Arama

Yetişkin bir insanda sık idrar kaçırma neden kaynaklanabilir? - Sayfa 2

En İyi Cevap Var Güncelleme: 22 Mayıs 2015 Gösterim: 28.174 Cevap: 11
mustafaseyit - avatarı
mustafaseyit
Kayıtlı Üye
6 Eylül 2012       Mesaj #11
mustafaseyit - avatarı
Kayıtlı Üye
ENÜREZİS ( İDRAR KAÇIRMA)
Enürezis, tekrarlayıcı nitelik taşıyan istem dışı işemedir. 3 şekilde karşımıza çıkar; enürezis diurna (gün içinde-uyanıkken), enürezis nokturna (gece işemesi) ve karma tip. Ayrıca birincil ve ikincil şeklinde de sınıflandırılır. Birincil enüreziste çocuk hiçbir zaman idrar tutma sağlayamamıştır. İkincilde ise belirli bir idrar tutma döneminden (6 ay-1 yıl) sonra bozukluk gelişmiştir.
Enürezis tanısını koyabilmek için yatağa ya da giysilere yineleyen bir biçimde idrar kaçırma (istemsiz ya da amaçlı olarak), en az ardışık 3 ay, haftada iki kez ortaya çıkmalıdır. Çocuğun yaşının en az 5 olması gerekir. Tıbbi bir durum ya da bir madde gibi doğrudan fizyolojik etkilere bağlı olmamalıdır.
Sponsorlu Bağlantılar
İdrar yolu enfeksiyonları, şeker hastalığı gibi enürezis yapan hastalıklar varsa saptanıp tedavi edilmelidir.
Enürezisli çocukların %75’inin birinci derece akrabalarında devam eden ya da geçmiş olan enürezis bulunduğu saptanmıştır.
Enürezisin psikolojik nedenlerine bakılacak olunursa; aile düzenindeki önemli değişiklikler ve kayıplar gibi zorlu yaşam olayları, okula başlama, boşanma, erken başlatılan ve kusurlu tuvalet eğitimi, kardeş doğumu, ailenin aşırı koruyucu ve hoşgörülü tutumunu sayabiliriz.
TEDAVİ
  • Aileye danışmanlık ve gerekirse aile tedavisi; Çocuğun işemesine karşı ailenin duygu, düşünce ve davranışları incelenmelidir. Örneğin, öfke, utanç, usanç duyabilirler ve çocuğu cezalandırır, utandırır, kardeşleri, arkadaşları ile kıyaslayabilirler.
  • Davranış tedavisi; Zil yöntemi uygulanabilir. Hazırlanan bir düzenek ile çocuk idrarını yapmaya başladığı anda zil çalmakta ve çocuk uyanmaktadır. Başarı şansı yüksek olduğu söylenen bir yöntemdir. Bundan başka bir de takvim yöntemi uygulanır. Çocuk yaptığı takvime kuru ya da ıslak kalktığına dair işaretler koyar ve buna göre ödüllendirilir.
  • Psikoterapi
  • İlaçla tedavi; İmipraminle (tofranil) olumlu sonuçlar alınmaktadır. Bir de tedavide desmopressin asetat (minirin) kullanılmaktadır. İlaçla tedavi genellikle davranışçı tedaviden sonra denenir.
GİDİŞ
Enürezis çoğunlukla ergenlik çağına kadar kendiliğinden geçer. %1 oranında da yetişkin çağa kadar devam eder.


Minirin Melt 120 mcg 30 Tablet Endikasyonları

Minirin Melt;
- İdrar yoğunlaştırma kapasite testinde,
- Santral diabetes insipidusun tedavisinde,
- 5 ve üzeri yaşlarda olan normal idrar yoğunlaştırma yeteneğine sahip primer enüretik hastaların tedavilerinde etkilidir.
Minirin Melt 120 mcg 30 Tablet Fiyatı

Minirin Melt 120 mcg 30 Tablet, ilaç fiyatı: Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığınca 6 Eylül 2012 tarihi itibariyle açıklanan KDV dahil satış fiyatı 74.19 TL dir

Minirin Melt 120 mcg 30 Tablet Uyarılar

ilaç tr uyarısı: Hiçbir ilacı doktorunuza ya da eczacınıza danışmadan kullanmayınız. Unutmayınız ki, internet sitelerinde ilaçlar hakkında verilen bilgiler, bir uzmanın sizi muayene ederek vereceği reçetenin yerini tutmaz.
psikopat - avatarı
psikopat
Ziyaretçi
22 Mayıs 2015       Mesaj #12
psikopat - avatarı
Ziyaretçi
ENÜREZİSTE – YATAK ISLATMA (UYKUDA İŞEME) TEDAVİSİ

Sponsorlu Bağlantılar
Çocuğun altını ıslatması (enürezis) ve dışkısını kaçırmasında anne ve babaların tutumu çok önemlidir. Aile öfke ve utanç duyabilir, çocuğu cezalandırır, kardeşleri ile kıyaslayabilir. Bazı aileler ise tam aksine çocuğa bez bağlamak, bezini değiştirirken onu öpüp sevmek gibi enüresisi bilmeden destekler tutumdadır. Her iki tutumun da zararlı olduğu, yani cezanın da, sevecen davranışla ödüllendirmenin de doğru olmayacağı bilinmelidir.

Enüreziste öncelikle çocuğa destek gerekir. Azarlama, utandırma ya da cezalandırma doğru değildir. Eskiden akşamları sulu şeyler verilmesin gece altını ıslatmayı önleyeceğine inanılmaktaydı. Yapılan enürezis (uykuda işeme) araştırmaları bunun bir yararı olmadığı gibi, kısıtlamaların gerilimi artırarak altını ıslatmayı kolaylaştırdığını göstermiştir.

Gece tuvalete kalkmak enürezis ( gece alt ıslatma ) sorununu çözebilir. Özellikle çocuk uykudan 1,5 saat sonra uyandırılmalıdır. Çünkü altını ıslatmalar en çok uykunun bu döneminde olmaktadır. Çocuk uyandırılarak idrarı yaptırılır. Yarı uyur durumda idrar yapması ile yatağında uyurken yapması arasında eğitim bakımından pek fark yoktur.

Başlıca iki grup tedavi yöntemi vardır. Bunlar davranış modifikasyonu (motivasyon tedavisi, kondüsyon-alarm tedavisi, mesane retansiyonu eğitimi) ve ilaç tedavisi (antikolinerjikler, trisiklik antidepresanlar, vasopressin) yöntemleridir.

Benzer Konular

2 Ocak 2014 / Teamoore Soru-Cevap