Arama

11 aylık bebeklere sünnet uygulaması hakkında bilgi verebilir misiniz?

Güncelleme: 12 Ocak 2009 Gösterim: 13.134 Cevap: 2
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
12 Ocak 2009       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
mrb.benim oğlum 11 aylık sünnet etmek istiyorum.Genel aneztezi uygulanıcak bu konuda biraz endişeleniyorum.bana bilgi verirseniz sevinirim.tşk.filiz
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Ocak 2009       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
YENİ DOĞANLAR İÇİN...

Sponsorlu Bağlantılar
Prof. Dr. Yalçın, yeni doğanların sünnet ettirilmesinde ailelerin duyduğu korku ve çekingenliği yersiz buluyor ve "Oysa sünnet bu dönemde lokal anestezi veya minimal genel anesteziyle yapılıyor. Bu yaşta çocukların ağrıyı duyma özelliği gelişmemiş oluyor" diyor.

3- 5 yaş arası sünnet mutlaka genel anestezi ile yapılmalı, lokal anestezi ile bu yaşta çocukların uyum göstermemesi ile ilgili psikolojik travmalar yaşanabilir veya bazı sünnet hatalarına sebebiyet verebilir. Çocuktaki psikolojik travmaya sünneti yapan kişileri, sünnet ortamını görmesi, bazı kişiler tarafından tutulup çekiştirmeleri ve kullanılacak aletleri görmesi neden olabilir. Bu yaşta çocuğun yarasına bakmak da pansuman uygulamak da zorlaşır. Sünneti daha sonra yaptırmak isteyen ailelere Prof .Dr. Yalçın, en uygun yaş aralığını 6-7 yaş olarak belirtiyor. Bunun nedeni algılama yeteneğinin gelişmesi, yapılacak işlemin çocuklara anlatıldığında kolay uyum sağlamalarıdır.

Doktorlar yapmalı …

Sünnet toplumumuzda daha çok "sünnetçi" olarak bilinen kişiler tarafından yapılıyor. İstatistiklere göre sünnetin yüzde 80’i sünnetçiler, yüzde 10’u din adamları, yüzde 7’si doktorlar tarafından yapılmaktadır. Günümüz koşullarında sünnet için uygun şartların neler olduğunu özetleyen Prof.Dr.Veli Yalçın: "Sünnet hijyenik ortamda özellikle hastanede yapılmalı ve penis anatomisi iyi bilinmelidir.En az bir hafta önceden çocuğun genital organları muayene edilmeli. Kanama hastalığı (örneğin hemofili) olup olmadığına bakılmalı, anatomik bozukluklar saptanmalıdır. Mümkünse ev ve düğün salonlarında toplu sünnetten kaçınılmalıdır.

Sünnet yapılırken, "çan yöntemi", "laser ya da koter" ve "cerrahi yöntem"in kullanıldığına değinen Prof. Dr. Yalçın, koter ve laser yönteminin deneyimsiz hekimlerce kullanıldığında tamiri mümkün olmayan hatalara yol açması nedeniyle yasaklandığını söylüyor. Sünnetin çocuğun anatomisine uygun, dikişli ve estetik ağırlığı olan bir operasyon olarak yapılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Veli Yalçın, sünnetin komplikasyonları arasında kanama, enfeksiyon, şekil bozuklukları, sünnet hataları (uygun olamayan dikiş materyaline bağlı) ve nedbe oluşumunu sayıyor.

Sünneti yapan hekimin 5-10 yıl sonra hastasını görmesi gere ktiğini vurgulayan Prof. Dr. Veli Yalçın, "Hastada ortaya çıkabilecek sorunların tedavisini sünnetini yapan hekimin daha iyi değerlendireceğine inanıyorum.Sünnetin erkekte ve daha ileriki yaşta kadın sağlığı üzerine etkileri vardır. Sünnet olan kişilerde azda olsa penis kanserine ve idrar yolu enfeksiyonlarına yakalanma riski daha azdır.Cinsel temasla hastalık bulaşması, rahim kanseri olasılıkları, ve erken boşalma sünnetsizlere göre daha azdır" diyor.

Hangi yaşta yapılmalı?

