde hastanın bazen yıllarca ilaç kullanabileceğini söyleyerek, “Behçet hastalığında tedaviye yanıt oranı yüzde 80’den fazladır. Onun için erken tanı son derece mühimdir” diye konuştu.

Dr. Birgi Sönmezer, üveit hastalığının görülme sıklığı olarak kadın erkek arasında fazla fark olmadığını belirterek, “Ancak üveitin çeşidine göre değişir. Behçet hastalığına Türkiye’de iki erkeğe karşılık bir kadında rastlanır. Bu nedenle behçet hastalığına bağlı üveit erkeklerde daha çok görülüyor” şeklinde konuştu.

BEHÇET HASTALIĞINI BİR TÜRK HEKİM BULDU

Behçet hastalığı, Türkiye, Irak, Afganistan, Japonya, Kore gibi ülkelerde çok sık görülmesi nedeniyle ‘İpek Yolu Hastalığı’ olarak biliniyor. Ağızda tekrarlayan aftlar, cinsel bölgede yaralar, vücudun bazı bölgelerinde sert ve ağrılı kızarıklar ile göz iltihaplanması başlıca belirtileri arasında yer alıyor. Hastalığı bulan ve adını koyan ise bir Türk hekimi olan Ordinaryüs Prof. Dr. Hulusi Behçet’tir. Hastalık 1937’den bu yana dünyada onun adıyla anılmaktadır.

BELİRTİLERİ

1) Ağız yaraları (aftlar): Bu lezyonlar hemen her hastada vardır. Ağız yaraları, hastaların üçte ikisinde ilk bulgudur. Çocukların çoğunda, çocuklukta sık görülen tekrarlayan ağız yaralarından ayırt edilemeyen çok sayıda küçük yara gelişir. Büyük yaralar daha nadir görülür fakat tedavisi çok zordur.

2) Genital yaralar: Erkek çocuklarda yaralar esas olarak skrotumda, daha nadir olarak da peniste yerleşmiştir. Yetişkin erkek hastalarda bunlar hemen her zaman iz bırakarak iyileşir. Kız çocuklarda esas olarak dış genital organlar etkilenmiştir. Bu yaralar oral aftlara benzerler. Ergenlik öncesi çocuklarda daha az genital yara görülür. Erkek çocuklarda tekrarlayan orşitler (yumurtalık iltihabı) görülebilir.

3) Deri tutulumu: Değişik deri lezyonları vardır. Akne (sivilce) benzeri lezyonlar ancak ergenlikten sonra görülür. Eritema nodozum, genelde bacakların alt kısmında yerleşen, kırmızı, ağrılı, ciltten kabarık sertçe lezyonlardır. Bu lezyonlar ergenlik öncesi çocuklarda daha sıktır. “ Paterji reaksiyonu” , BS hastalarında bir iğne ucu batırılmasına derinin verdiği yanıttır. Bu, BS’de tanısal bir test olarak kullanılabilir. Ön kolun derisine steril bir iğne batırılmasından sonra, 24-48 saat içinde bir papül ya da püstül oluşur.

4) Göz tutulumu : Bu, hastalığın en ciddi tablolarından biridir. Toplumda görülme sıklığı %50 olduğu halde , erkek çocuklarda %70’e kadar çıkar. Kızlar daha az etkilenir. Hastalık, hastaların çoğunda iki taraflıdır. Genellikle, gözler sendromun başlangıcından sonraki ilk 3 yıl içinde tutulur. Göz hastalığı, alevlenmelerle giden kronik bir seyir gösterir. Gözün hem ön hem arka kamaraları tutulur (anterior ve posterior üveit) Her alevlenmede sonra, giderek görme kaybına neden olacak bazı yapısal hasarlar oluşur.

5) Eklem tutulumu : BS’li çocukların yaklaşık %30-50 sinde eklem tutulumu görülür. Genellikle, ayak bileği, diz, el bileği ve dirsek eklemleri etkilenir. Monoartiküler (tek eklem tutulumu ) ya da oligoartiküler (4 ya da daha az eklem tutulumu) tutulum gözlenir. Bu iltihap genellikle birkaç hafta sürer ve araz bırakmadan düzelir. BS artritinin eklem hasarıyla sonuçlanması çok nadirdir.

6) Nörolojik tutulum: BS’li çocuklarda nadir de olsa nörolojik tutulum görülebilir. Sara nöbetleri, artmış kafa içi basıncıyla ilişkili baş ağrısı ve beyin bulguları karakteristiktir. En ağır biçimi, erkeklerde görülür. Bazı hastalar, psikiyatrik problemler geliştirebilir.

7) Çocukluk çağı BS’da damar tutulumu: %12-20 oranında görülür. Kötüye gidişin bir göstergesi olabilir. Genelde vücutta büyük damarlar tutulur. En sık tutulanlar baldırdaki toplardamarlardır. Baldırlar şişer ve ağrılıdır.

8) Gastrointestinal tutulum: Özellikle Uzak Doğulu hastalarda yaygındır. Bağırsak incelemesinde ülserler (yaralar) görülebilir.

Behçet Hastalığı esas olarak bir damar iltihabıdır ve bu sebeple bulgular, damar iltihabının olduğu yere göre ortaya çıkar.

Bulguların tümünün aynı anda ortaya çıkması şart değildir. Bazı bulgular hastalığın ilk yıllarında yok iken birkaç sene sonra ortaya çıkabilir. Behçet Hastalığında görülen bazı bulgu ve belirtiler aynı zamanda Lupus, Lyme ve Crohn gibi hastalıklarda da görülebilmektedir. Behçet Hastalığı teşhisi konmadan önce diğer hastalık olasılıklarını dikkate almak gerekir. Teşhiste yararlı olan fakat Behçet Hastalığının kriteri olarak kabul edilmeyen başka belirti ve bulgular da vardır;
  • Büyük venlerde tromboflebit (Bacak toplardamarlarında tıkanıklık)
  • Arteryel tromboz (Atardamarlar içinde pıhtı oluşması)
  • Epididimit (Testiste iltihaplanma)
  • Arterial oklüzyon (Atardamarlarda tıkanıklık)
  • Merkezi sinir sisteminin tutulumu
  • Şiddetli baş ve boyun ağrısı
  • Eklem ağrıları veya artrit

Bunların yanı sıra aynı zamanda aşırı yorgunluk hissedilebilir; yorgunluk birçok bağışıklık sistemi hastalığında olduğu gibi hastalığın bulgularını ağırlaştırabilir.

Derleme


Benzer Konular

10 Nisan 2015 / Misafir Tıp Bilimleri
7 Kasım 2014 / Misafir Soru-Cevap
1 Şubat 2012 / Misafir Soru-Cevap
2 Kasım 2015 / Misafir Soru-Cevap
17 Aralık 2014 / Misafir Tıp Bilimleri