Arama

Batı Asya Türklerince kullanılan tilki postundan yapılmış başlıklara ne ad verilir?

Bu Konuya Puan Verin:
En İyi Cevap Var Güncelleme: 2 Mart 2009 Gösterim: 6.954 Cevap: 6
mesut6121 - avatarı
mesut6121
Ziyaretçi
19 Ocak 2009       Mesaj #1
mesut6121 - avatarı
Ziyaretçi
Tilki postunun yan kısmından yapılan kürke ne ad verilir?
EN İYİ CEVABI FisTiK verdi
Cevap bu olabilirmi ?

Sponsorlu Baglantilar
Tilki, samur, tavşan gibi hayvanların karın taraflarından elde edilen kürk:NAFE
Tilkinin ense postu kürkü:CILKAVA
FisTiK - avatarı
FisTiK
Ziyaretçi
19 Ocak 2009       Mesaj #2
FisTiK - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Cevap bu olabilirmi ?

Sponsorlu Bağlantılar
Tilki, samur, tavşan gibi hayvanların karın taraflarından elde edilen kürk:NAFE
Tilkinin ense postu kürkü:CILKAVA
baxtiyar - avatarı
baxtiyar
Ziyaretçi
18 Şubat 2009       Mesaj #3
baxtiyar - avatarı
Ziyaretçi
Batı Asya Türklerince kullanılan tilki postundan yapılmış başlıklara ne ad verilir? 12 harfli
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
18 Şubat 2009       Mesaj #4
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Alıntı
Bia adlı kullanıcıdan alıntı

Türkler'de Başlık


Türk tarihinde en eski başlık örnekleri Orta Asya döneminden kalmadır. Topkapı Sarayı'nda bulunan ve çok değerli resimler içeren Fatih Albümünde ve Orta Asya'nın çeşitli yerlerindeki Uygur duvar resimlerinde bu döneme ilişkin birçok erkek ve kadın başlıkları saptanmıştır. Bu dönemde Türk başlıkları genellikle posttan yapılıyor ya da sarıklı keçe-külahlardan oluşuyordu. 11. yüzyıldan kalma, Kâşgarlı Mahmud'un Divanü Lügati't-Türk adlı sözlüğü başlık olarak "börk" sözcüğüne ve bunun "sukarlaç", "kızıklıg", "kuturma" ve "kıymaç" adlarıyla anılan dört ayrı çeşidine yer vermiştir. Börklerin üstünde yer alan süslemeler ve sarıklar, giyenin mesleğini ve toplumsal konumunu yansıtırdı. Börk daha sonra İran ve Anadolu'ya göç eden ve buralarda yerleşik ya da göçebe yaşamı süren Türkmenler'de, Selçuklu ve Osmanlı ordularında da kullanılmıştır. Günümüzde de Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun kimi yörelerinde, börk denilen bir tür başlık kullanılmaktadır. Osmanlılar'da börk Yeniçeri Ocağı'nın resmi başlığı olarak 1826'ya kadar kullanılmıştır.

Yeniçeri börkü "üsküf" diye de anılmış ve bu başlık yalnızca törenlerde giyilmiştir. Yeniçeri Ocağı'na bağlı askerlerin rütbe ve sınıflarına göre farklılık gösteren börkleri vardı. Günlük yaşamlarında yeniçeriler keçe-külah giyerler, üzerine de sarık sararlardı.

Osmanlılar'da asker sınıfı dışında sivil halkın, devlet ve din adamlarının, padişahların kendilerine özgü başlıkları vardı. Bu dönemin en yaygın başlığı kavuk ve külahtı. Kavuk, yüzü çuha, içi astarlı, astar ile yüz arası pamukla doldurulmuş ve üzerinden çeşitli biçimlerde dikilmiş bir başlıktı. Kullanan kişinin toplumsal durumuna ve görevine göre "kallavi", "mücevveze", "horasani", selimi", "yusufi", "örf", "kâtibi", "molla kavu¬ğu" ve "tac" gibi kavuk çeşitleri vardı. Kavuk hiçbir zaman sanksız giyilmez, üzerine mutlaka kırmızı, siyah, beyaz ve yeşil renklerde sarık sarılırdı. Padişah, sadrazam, vezir ve beyler değerli taşlarla süslenmiş kavuklar giyerlerdi. Osmanlılar'da kavuk II. Mahmud'un 1832'de fesi resmi başlık olarak kabul etmesine kadar kullanılmıştır. Din adamları ise sarık sarmayı sürdürmüşlerdir.

baslikres

Osmanlılar'da 19. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar fes yaygın bir biçimde, resmi başlık olarak kullanılmıştır. Türkler'in 16. yüzyılda Cezayirli denizciler aracılığıyla tanıdığı fes bir süre Türk denizcileri ve İstanbullu kadınlar tarafından da giyilmiştir. 1827'de Koca Hüsrev Paşa kumandasında İstanbul'a gelen Osmanlı donanmasındaki gemicilerin başlarındaki fes, padişah ve ileri gelen devlet adamlarınca çok beğenilmiş ve bir süre sonra da askerlere zorunlu başlık olarak giydirilmiştir.

Tanzimat'tan sonra devlet memurları ve İstanbul halkınca da giyilmeye başlanan fes Cumhuriyet'in ilanının ardından 25 Kasım 1925'te çıkarılan ve Şapka Kanunu olarak bilinen yasayla kaldırıldı ve Türkiye'de genel başlık olarak şapka kullanılmaya başlandı.

Türkler'de kadın başlıkları da her dönemde değişiklik göstermiş, döneme, modaya ve toplumsal duruma göre birçok başlık çeşidi kullanılmıştır. Kadınlar fes giydikleri dönemde fesi yemeni, yazma, tülbent, krep gibi örtülerle süslemişlerdir. Öteki kadın başlıkları arasında tepelik, tas, tac gibi fazla yaygın olmayan ya da özel günlerde giyilenler de vardır. Tanzimat'tan sonra yaygınlık kazanan hotoz da, saç ya da yardımcı kumaşlar ve takılar kullanılarak giyilen bir kadın başlığıydı.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica

.
Quo vadis?
multi - avatarı
multi
Ziyaretçi
23 Şubat 2009       Mesaj #5
multi - avatarı
Ziyaretçi
Batı Asya Türklerince kullanılan tilki postundan yapılmış başlıklara ne ad verilir
cdrnn - avatarı
cdrnn
Ziyaretçi
27 Şubat 2009       Mesaj #6
cdrnn - avatarı
Ziyaretçi
Batı Asya Türklerince kullanılan tilki postundan yapılmış başlıklara ne ad verilir
yakopsse - avatarı
yakopsse
Ziyaretçi
2 Mart 2009       Mesaj #7
yakopsse - avatarı
Ziyaretçi
Batı Asya Türklerince kullanılan tilki postundan yapılmış başlıklara ne ad verilir? şu andaki ismini 12 harfli

Benzer Konular

17 Aralık 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
25 Haziran 2020 / HayLaZ61 Genel Galeri
25 Nisan 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
16 Ağustos 2015 / SUNU X-Sözlük