Sünnetin 2 yaşından önce ya da 4 yaşından sonra yapılmasını önemle vurgulayan Acıbadem Kadıköy Hastanesi Çocuk Cerrahi Uzmanı Dr. Mustafa Candan, 2-4 yaş arasındaki çocukların "babam pipimi yok ediyor" korkusuna kapıldıklarını belirtiyor. Freud’a göre bu yaş aralığında özellikle erkek çocuklar annelerine olan düşkünlükleri nedeniyle babalarını kendilerinin en büyük rakibi sayarlar ve bunun sonucu olarak babalarının kendilerine zarar vereceği korkusunu taşırlar. Pipisini kaybetme korkusu, bu dönemde özellikle lokal anestezi ile yapıldığında korkusunun gerçeğe dönüşmesi olarak algılanabilmektedir.

AĞRI KONTROLÜ İÇİN...

Yine bu dönem çocukları, "gereklilik" kavramını henüz yerleştiremediklerinden vücutları üzerinde yapılan her türlü işlemin onlara ceza verilmek amacıyla yapıldığı şeklinde algılanabilmektedir.Sünnetin genel anestezi ile yapılması gerektiği giderek yaygın kabul gören bir görüş olduğunu belirten Dr. Mustafa Candan : Bu sayede çocuklar işlem sırasındaki o büyük korkuyu yaşamamakta, dolayısıyla psikolojik etkilenmeleri en aza inmektedir. Genel anestezi sırasında işlem sonrası ağrı kontrolü için gereken daha kolay yapılmakta, hem uzun süre(3-5 saat) ağrısız dönem sağlanabilmekte hem de penisin kendisine enjeksiyon yapılmadığı için şişlik daha az olmaktadır" diyor.

Halk arasında "peygamber sünneti""olarak bilinen sağlık sorunu hakkında bilgi veren Dr. Mustafa Candan, bu durumu "idrar deliğinin penisin ucunda değil yanda ya da penis köküne yakın bir yerde olması" şeklinde tarif ediyor. Ayrıca bu durumda peniste eğrilik de olabileceğini söyleyen Dr. Candan, "Peygamber sünnetli olarak doğmuş bir çocuk asla sünnet ettirilmemeli, uygun yaşa gelince ameliyat edilmelidir.İdrar deliği penisin uç kısmına taşınıp eğrilik düzeltilmelidir" diyor. Bu çocuklarda penisin ucundaki deri idrar yolunun yapımında kullanılırken, operasyon sırasında çocuğun sünneti de yapılmış oluyor.

BUNLARA DİKKAT!

Sünnetin yapılmasından sonra bazı noktalara dikkat edilmesi önem taşıyor. Özellikle penisin uç kısmı ve diğer kısmında morarma olmaması, bu bölgenin bembeyaz bir renk almaması belirtiliyor.

Böyle bir durum ortaya çıkması halinde hemen hekime başvurulmasını öneren Dr. Mustafa Candan, şu belirtilere dikkati çekiyor: "Sızıntı şeklinde kanama varsa dikkatli olunmalı. Çocuğun çamaşır ya da bezine bulaşacak kadar kanama olmuşsa, aşırı şişkinlik, kızarıklık, ateş varsa ve hassasiyet bir gün sonra da devam ediyorsa hekime gidilmeli.

Sünnetin yararları
  • Çocuk doğduğu gün ve sünnet olduğu gün arasındaki sürede gelişebilecek idrar yolu enfeksiyonlarından korunmuş oluyor
  • Peniste gelişecek (gelişme olasılığı yüzde 1'in altında) penis kanseri riski azalıyor.
  • Erkeğin sünnetli olması, partnerinin rahim kanseri riskini azaltıyor.
  • Erken boşalma riskini azaltıp sünnetsizlere göre daha az görülmesini sağlıyor.
  • Sünnet çocuğu kendi yaşıtlarıyla eşdeğer hale getiriyor. Toplumsal psikolojik baskılardan uzak tutuyor.
  • Sünnetin bir düğün ile birleştirilmesi ailenin kaynaşmasını sağlıyor.
Alıntı:
minikeller.com
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
12 Ocak 2009       Mesaj #3
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
genel anestezi altında sünnet edilecek bebekler için herhangi bir extra risk yok.. her müdahale, alınan her anestezik ilaç elbette risklidir. elbette anestezi çok ciddi bir iştir.ama anestezi ekibine ve işlemi yapacak cerraha güveniyorsanız bir bebeğin anestezi almasında korkacak, extra risk teşkil edecek bişi yoktur
Quo vadis?

Benzer Konular

15 Kasım 2017 / Ziyaretçi Cevaplanmış
16 Kasım 2009 / hbbm Soru-Cevap
9 Temmuz 2015 / Misafir Tıp Bilimleri
11 Ağustos 2012 / Misafir Soru-Cevap
14 Ocak 2013 / Bessonnitsa Soru-Cevap