Arama

Ülkemizde yetiştirilen sanayi bitkileri nelerdir? - Sayfa 2

En İyi Cevap Var Güncelleme: 16 Mart 2014 Gösterim: 51.075 Cevap: 37
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Ocak 2010       Mesaj #11
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı

sanayi bitkisi nedir

KARDESİ M CEVAP ARAYACAĞINA ARAŞTIR DA BULL BİZDE ÖĞRENELİM AMA SANA YARDIM EDEYİMMsn ConfusedANAYİ BİTKİLERİ.Çeşitli sanayi kollarında hammadde olarak kullanılan tütün,şeker pancarı,pamuk, haşhaş,zeytin,keten ,kenevir,çay gibi ürünlere sanayi bitkileri denir.
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Şubat 2010       Mesaj #12
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
doğuanadolu bölgesine ait sanayi bitkileri(:'
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Şubat 2010       Mesaj #13
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ülkemizde yetiştirilen sanayi bitkileri nelerdir
2. Sanayi Bitkileri
Doğrudan tüketilmeyip fabrikalarda ham madde olarak kullanılan ürünlerdir. Ülkemizde yetiştirilen başlıca sanayî bitkileri, pamuk, tütün, şeker pancarı, haşhaş, ayçiçeği ve zeytindir.
Pamuk: Yetişme döneminde bol su isteyen ve verimli alüvyal ovaları seven bir bitkidir. Hasat zamanında ise yüksek bir sıcaklığa ihtiyaç duyar. Bu dönemin oldukça kurak geçmesi gerekmektedir. Yaz yağışları pamuk üretimine zarar verir. En fazla Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilir.
Pamuk, dokuma sanayisinin ham maddesidir. Çekirdeğinden elde edilen yağ ise margarin üretiminde kullanılır. Ülkemizde pamuk üretimi oldukça fazladır. Ayrıca pamuk ve pamuklu dokuma ürünleri ülkemiz ihracatında önemli bir yer tutar.
Tütün: Yetişme döneminde bol su ister. Olgunlaşma ve hasat döneminde ise yüksek sıcaklık ister. Ülkemizde en çok Ege Bölgesi’nde yetiştirilir. Daha sonra Güneydoğu, Karadeniz ve Marmara bölgeleri gelir. Tütün, sigara gibi sağlığa zararlı olan dumanlı içeceklerin ham maddesidir. Ülkemizde devlet denetiminde yetiştirilmektedir.


Yurdumuzda tütün üretiminin coğrafî bölgelere dağılımı
Şeker pancarı: Kıyı bölgelerimiz dışında ülkemizin her yerinde rahatlıkla yetiştirilmektedir. Yağışların yeterli olmadığı yerlerde sulamalı olarak yetiştirilebilir. Büyük kısmı İç Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilir. Daha sonra Karadeniz ve Marmara bölgeleri gelir. Şekerin ham maddesidir. Ayrıca posası hayvan yemi olarak kullanılır. Bu yüzden şeker fabrikalarının çevresinde büyükbaş hayvancılık gelişmiştir.


Yurdumuzda şeker pancarı üretiminin coğrafî bölgelere dağılımı
Ayçiçeği: Ülkemizin her yerinde yetişme imkânı vardır. Fakat büyük kısmı Marmara Bölgesi'nde yetiştirilir. Yaz yağışlarından olumsuz etkilenir. Yağışın yetersiz olduğu yerlerde sulama ile yetiştirilebilir. Bitkisel yağ üretiminde kullanılır.
Ülkemizdeki bitkisel yağ üretiminin yarıya yakını ayçiçeğinden elde edilir.


Yurdumuzda ayçiçeği üretiminin coğrafî bölgelere dağılımı
Zeytin: Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerdeki eğimli arazilerde rahatlıkla yetiştirilebilir. Bu yüzden en fazla Ege Bölgesi'nde yetiştirilir. Daha sonra Marmara ve Akdeniz bölgeleri gelir. Akdeniz Bölgesi'nde az yetiştirilmesinin nedeni; daha fazla gelir getiren ürünlerin ekilmesidir.
Ülkemiz Dünya'nın önde gelen zeytin üreticisi ülkeleri arasındadır. Sert çekirdekli meyvelerdendir. Sofralık zeytin olarak tüketildiği gibi yağ üretiminde de kullanılır. Ayrıca sabun üretiminde de kullanılır.
Haşhaş: Uyuşturucu madde elde edildiği için devlet denetiminde yetiştirilir. Aynı zamanda ilâç yapımında ve yemeklik malzeme olarak kullanılır. En fazla Ege Bölgesi'nde yetiştirilir.

3. Baklagiller
Fasulye, nohut, bakla, mercimek ve bezelye gibi bitkiler baklagilleri oluşturur. Proteince zengin olan baklagiller genellikle kuru olarak tüketilirler. Ülkemizin her bölgesinde yetiştirilmektedir. İç Anadolu Bölgesi baklagil üretiminde ilk sıradadır.

