Arama

Mantarlar ve teknolojide kullanım alanları nelerdir?

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 13 Nisan 2011 Gösterim: 18.548 Cevap: 15
daMLa- - avatarı
daMLa-
Ziyaretçi
4 Nisan 2009       Mesaj #1
daMLa- - avatarı
Ziyaretçi
Mantarlar ve teknolojide kullanım alanları nelerdir? Bu konuyu çeşitli yazı ve RESİMLERLE anlatabilir misiniz?
Sponsorlu Bağlantılar
SEDEPH - avatarı
SEDEPH
Ziyaretçi
4 Nisan 2009       Mesaj #2
SEDEPH - avatarı
Ziyaretçi
Mantar Nedir ? Mantar hakkında
Sponsorlu Bağlantılar
daMLa- - avatarı
daMLa-
Ziyaretçi
4 Nisan 2009       Mesaj #3
daMLa- - avatarı
Ziyaretçi
Oh sonunda yaa çok teşekkür ederim
daMLa- - avatarı
daMLa-
Ziyaretçi
12 Nisan 2009       Mesaj #4
daMLa- - avatarı
Ziyaretçi
Teknolojide mantarlardan nasıl yararlanılır??????
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
12 Nisan 2009       Mesaj #5
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Mantarlar
Mantarlar, sitoplâzmalarında zarla çevrili bir çekirdeğe sahip olan ökaryot hücreli canlılardır. Mantarlar genellikle çok hücrelidir. Klorofil içermeyen, yaşamları için gerekli olan besini hazır olarak sağlayan heterotrof canlılardır.
1. Mantarların Genel Özellikleri
Mantarlar, yüksek yapılı bitkilerdeki kök, gövde ve yaprak gibi organlara sahip değillerdir. Fakat hücrelerinin etrafında belirli bir hücre çeperinin olması, sporla çoğalmaları ve genellikle hareketsiz oluşları nedeniyle bitkilere benzer canlılardır. Şapkalı mantarların çeşitli türleri ülkemizde doğal olarak yetişir, bazı türleri zehirlidir. Şapkalı mantarlar besin ve ilâç yapımında kullanılmak üzere özel olarak da yetiştirilmektedir.
2. Mantarların Çeşitleri
Mantarlar maya mantarları, küf mantarları, şapkalı mantarlar ve enfeksiyon yapan mantarlar olarak gruplandırılır.
Maya mantarları; genellikle tek hücreli organizmalar olup, hücre çeperleri kitinden yapılmıştır. Mayaların en önemli özelliği eşeysiz üremelerinin tomurcuklanma yolu ile olmasıdır. Özellikle şekerli ortamlarda, toprakta, hayvan atıklarında bol miktarda görülür. Hamurun mayalanmasında, bira üretiminde maya mantarlarından yararlanılır.
Küf mantarları; çürümekte olan böcek, balık, kuş artıkları üzerinde saprofit olarak yaşarlar. Eşeyli ve eşeysiz ürerler. Besinlerin küflenmesine neden olurlar. Mantarların sporları peynir, salça, ekmek, limon ve yemekler üzerinde çoğalarak besinlerin küflenmesine neden olur.
Şapkalı mantarlar; genellikle ağaç altlarında, çayırlarda yetişen tipik şemsiye şeklinde olan mantarlardır. Bu mantarların zehirli ve zehirsiz türleri vardır. Zehirsiz türlerinin kültürü yapılarak kolayca yetiştirilir. Şapkalı mantarlar; demir, bakır, fosfor, vitamin ve protein açısından zengin olduklarından besin olarak tüketilir.
Enfeksiyon mantarları; insanda ağız ve boğaz hastalıkları, üreme organları ve deride enfeksiyonlara neden olan mantarlardır. Bebeklerde görülen pamukçuk, saç dökülmesine neden olan saçkıran örnek verilebilir.
3. Mantarların Biyolojik, Ekonomik Önemi ve İnsan Sağlığı ile İlişkisi
Mantarların en önemli görevleri yeryüzündeki madde dönüşümünde rol almalarıdır. Mantarlar, ölü bitki ve hayvan kalıntılarının çürüyerek toprağa karışmasında rol oynarlar. Bitkilerin sonbaharda dökülen yaprakları, mantar ve bakteriler tarafından çürütülerek humuslu organik maddelere dönüştürülür. Oluşan fosfat ve nitrat gibi mineraller bitkiler tarafından alınarak yaşam döngüsüne katılır.
