Arama

Kur'an'ın yol göstericiliği hakkında bilgi verir misiniz? - Sayfa 2

Güncelleme: 5 Mayıs 2014 Gösterim: 17.064 Cevap: 15
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
9 Şubat 2012       Mesaj #11
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

kuranın açıklayıcılığı ve yol göstericiliği???

İnceleyiniz;

Sponsorlu Bağlantılar
Alıntı
Keten Prenses adlı kullanıcıdan alıntı

Rahmet ve Yol Gösterici Olarak Kuran-ı Kerim Bu, kendisinde şüphe olmayan, muttakiler için yol gösterici olan bir kitaptır." (Bakara Suresi, 2)

Kuran, Allah (cc)'ın sözüdür. Allah (cc), kullarına Kendisini tanıtmak, yaratılış amaçlarını, dünya hayatının konumunu, imtihanın özelliklerini ve insanlardan neler istediğini onlara bildirmek, ahireti müjdelemek ve güzel ahlakı tarif etmek gibi birçok hikmet üzerine Kuran'ı indirmiştir. Cebrail vasıtasıyla Hz. Muhammed (sav)'e vahyedilen Kuran, son kitap olması itibariyle, kıyamete kadar geçerli olacak olan ve insan elinin müdahele edemeyeceği bir kitaptır. Allah (cc), Kuran'ın korunma altında olduğunu bir ayette şöyle haber vermektedir:

"Hiç şüphesiz, zikri (Kur'an'ı) Biz indirdik Biz; onun koruyucuları da gerçekten Biziz. " (Hicr Suresi, 9)

Kuran'ın eşsiz üslubu ve içerdiği üstün hikmet, onun Allah (cc)'ın sözü olduğunun kesin bir delilidir. Bunların yanı sıra, Kuran'ın Allah (cc) Katından indirildiğini ispatlayan pek çok mucizevi özelliği de vardır. Bu özelliklerden biri, 20. ve 21. yüzyıl teknolojisiyle eriştiğimiz bazı bilimsel gerçeklerin 1400 yıl önce Kuran'da bildirilmiş olmasıdır. Kuran'ın indirildiği dönemde bilimsel olarak saptanması mümkün olmayan bu bilgiler günümüz insanına Kuran'ın Allah (cc) sözü olduğunu bir kez daha ispatlamıştır.

Kuran'ın bir diğer önemli özelliği ise, (tahrif edilmiş Tevrat ve İncil'in aksine) içinde hiçbir çelişki bulunmamasıdır ve bu da Kuran'ın Allah (cc) sözü olduğunun bir başka ispatıdır, Allah (cc) bu gerçeği insanlara şöyle hatırlatmaktadır:

"Onlar hâlâ Kur'an'ı iyice düşünmüyorlar mı? Eğer o, Allah'tan başkasının Katından olsaydı, kuşkusuz içinde birçok aykırılıklar (çelişkiler, ihtilaflar) bulacaklardı." (Nisa Suresi, 82)

Kuran insanlar için yol göstericidir. Aynı zamanda doğru ile yanlışı birbirinden ayıran mutlak doğru bir ölçüdür ki, bu nedenle Kuran'ın bir ismi de "Furkan", yani "ayırt eden"dir:

"... Doğruyu yanlıştan ayıran (Furkan)ı da indirdi. Gerçek şu ki, Allah'ın ayetlerini inkar edenler için şiddetli bir azab vardır…" (Al-i İmran Suresi, 4)

Kuran; insanlara öğüt veren, sonsuz ahiret hayatları için onları uyaran bir kitaptır:

"İşte bu (Kur'an) uyarılıp korkutulsunlar, gerçekten O'nun yalnızca bir tek İlah olduğunu bilsinler ve temiz akıl sahipleri iyice öğüt alıp düşünsünler diye bir bildirip-duyurma (bir belağ)dır. " (İbrahim Suresi, 52)

Kuran, Allah (cc)'ın indirdiği son ve kıyamete kadar geçerli olacak tek hak kitaptır. Allah (cc)'ın bundan önce indirmiş olduğu Tevrat ve İncil de indirildikleri dönemlerde hak kitap olmalarına rağmen, sonraları insan eliyle ekleme ve çıkarma yapılarak değiştirildiği için, şu anda geçerli olma özelliklerini kaybetmişlerdir. Allah (cc), Kendi Katında İslam'ı tek geçerli din olarak kabul ettiğini de bir ayette şöyle bildirmiştir:

"Kim İslam'dan başka bir din ararsa asla ondan kabul edilmez. O, ahirette de kayba uğrayanlardandır." (Al-i İmran Suresi, 85)


