Arama

İskender nedir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 6 Ağustos 2012 Gösterim: 6.805 Cevap: 4
PINIPINI - avatarı
PINIPINI
Ziyaretçi
12 Ocak 2009       Mesaj #1
PINIPINI - avatarı
Ziyaretçi
İSKENDER YEMEĞİNİN ADI NEDEN İSKENDERDİR KİM KOYMUŞ NEDEN
EN İYİ CEVABI mhmmdcngz verdi
Yıl 1867, Bursa Kayhan'da dünyaya yayılacak bir lezzetin temelleri atılıyor.
Öykü, Mehmet oğlu İskender Efendi'nin Bursa Kayhan'daki dükkânlarında başlar. O günlerde kuzu bir bütün olarak ve yere paralel biçimde odun kömürlü bir ocakta pişirilmektedir. Ancak İskender Efendi kuzu etinin farklı bölümlerinin kendine has lezzetlerinin müşterilerine eşit oranda dağılmasını sağlamak için çözüm aramaya başlar.
Sponsorlu Bağlantılar
Bu düşünceden yola çıkarak, et pişirme ustası bir aileden gelen İskender Efendi, ustalığıyla girişimciliğini bir araya getirerek bulduğu yöntemle lezzetine doyulmaz bir ürün elde eder. Kuzu etini sinir ve kemiklerinden ayırır, dikey çubuğa kat kat yerleştirir ve tasarladığı dik bir ocağın önünde döndürerek odun kömürü ile pişirir. Sonuç gerçek bir yemek buluşudur.
Uludağ yaylalarındaki otlar ve kekik ile beslenen koyun ve kuzu etlerinin farklı bölümlerinin lezzetlerinin birbiriyle karışmasıyla ortaya çıkan, pide, özel tereyağı, sos, yoğurt, domates, yeşilbiber ilavesiyle geliştirilen, yanında şıra (kuru üzümden elde edilen bir içecek ) ile servis edilen bu kebap türünün ünüdilden dile yayılmaya başlar. Dünya mutfakları içinde önemli bir yere sahip Türk mutfağının önemli lezzetlerinden "İskender Döner Kebap" doğmuş olur. O zamanlarda "İskender Efendinin Dönen Kebabı" olan, bugünkü adı ile ‘'Döner Kebap" Türk ve Dünya mutfak kültürüne eşsiz bir damak keyfi katarak asırlar boyunca sürecek ve neredeyse Türkiye'nin adı ile anılmaya başlayacak ve dünyaya yayılacaktır.
Böylelikle genç yaşta Döner'i icat edecek kadar yenilikçi ve yaratıcı İskender Efendi
"İSKENDER", "KEBAPÇI İSKENDER", "İSKENDER KEBAPÇISI", "BURSA İSKENDER KEBABI", "BURSA İSKENDER KEBAPÇISI", "BURSA KEBAPÇI İSKENDER", "HAKİKİ İSKENDER KEBABI", "İSKENDER KEBABI" seri İskender Müşterek markalarının temellerini de atmış olur. İskender Efendi'nin üç erkek çocuğu; Nurettin, Süleyman ve Cevat İskenderoğlu da Bursa Kayhan'da doğan bu mirası bir fiil çalışarak bir sonraki nesile aktarmışlardır.

Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
12 Ocak 2009       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Bursalı iskender usta'nın yaklaşık 140 yıl önce icat ettiği, ince kesilmiş döneri yoğurt ve pideyle sunduğu ve günümüzde tüm türkiye'nin en gözde kebabı haline gelen ve tüm dünyada türkiye'yle özdeşleşen bir kebaptır. tereyağlı ve soslu haliyle lezzeti bir kat daha artmaktadır.
Sponsorlu Bağlantılar
Quo vadis?
MesirKentli - avatarı
MesirKentli
Ziyaretçi
12 Ocak 2009       Mesaj #3
MesirKentli - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Keten Prenses adlı kullanıcıdan alıntı

Bursalı iskender usta'nın yaklaşık 140 yıl önce icat ettiği, ince kesilmiş döneri yoğurt ve pideyle sunduğu ve günümüzde tüm türkiye'nin en gözde kebabı haline gelen ve tüm dünyada türkiye'yle özdeşleşen bir kebaptır. tereyağlı ve soslu haliyle lezzeti bir kat daha artmaktadır.