Mantarlar, gıda ve fermantasyon endüstrisi, ilâç sanayii ve çeşitli ürünlerin elde edilmesinde kullanılmaktadır.
Peynir, alkol, ilâç, ekmek yapımında mantarlardan yararlanılır. Ekmek yapımında hamura katılan maya, kimyasal tepkimeler sonucunda karbon dioksit gazının çıkışına yol açar ve hamur kabarır. Bazı maya mantarları da salgıladıkları enzimlerle, glikozu parçalayarak alkole dönüştürürler. Bira ve şarap gibi alkollü içecekler şekerin fermantasyonu sonucu oluşur.
Şapkalı mantarlar, eski çağlardan beri tüketilen önemli bir gıdadır. Mantarın besin değeri oldukça yüksektir. Özellikle içerdiği protein, vitamin ve mineral maddeler mantarın beslen­medeki önemini arttırmaktadır.
Mantarda, mineral maddelerden kalsiyum, demir, fosfor, potasyum ve bakır bulunmaktadır.
Mantarlar, ilâç yapımında da kullanılmaktadır. Çeşitli antibiyotikler, steroit hormonlar, birçok vitamin­ler mantarlardan elde edilen ilâçlardır. Son zamanlarda mantarlar kanser tedavisinde de kullanılmaya başlanmıştır. Penicillium chrysogenum mantarının ürettiği penisilin antibiyotiği, bakteriyel hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.
Doğadaki mantarların zehirli ve zehirsiz cinsleri bulunmaktadır. Bu mantarların ayırt edilememesi sonucu zehirlenmelere çok rastlanmaktadır. Bilinçsizce toplanan zehirli mantarların tüketilmesi insanların ölümüne neden olmaktadır. Bu tehlike kültür mantarlarında görülmez. Bu nedenle kültür mantarlarının tüketilmesi gereklidir. Kültür mantarları lâboratuvar şartlarında kolayca yetiştirilebilir. Nemli ve karanlık ortamlarda, gübre ve saman karışımında kolayca yetiştirilen ve zehirleme tehlikesi olmayan önemli bir besin kaynağıdır.
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
12 Nisan 2009       Mesaj #6
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Bir zamanlar, şekerin mayalanması, etin çürümesi ve şarabın ekşimesi gibi dönüşümlerin kendiliğinden olduğu sanılır. 1680’de Antonie van Leeuwenhoek adında bir Hollandalı kendi yaptığı mikroskopla şeker karışımlarını incelerken, yalnızca içinde mikroorganizmalar bulunan şeker çözeltilerinin alkole dönüşebildiğini saptadı. 1850’lerde ise ünlü Fransız mikrobiyoloji bilgini Louis Pasteur, bu olaya mantarlar grubundan küçük canlılar olan mayaların yol açtığını buldu ve “fermantasyon” adını verdiği mayalanmanın nasıl gerçekleştiğini açıkladı. O günden bu yana bilim adamları birçok değişik enziminin etkisini inceleyerek mayalanma tepkilerini bilimsel temellere oturttular.
daMLa- - avatarı
daMLa-
Ziyaretçi
12 Nisan 2009       Mesaj #7
daMLa- - avatarı
Ziyaretçi
Ya aslında aradığım tam olarak bu değil. Ben mantarlardan teknolojide neler yapılıyor, nasıl yararlanılıyor bu öğrenmek istiyorum. Yukarıda verdiğiniz bilgiler benim için yeterli değil. Yine de yardımlarınız için teşekkür ederim. Ama bu konuda biraz daha yardımcı olabilirseniz sevinirim...
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
12 Nisan 2009       Mesaj #8
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Mantar Parke