Sen sadece aynasin...
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Şubat 2012       Mesaj #12
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
aradığım bu değil ama bunu da öğretmenime okurum
,
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Şubat 2012       Mesaj #13
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kur'an'ın bize verdiği bilgiler. 7 tane
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Nisan 2013       Mesaj #14
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

kuranın açıklayıcılığı ve yol göstericiliği???

ur'an'ın Açıklayıcılığı ve Yol Göstericiliği
Kur’anıkerim’in temel eğitici niteliklerinden birisi de açıklama ve aydınlatmadır. Kur’an’ın adlarından biri olan “beyan”; açıklama, açık söyleme, anlatma, bildirme demektir. Bu bağlamda Kur’an, kendini “mübîn”; apaçık, açıklayan bir kitap (12/Yusuf suresi, 1), “aydınlatan bir ışık” olarak nitelendirmektedir:
“Ey insanlar! Rabbinizden size kesin bir delil geldi ve size aydınlatıcı bir ışık gönderdik.” (4/Nisâ suresi, 174)
“Bu Kur’an, bütün insanlara bir açıklama, Allah’a saygılı olanlara bir yol gösterme ve bir öğüttür.” (3/Âl-i İmrân suresi, 138)
Kur’anıkerim, açıklayıp aydınlatırken, insanın aklına ve gönlüne birlikte hitap etmiştir. O, açıklamalarıyla insanı bilgilendirmeyi ve iç güvene ulaştırmayı amaçlamıştır.
Kur’an, örnekler vererek açıklamakta ve aydınlatmaktadır:
“Biz bu Kur’an’da, üzerinde düşünsünler diye insanlara her türlü örneği verdik.” (39/Zümer suresi, 27)
Allah, Kur’an’da, bütün peygamberleri insanlığın açıklayıcıları ve aydınlatıcıları olarak göstermekte ve peygamberimiz için de şöyle demektedir:
“Sana da insanlara gönderileni açıklaman için Kur’an’ı indirdik. Belki düşünürler.” (16/Nahl suresi, 44)
“Ey Peygamber! Biz seni....Allah’a çağıran, aydınlatan bir ışık olarak gönderdik.” (33/Ahzâb suresi, 46-47)
Kur’an, açıklamalarını tüm insanlık için yapmaktadır. Ancak her insan, kültür, eğitim ve yetişmişlik düzeyine göre ondan yararlanabilmektedir. Kur’an, kendisinin açıklamalarından gereği gibi yararlanabilecek kimselerden de söz etmektedir. İşte bunlardan birkaç örnek:
-Gerçekleri tam olarak bilmek isteyenler (2/Bakara suresi, 118).
-Aklını kullananlar, düşünüp anlamaya çalışanlar (3/Âl-i İmrân suresi, 118).
-Düşünüp aydınlanmak isteyenler (2/Bakara suresi, 219).
-Gerçeği kavrayabilenler (6/En’âm suresi, 98).
-Ders alabilenler (2/Bakara suresi, 221).
-Doğru yolu bulmak isteyenler (3/Âl-i İmrân suresi, 103).
Kur’anıkerim, insanın çevresini oluşturan tüm varlıklar ve olaylar hakkında doğru değerlendirmeler yapabilmeleri için açıklamakta ve aydınlatmaktadır.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Mart 2014       Mesaj #15
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
kuran'ın yol göstericiliği Lütfen Arkadaslar ...!!
sudem - avatarı
sudem
Ziyaretçi
5 Mayıs 2014       Mesaj #16
sudem - avatarı
Ziyaretçi
Elif, Lam, Ra. Bu bir Kitap'tır ki, Rabbinin izniyle insanları karanlıklardan nura, O güçlü ve övgüye layık olanın yoluna çıkarman için sana indirdik. (İbrahim Suresi, 1)

Biz Kitab'ı sana herşeyin açıklayıcısı, Müslümanlara bir hidayet, bir rahmet ve bir müjde olarak indirdik. (Nahl Suresi, 89)

Andolsun, Biz onlara bir Kitap getirdik; iman edecek bir topluluğa bir hidayet ve bir rahmet olmak üzere bir bilgiye dayanarak onu çeşitli biçimlerde açıkladık. (Araf Suresi, 52)

İşte bu (Kur'an) uyarılıp korkutulsunlar, gerçekten O'nun yalnızca bir tek ilah olduğunu bilsinler ve temiz akıl sahipleri iyice öğüt alıp düşünsünler diye bir bildirip-duyurma (bir belağ)dır. (İbrahim Suresi, 52)

(Bu Kur'an) Ayetlerini, iyiden iyiye düşünsünler ve temiz akıl sahipleri öğüt alsınlar diye sana indirdiğimiz mübarek bir kitaptır. (Sad Suresi, 29)