Dipnot : Bu lezzeti kendi mekanında herkes tatmalı gerçekten çok lezzetli Msn Happy
sanar - avatarı
sanar
Kayıtlı Üye
12 Ocak 2009       Mesaj #4
sanar - avatarı
Kayıtlı Üye
Vikipedi, özgür ansiklopedi

İskender Kebap, veya kısaca İskender Bursa yöresinin meşhur kebap yemeklerinden biridir.1867 yılında kayhan çarşısında başlamıştır. Aslında temeli Döner olsa da, İskender'i İskender yapan üzerindeki tereyağ, domates sosu, yanındaki yoğurt ve altındaki yağlı pide parçalarıdır. Ayrıca, İskenderin eti, herhangi bir dönerin etinden farklıdır.İskender kebabı yapılan et Uludağ kekiği ile beslenen koçtan elde edilir.. İskender etinin yağı daha azdır. Bursa'dan diğer illerimize yayılan İskender Kebap günümüzde en iyi yine ortaya çıktığı yerde yani Bursa'da yapılmaktadır. Domates sosu ve yoğurdu kaliteyi çok etkilemektedir. İskender'e sadece döner gözüyle bakmamak gerekir. Çoğu lokanta kıyma karışımı dönerden yapılan İskenderleri müşterilerine sunmaktadır. Bu da iyi İskender yapılan yerlerin parmakla gösterilecek kadar az olmasına yol açmaktadır.Hatta Bursa dışındaki başka şehirlerde yiyeceğiniz iskenderin çok fazla iskender tadında olmayıp normal bir et yemeğinden farkı olmadığını söylersek yanlış söylemiş olmayız.


Hazırlanışı
Aynı döner gibi, İskender'in eti dikey biçimde duracak şekilde bir şişe geçirilir.
Mümkün ise, kömür ateşinde pişirilir.
Piştikçe dış tabaka Döner bıcağıyla yaprak gibi dilimlenir.
Bu dilimler, tereyağlı pide parçalarının üstüne serilir.
Yanına yoğurt koyulduktan sonra, isteğe göre üzerine tereyağ ve domates sosu serpilir.
Servis yapılır.
mhmmdcngz - avatarı
mhmmdcngz
Ziyaretçi
6 Ağustos 2012       Mesaj #5
mhmmdcngz - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Yıl 1867, Bursa Kayhan'da dünyaya yayılacak bir lezzetin temelleri atılıyor.
Öykü, Mehmet oğlu İskender Efendi'nin Bursa Kayhan'daki dükkânlarında başlar. O günlerde kuzu bir bütün olarak ve yere paralel biçimde odun kömürlü bir ocakta pişirilmektedir. Ancak İskender Efendi kuzu etinin farklı bölümlerinin kendine has lezzetlerinin müşterilerine eşit oranda dağılmasını sağlamak için çözüm aramaya başlar.
Bu düşünceden yola çıkarak, et pişirme ustası bir aileden gelen İskender Efendi, ustalığıyla girişimciliğini bir araya getirerek bulduğu yöntemle lezzetine doyulmaz bir ürün elde eder. Kuzu etini sinir ve kemiklerinden ayırır, dikey çubuğa kat kat yerleştirir ve tasarladığı dik bir ocağın önünde döndürerek odun kömürü ile pişirir. Sonuç gerçek bir yemek buluşudur.
Uludağ yaylalarındaki otlar ve kekik ile beslenen koyun ve kuzu etlerinin farklı bölümlerinin lezzetlerinin birbiriyle karışmasıyla ortaya çıkan, pide, özel tereyağı, sos, yoğurt, domates, yeşilbiber ilavesiyle geliştirilen, yanında şıra (kuru üzümden elde edilen bir içecek ) ile servis edilen bu kebap türünün ünüdilden dile yayılmaya başlar. Dünya mutfakları içinde önemli bir yere sahip Türk mutfağının önemli lezzetlerinden "İskender Döner Kebap" doğmuş olur. O zamanlarda "İskender Efendinin Dönen Kebabı" olan, bugünkü adı ile ‘'Döner Kebap" Türk ve Dünya mutfak kültürüne eşsiz bir damak keyfi katarak asırlar boyunca sürecek ve neredeyse Türkiye'nin adı ile anılmaya başlayacak ve dünyaya yayılacaktır.
Böylelikle genç yaşta Döner'i icat edecek kadar yenilikçi ve yaratıcı İskender Efendi
"İSKENDER", "KEBAPÇI İSKENDER", "İSKENDER KEBAPÇISI", "BURSA İSKENDER KEBABI", "BURSA İSKENDER KEBAPÇISI", "BURSA KEBAPÇI İSKENDER", "HAKİKİ İSKENDER KEBABI", "İSKENDER KEBABI" seri İskender Müşterek markalarının temellerini de atmış olur. İskender Efendi'nin üç erkek çocuğu; Nurettin, Süleyman ve Cevat İskenderoğlu da Bursa Kayhan'da doğan bu mirası bir fiil çalışarak bir sonraki nesile aktarmışlardır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

12 Aralık 2010 / Kral_Aslan Edebiyat tr
24 Mayıs 2012 / _Yağmur_ Edebiyat
7 Eylül 2014 / Jumong Müzik tr
28 Şubat 2009 / Sivoy Spor tr
12 Eylül 2012 / Jumong Müzik tr