Mantar parkeler diğer parkelerle karşılaştırıldığında evinizde ısı ve ses yalıtım özellikleriyle fark yaratıyor

Estetik, bakımı kolay, ses emici, anti alerjik, elastik ve doğal olan bu ürünleriyle manter parkeler, uzun yıllar kullanım olanağı sunuyor.

Mantar parkeler diğer parkelerle karşılaştırıldığında ısı ve ses yalıtım özellikleriyle açık ara fark yaratır. Estetik, bakımı kolay, ses emici, anti alerjik, elastik ve doğal olan bu ürünler dayanıklılığıyla da uzun yıllar kullanım olanağı sunar.

Mantar nedir?

Mantar, modern teknolojinin bile alternatifini üretemediği ekolojik bir malzemedir. Tamamıyla doğal olan bu ürün, tek bir ağaç kesilmeden elde edilir. Bu özelliği mantarı gerçek bir çevre dostu ürün haline getirir. Mantar milyonlarca mantar hücresinden oluşur.

Her hücre, birer ses ve termal yalıtıcı olarak görev yaptığı gibi küçük bir amortisör işlevi de görür. Yaya trafiği ne kadar yoğun ya da üzerine uygulanan basınç ne şekilde olursa olsun, mantar orijinal şeklini yeniden kazanarak esnekliğini daima korur.

Mantarın doğal özellikleri nelerdir?

Mantar, mantar meşesinin kabuklarından elde edilir. Yenilenebilir ve uzun ömürlü bir hammadde kaynağı olması, doğal kaynakların korunmasına yönelik talebin arttığı günümüzde mantarı daha da ideal bir malzeme haline getirmiştir. Mantar meşesinden elde edilecek ilk mantar kabuğu ancak 25–30 yıllık ağaçtan budanır. Çünkü ancak bu süreden sonra ağaç tamamıyla yetişkin olarak nitelendirilir.

Kabukların katmanlar halinde soyulma işlemi yüzyıllar öncesine dayanan bir gelenekle elle yapılır. Bu işlem esnasında budanan ağaç zarar görmediği gibi soyulan kabuklar her bir budama sonrasında tamamıyla yeniden büyüyerek çok daha pürüzsüz bir dokuya kavuşur. Budama işlemi her 9 yılda bir yapılırken, mantar meşesinin ömrü 150–200 yıldır.

Bu nedenle her bir mantar meşesi, yaşam süresi boyunca maksimum 20 defa güvenle budanabilir. Bu açıdan da gerçek bir tükenmez doğal kaynaktır. Mantarın yerini tutacak benzeri bir sentetik materyal yoktur. Mantarın yapısı petek dokusuna çok benzer ve her cm2’si 40 milyon hücreden oluşur. Hücreler gibi bu hücreler arasındaki boşluklar da havaya benzer gaz bir karışımla doludur


Mantar nasıl elde edilir?

Bu denli olumlu özelliğinden ötürü sıkça tercih edilen mantar parkelere ilişkin en merak edilen konu nasıl elde edildiği noktasında birleşir. Mantar kabuğu Akdeniz ormanlarında yetişen mantar meşesinden elde edilir. Mantar meşesi sadece Batı Akdeniz’de; İspanya (Basin), Portekiz, Fransa, İtalya, Moroko, Cezayir ve Tunus olmak üzere 7 ülkede bulunur.

İdeal yetişme ortamı deniz seviyesinden 100-300m yükseklikte, yıllık yağış miktarının 400/800mm olduğu ve sıcaklık değerlerinin 50 derecenin altına düşmediği yerlerdir. Dünya genelinde mantar ağaçlarının %30’u Portekiz’de bulunur.

Dünya genelindeki mantar meşesi üretiminin %51’den fazlasına sahip olan Portekiz, dünya üretiminin de %75’e yakınını işlemektedir. Bu açıdan Portekiz üretici olduğu kadar hammadde olarak da diğer ülkelerden mantar ithal etmektedir. Mantar, her on yılda bir kabuğun ağaçtan soyulmasıyla elde edilir. Bu özelliği mantar parkeleri çevre dostu ürünler haline getirir. Çünkü mantar elde ediliş şekliyle ormanların kesilmesini önler.

Neden mantar parke?

Mantarın sayılan bu eşsiz yapısal özellikleriyle zemin malzemesi olarak kullanımda birçok avantajı da beraberinde getirir:

Dayanıklılık

Mantarın eşsiz yapısal özelliklerinden ötürü dayanıklılığı oldukça yüksektir. İnce, yüksek topuk ve mobilya ayaklarından kaynaklanan yoğun basınca karşı dayanımı yüksek olup, ilk günkü görüntülerini de uzun yıllar korur.

