türkiyedeki su gücünün etkileri
Türkiye'de ki Su Gücünün Ekonomik etkileri:
- Barajlardan enerji elde edilebilir(Elektrik).
- Tarım için Sulama Sistemleri kurulabilir.
- Ulaşımda Kullanılabilir ( Gemi , Feribot )
- Evlerimize içme ve Temizlik suyu sağlanabilir.
- Çeşitli hastalıkların olmasını engeller . Temizlik ve Hijyende kullanılabilir.
- Tarımsal Faaliyetlerin zenginleşmesini sağlar, Verimin artmasını sağlar.
- Sıcak Su kaynaklarımızın bol olduğu yerlerde Jeotermal enerji Santralleri kurulabilir
- Sıcak Su kaynaklarımızın bol olduğu yerlerde Sağlık Turizmi için Kaplıcalar kurulur.
- Taşımacılıkta Deniz Yoluyla çok büyük Yükler taşınabilir.( Zamanında ÖSS'de bile soruldu bu )
- Su isteği Yüksek Bitkilerin üretimi yapılabilir. ( Mesela Güney Doğu'da Pamuk Tarımı bu sayede Türkiye'de 1. Numara )
- Balıkçılık gibi Ekonomik faaliyetlerin gelişmesini sağlar.
- Dış ülkelerle ilişkilerimizi etkileyebilir. ( Zamanında Fırat ve Dicle için Suriye ile savaşı eşiğine geldik. , Kuraklık sıkıntısı çeken İsrail Manavgat Suyunu Satın almak istemiştir. KKTC 'nin Su ihtiyacı Türkiye tarafından karşılanması gibi... )
Sosyal ve Kültürel Etkileri:
- Rafting , Yelken gibi spor dalları gelişebilir.
- Deniz Turizmi gelişebilir. ( Bol Bol turist )
- Doğal Güzellikler Sağlar. ( Bir Göl Kenarında oturup Gökyüzünü izlemek )
- Kuraklık , susuzluk gibi sıkıntılar giderilebilir.
SU GÜCÜNÜN ETKİSİ
BALIKÇILIK YÖNÜNDEN SU GÜCÜNÜN EKONOMİYE ETKİSİ
Ülkemiz su ürünleri bakımından uygun özelliklere sahiptir.Çünkü üç tarafı denizlerle Kaplıdır.
Aynı zamanda çok baraj gölü,akarsu bulunur.bunlara rağmen ülke ürünler bakımından yetersizdir.bunun çeşitli nedenleri vardır. Bunlar;
-kıyı balıkçılığının yapılması.
-denizlerin balık bakımından zengin olmaması
-denizlerin kirli olması
Usulsüz ve zararlı avlanmadır.
Ama bunların olumlu yönleri de vardır balıklar konserve yapılıp satılmakta ve bir çok su ürünleri fabrikaları vardır. Bu da sanayimizi geliştirir ve ekonomiyi canlandırır.
Bir çok insan balıkçılık yaparak geçimini sağlıyor.
Balıkçılık deniz ürünlerinde azalmaya neden oluyor.
ENERJİ YÖNÜNDEN SU GÜCÜNÜN EKONOMİYE ETKİSİ
Hidroelektrik santrallerin avantajları vardır ve buları şöyle sayabiliriz;
Kuraklık halleri hariç devamlı ucuz enerji üretirler ve Türkiye ekonomisi için güzel bir durumdur.Bakım maliyeti düşüktür bu yüzden ekonomiktir.Yenilemeyen bir yakıt enerji üretimi yapmazlar.enerji üretiminde hava kirliliğine neden ulaşmazlar.
Hidroelektrik santrallerin bir parçası olan rezervuarlar balık üretimi, için elverişlidir ekonomiyi geliştirir. Rezervuarlar fazla miktarda suyu depolayarak hem sulu tarıma hem de uzun süreli enerji üretimine imkan tanırlar.Bunun yanında Türk ekonomisine dezavantajları da vardır.İlk yatırım masrafları yüksektir.Taşkın kontrolünün sağlanması için rezervuarların boş olması gerekir. Fakat enerji üretiminin maksimum olabilmesi için rezervuarların dolu olması gerekir. Tarıma elverişli araziler baraj gölü altında kalabilir.
Enerji üretimi kuraklık nedeniyle azalabilir. Göl aynasından buharlaşma kayıpları artar.
TURİZM VE YÖNÜNDEN SU GÜCÜNÜN EKONOMİYE ETKİSİ Tatil ,iş,merak ,din,eğitim öğretim,spor,tedavi gibi nedenlerle bir yerden başka bir yere gitmeye turizm denir ve Türk ekonomisine katkısı çok yüksektir.Karadeniz’in iklimi elverişli olmadığı için orda turizm yapılamıyor ama Akdeniz ve ege deniz turizmi için çok önemlidir.Turizm ikiye ayrılır iç ve dış turizm.Türk ekonomisini geliştiren dış turizmdir.çünkü dışardan gelen turistler geldikleri ülkeye döviz getirirler.turizm gelişmesi için sular değerlendirilmelidir.Sular için dışarı çıkan vatandaşlarımızda vardır onlarda Türk ekonomisini olumsuz etkilemektedir.bunun yanında sularımız ulaşım bakımından da ekonomiyi olumlu etkiler. Çünkü gemilerle bir yük deniz yolu ile başka bir ülkeye gönderilebilir.Deniz yolu ile yolcu götürüp getirilebilir.Deniz yolu ulaşımı Türkiye ticareti için önemlidir.Örneğin fındık üretiminde Karadeniz başta gelir çünkü Türkiye fındık üretiminde ilk sırda yer almaktadır ve bunların dış ülkelere ihraç ederek ekonomimizi geliştirir.Denizlerin zararları da vardır erezyon,sel gibi olayları olmasına neden olabilirler
SU GÜCÜNÜN TÜRK KÜLTÜRÜNE ETKİSİ
Türkiye’nin üç tarafının sularla çevrili olması ve göllerin bulunması Türkiye kültürünün gelişmesi için önemlidir. Kaplıcalar da Türkiye’nin gelişimi için önemli bir su kaynağıdır.Çünkü turistler gittikleri yerin kültürünü öğrenirler ve ülkelerinde tanıtırlar.Bir örnek verirsek şelaleler de turist çekmek için önemli bir unsurdur bunarı tük kültürü ile ilişkilendirirsek bu sular için gelen turistler fazla kalan zamanlarını tarihi yerler yada Türkiye’nin güzelliklerini görmekle geçirecekler.Türkiye’de oldukları için Türk yemeklerini yiyecek yemek kültürünü tanıyacaklar.Türkiye’nin tarihi yerlerini gezip Türk tarihini tanıyacaklar.el sanatlarını görüp el sanatları kültürünü tanıyacak bunlarla benzer bir çok örnek verebiliriz.. örneğin kilimcilik bizim için bir uğraştır turistler bunları tanıdıktan sonra ülkelerinde anlatıp Türkiye’nin gelişmesine yardımcı olacaklar.Şifalı sular da Türkiye’nin gelişmesi için önemli bir unsurdur.
Genel sonuç:Türkiye’nin etrafının denizlerle kaplı olması Türkiye için güzel aynı zamanda kültürünün gelişmesi içinde büyük bir fırsattır ama yararları olduğu gibi zararları da vardır.
kaynak