Allah'tan başka bir hakem mi arıyayım? Oysa O, size Kitab'ı açıklanmış olarak indirmiştir. Kendilerine Kitap verdiklerimiz, bunun gerçekten Rabbinden hak olarak indirilmiş olduğunu bilmektedirler. Şu halde, sakın kuşkuya kapılanlardan olma. (Enam Suresi, 114)

İşte Biz onu (Kuran'ı) apaçık ayetler olarak indirdik; şüphesiz Allah, dilediğini hidayete yöneltir. (Hac Suresi, 16)

Kur'an okuduğun zaman seninle ahirete inanmayanlar arasında görünmez bir perde kıldık. Ve onların kalpleri üzerine, onu kavrayıp anlamalarını engelleyen kabuklar, kulaklarına da bir ağırlık koyduk. Sen Kur'an'da sadece Rabbini "bir ve tek" (ilah olarak) andığın zaman, 'nefretle kaçar vaziyette' gerisin geriye giderler. (İsra Suresi, 45-46)


Biz o ateşin koruyucularını meleklerden başkasını kılmadık. Ve onların sayısını inkar edenler için yalnızca bir fitne (konusu) yaptık ki, kendilerine kitap verilenler, kesin bir bilgiyle inansın, iman edenlerin de imanları artsın; kendilerine kitap verilenler ve iman edenler (böylece) kuşkuya kapılmasın. Kalplerinde bir hastalık olanlar ile kafirler de şöyle desin: "Allah, bu örnekle neyi anlatmak istedi?" İşte Allah, dilediğini böyle şaşırtıp-saptırır, dilediğini böyle hidayete erdirir. Rabbinin ordularını kendisinden başka (hiç kimse) bilmez. Bu ise, beşer (insan) için yalnızca bir öğüttür. (Müddessir Suresi, 31)

Allah, müteşabih (benzeşmeli), ikişerli bir kitap olarak sözün en güzelini indirdi. Rablerine karşı içleri titreyerek-korkanların O'ndan derileri ürperir. Sonra onların derileri ve kalpleri Allah'ın zikrine (karşı) yumuşar-yatışır. işte bu, Allah'ın yol göstermesidir, onunla dilediğini hidayete erdirir. Allah, kimi saptırırsa, artık onun için de bir yol gösterici yoktur. (Zümer Suresi, 23)


(Bir de) Kendilerine ilim verilenlerin, bunun (Kuran'ın) hiç tartışmasız Rablerinden olan bir gerçek olduğunu bilmeleri için; böylelikle ona iman etsinler ve kalpleri ona tatmin bulmuş olarak bağlansın. Şüphesiz Allah, iman edenleri dosdoğru yola yöneltir. İnkar edenler ise, kıyamet-saati onlara apansız gelinceye veya kesintiye uğramış (akim, verimsiz) bir günün azabı onlara yetişinceye kadar ondan (Kuran'dan) yana şüphe içinde sür-git kalacaklardır. (Hac Suresi, 54-55)


Siz de hesap günü Kuran'dan sorulacağınızı unutmayın. Allah bu gerçeğe; "Şu halde, sana vahyedilene sımsıkı-tutun; çünkü sen dosdoğru bir yol üzerindesin. Ve şüphesiz o (Kur'an), senin ve kavmin için gerçekten bir zikirdir. Siz (ondan) sorulacaksınız." (Zuhruf Suresi, 43-44)
“Ey insanlar! Rabbinizden size kesin bir delil geldi ve size aydınlatıcı bir ışık gönderdik.” (4/Nisâ suresi, 174)
“Bu Kur’an, bütün insanlara bir açıklama, Allah’a saygılı olanlara bir yol gösterme ve bir öğüttür.” (3/Âl-i İmrân suresi,138)
“Biz bu Kur’an’da, üzerinde düşünsünler diye insanlara her türlü örneği verdik.” (39/Zümer suresi, 27)
“Sana da insanlara gönderileni açıklaman için Kur’an’ı indirdik. Belki düşünürler.” (16/Nahl suresi, 44)
“Ey Peygamber! Biz seni....Allah’a çağıran, aydınlatan bir ışık olarak gönderdik.” (33/Ahzâb suresi, 46-47)
“Bu kitabı sana her şey için bir açıklama olarak indirdik” ve Şüphesiz ki bu Kur’an en doğru yola iletir” (Nahl 89)

Benzer Konular

21 Nisan 2011 / cadikiz13 Soru-Cevap
5 Ocak 2014 / Misafir Soru-Cevap
6 Mart 2013 / Misafir Soru-Cevap
7 Aralık 2010 / güldaş43 Soru-Cevap
27 Mart 2011 / KabuSFataL Soru-Cevap