Ses yalıtımı

Mantar içyapısı gereği sesi kesen bir özelliğe sahiptir. Hücre içine hapsettiği sesi dışarı yansıtmazken, mekanlar arası ses geçişini de büyük ölçüde azaltır. Ses yalıtım özelliği açısından mantar parkenin evdeki huzur ortamına katkısı büyüktür.

Isı yalıtımı

Bu parkelerin benzerlerine üstünlük sağlayan bir diğer avantajı ise ısı yalıtım özelliğidir. Mantar parke doğal ısı yalıtım özelliği ile üzerinde çıplak ayak bile rahatlıkla yürüyebileceğiniz bir zemin sunar.

Konfor

Mantar parkenin benzersiz özelliklerinden bir diğeri ise sağladığı konfordur. Amortisör özelliğiyle basış rahatlığı sağladığı gibi şeklini de uzun yıllar koruyarak deforme olmaz.

Sağlık dostu

Mantar parkelerde kullanılan yüzey cilaları kir, mikrop ve mantar oluşumunu önleyen özelliktedir. Mekanlarda hijyenik ve sağlıklı bir ortam yaratır. Tamamıyla doğal bir ürün olması nedeniyle mikro fiberleri ne dışarıya verir ne de içine hapseder. Bu açıdan iç mekan hava kalitesine olumlu katkı sağlar.

Bakım kolaylığı

Mantar parkelerin bakımı da oldukça kolaydır. Yüzey cilalarında uzmanlaşmış firmaların kaliteli ürünleriyle yapılacak düzenli bakım uygulamaları mantar parkelerin ilk günkü görünümlerini uzun yıllar korumasını sağlar.

Çevre dostu

Mantar parkeler ağaçların canlı kalmasını sağladıklarından çevre dostu ürünlerdir. Tamamıyla ekolojik olan bu materyaller zeminlerde çevre dostu çözümler sunar. Çevre duyarlılığının arttığı günümüzde doğal kaynakların korunması ve çevreye saygı kapsamında mantar parkeler gerçek bir çevre dostudur.

Mutfak ve banyolarda ideal kullanım

Tüm diğer özelliklerinin yanı sıra mantar parkeler su geçirmez yapılarından ötürü mutfak ve banyo zeminlerinde de rahatlıkla kullanılabilir.

Özellikle mutfaklar evlerdeki belki de en sık kullanılan ve genellikle oldukça uzun süreler ayakta durarak çalıştığımız yerlerdir. Bu nedenle dayanıklı ve ergonomik bir zemin mutfak için önem kazanır. Bu nokta da mantar parkeler mutfakta yerine göre saatler boyunca çalışırken ayakta duran kişiye büyük bir konfor sağlar.

Mantar parke bakımı nasıl yapılmalı?

Uzun süreli güzel bir görünüm öncelikle kaliteli bir zemin kaplaması satın almakla başlar. Bundan sonraki aşama ise bu zeminlerin uygun ve sürekli bakımlarının yapılmasıdır.

Mantar parkelerin ömrünü bazı önlemler alarak daha da uzatabilirsiniz:

• Adeta bir zımpara kağıdı gibi zeminin çizilmesine neden olan kir ve toz zerreciklerinin oluşumunu önlemek için düzenli vakumlama ve süpürme işlemi uygulanmalıdır.
• Temizlik esnasında önerilen temizlik ve bakım malzemeleri kullanılmalıdır. Islak bakım tamamıyla yasaktır.
• Dökülen sıvılar anında silinmelidir.
• Kapı girişleri ve mutfak önlerinde paspas kullanılmalıdır. Kauçuk altlı veya hava geçirmeyen paspaslar kullanılmamalıdır.
• Mutfakta ocak ya da evye önü gibi yoğun olarak çalışılan yerlerde kilim veya paspas kullanılmalıdır. Böylelikle bölgesel aşınmaların önüne geçilebilir.
• Mobilya ayaklarına uygun koruyucular yerleştirilmelidir.
• Özellikle ofislerde kullanılan tekerlekli koltukların altına koruyucu bir altlık yerleştirilmelidir.
• Mekan içinde 50% oranında nem sağlanmalı, gerekli koşullarda nem oranı arttırılmalıdır.
• Belli aralıklarla zemindeki aşınma izleri kontrol edilmelidir.
• Ağırlık dağılımı oyuk ve zedelenmeleri önlemede ana unsurdur. Bu hususa dikkat edilmelidir.
• Mantar organik pigmentler içerir. Diğer ahşap ürünlerde olduğu gibi mantarın da rengi solar. Bu nedenle direkt güneş ışığıyla temasından kaçınılması gerekir. Mümkün olan her yerde kumaş ya da benzeri sistemlerle yoğun güneş ışığının mantarla teması önlenmelidir. Mantar solduğunda sarımtırak bir renk alır.
• Ahşap zemin sistemleri ısı ve nem oranlarındaki dalgalanmalara bağlı olarak çekme ve genişleme yapar. Mevcut çevreyi, 50% seviyelerindeki uygun ısı ve bağıl nem oranını koruyarak, zeminin normal daralma ve genişlemeden kaynaklanan görünür etkileri en az seviyeye indirebilir.

Mantarın estetik ve dayanıklılık özellikleri yüzyıllardan beri bilinmektedir. Bu özelliklerine istinaden eğer farklı veya aktif bir mekan yaratmak istiyorsanız. Zeminde mantar parke kullanımı uygun bir tercih olacaktır. Mantarın doğal güzelliği ve dikkat çeken zarafetinin yanı sıra makul fiyat özellikleri kullanım oranını gün geçtikçe arttırmaktadır.



kaynak

Quo vadis?
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
12 Nisan 2009       Mesaj #9
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Acaba bahsettiğiniz teknolojik mantar aşağıdaki olabilir mi?








Mantar meşesi, Quercus suber, Oak, Mantar elde etmek, mantarın kullanım alanları





Mantar meşesi denen herdemyeşil yani yaz kış yeşil kalabilen bir meşe
türünün (Quercus suber) gövde ve dallarından şişe tıpası ve cankurtaran yeleği gibi bazı
ürünlerin yapımında kullanılan süngersi bir kabuk çıkarılır. Mantar adı verilen bu kabuk aslında bitkiyi dış etkilerden koruyan, içi hava dolu ölü hücrelerden oluşmuş mantardoku katmanıdır. Ortalama 18-20 metreye kadar boylanabilen mantar meşeleri genellikle 20 yaşından sonra soyulmaya başlanır. 5267d1234658807t mantar mesesi jpg
Mantar elde etmek için kabukların soyulması işlemi sanıldığı gibi ağaca zarar vermez, tersine yarar sağlar. Ağacın kendi doğal mantar katmanının kalın ve çatlaklı bir yapıda olmasına karşılık soyuldukça alttan daha düzgün dokulu bir katman çıkar. Bu yüzden, yaklaşık dokuz yıllık aralarla sürdürülen soyma işlemleriyle baştan kaba ve niteliksiz, ama sonraları üstün nitelikli ürünler elde edilir. Her bir ağaçtan ortalama 100 yıl ürün alınır.
5268d1234658807t mantar mesesi jpg
Temmuz ve ağustos aylarında soyulan kabuklar önce üst üste yığılıp birkaç hafta ya da bir mevsim süreyle açık havada bekletilerek kurutulur. Daha sonra yumuşaması ve bileşimindeki tanenin giderilmesi için kaynatılır. Kaynatma sonucu yaklaşık 5 cm kalınlığında düz levhalar haline gelen ürün kurutularak mantar işleme fabrikalarına gönderilir.
Dünyada en çok mantar üreten ülkelerin başında İspanya ve Portekiz gelir. Dünyadaki toplam mantar üretiminin üçte ikisini sağlayan bu ülkeleri Kuzey Afrika ülkeleri, Fransa ve İtalya izler.
Quo vadis?
daMLa- - avatarı
daMLa-
Ziyaretçi
13 Nisan 2009       Mesaj #10
daMLa- - avatarı
Ziyaretçi
Ya aslında demek istediğim şu: Mesela peynirin üstünde oluşan küf mantarlarından penisilin falan yapılıyor ya, onun gibi başka nerelerde kullanılıyor? Onu öğrenmek istiyorum.

Benzer Konular

20 Kasım 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
8 Aralık 2014 / retçi1994190319 Cevaplanmış
29 Kasım 2015 / Misafir Cevaplanmış
15 Aralık 2013 / Ziyaretçi Soru-Cevap
24 Nisan 2013 / mustafa1907fb Soru-Cevap