Bahçe Tarımı ve Bahçe Ürünlerimiz
Bahçe tarımı, genellikle yerleşim merkezlerinin yakınında bulunan bahçelerde yapılır. Sulamalı olarak küçük tarım aletleri ile tarımı yapılır. Ülkemizde tarımı yapılan başlıca bahçe bitkileri şunlardır;
Çay: Ülkemizdeki en uygun yetişme alanını Doğu Karadeniz Bölümü'nün kıyı kesiminde bulmuştur. Burada üretilen çay ülkemiz ihtiyacını karşılar. Çay üretimi için bol yağış ve eğimli yamaçlar gereklidir. Çay bitkisi 1-1.5 metre boyunda çok yıllık bir ağaççıktır. Bu ağaççıkların sürgünleri kesilir. Daha sonra fabrikalarda işlenerek çay elde edilmiş olur.
Sebzeler: Farklı iklim tiplerinin görüldüğü ülkemizde birçok sebze türü yetiştirilmektedir. Sebzeler genellikle taze olarak iç piyasada tüketilir. Bu yüzden iç ticaretimizde önemli bir yeri vardır.
Ekim alanları oldukça yaygındır. Sebze üretiminin en fazla olduğu yer Akdeniz Bölgesi'dir. Bu bölgeyi Ege ve Marmara bölgeleri takip eder. Sebzelerin en az yetiştirildiği yer ise iklim koşulları elverişsiz olduğu için Doğu Anadolu Bölgesi'dir.
Sebzelerin büyük kısmı yaz mevsiminde yetiştirilir. Bunların en önemlileri patlıcan, domates, biber, bamya ve salatalıktır. Ispanak, lahana, pırasa gibi sebzeler ise kış mevsiminde yetiştirilir. Ülkemizde en fazla soğan, patates ve domates yetiştirilir.
Meyveler: Ülkemiz iklimi uygun olduğu için dünyadaki meyve türlerinin büyük kısmını yetiştirebiliriz. Ülkemiz tarımında önemli bir yeri olan meyveler beslenmemiz için de çok önemlidir. Meyvelerin bir bölümünün ihracatımızda da önemli bir yeri vardır.
Meyveleri yaz meyveleri ve kış meyveleri diye iki gruba ayırabiliriz. Yaz meyveleri üzüm, kayısı, şeftali ve kiraz gibi meyvelerdir. Kış meyveleri ise portakal, mandalina, greyfurt ve ayva gibi meyvelerdir. Bazı önemli meyvelerimiz şunlardır;
Üzüm:Ülkemizde çok yaygın bir ekim alanı vardır. Her bölgemizde yetiştirilebilir. Ama en çok Ege Bölgesi'nde yetiştirilir. Üretimimizin yarıya yakınını bu bölge sağlar.
Çok yıllık bir bitki olan üzümün bitkisine üzüm asması veya üzüm çubuğu denilmektedir. Üzüm çubuklarının ekili olduğu yere bağ denir. Üzüm tarımına ise bağcılık denir. Yaş ve kuru olarak tüketildiği gibi içki yapımında da kullanılır.
Turunçgiller: Turunçgiller portakal, limon, mandalina, greyfurt ve turunç meyvelerinin genel adıdır. Kış sıcaklıklarının fazla olduğu ve don olaylarının görülmediği yerlerde yetiştirilirler. Büyük kısmı Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilir. Bir kısmı Ege Bölgesi'nde çok azı da Doğu Karadeniz kıyılarında yetiştirilir.
Fındık: Fındığın ana vatanı Karadeniz kıyılarıdır. En fazla yetiştirildiği iller; Giresun, Ordu, Trabzon ve Adapazarı'dır. Ülkemiz hem fındık üretiminde hem de kalitesinde dünyada birinci sıradadır. Bu yüzden ekonomimiz için çok önemli bir üründür. Büyük kısmı yurt dışına satılır. Çerez olarak tüketildiği gibi yağ da elde edilir.
İncir: Soğuğa dayanıksızdır. Bu yüzden kışların ılık geçtiği yerlerde yetiştirilir. En fazla Ege Bölgesi'nde daha sonda Akdeniz, Marmara ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilir. İncir taze ve kuru olarak tüketilebilir. Kuru incir ihracatımız gelişmiştir.
Elma: Düşük sıcaklıklardan etkilenmeyen bir meyvedir. Bu yüzden ülkemizde yaygın bir ekim alanı vardır. Birçok yöremizde rahatlıkla yetiştirilebilir. En fazla İç Anadolu Bölgesi'nde üretilir. Genellikle taze olarak tüketilir.
Diğer meyveler: Yukarıdakilerden başka kavun, karpuz, kiraz, şeftali, kayısı,vişne, armut, dut, erik, muz, ayva, ceviz, badem, antep fıstığı gibi birçok meyve ülkemizde yetiştirilir. Ülkemizde son yıllarda turfanda sebze ve meyve üretimi gelişmiştir. Bu sebze ve meyveler cam ve plâstik mekanlarda sağlanan uygun yetişme ortamında üretilirler. Buna seracılık denilmektedir. Bu tarım faaliyetinde kış mevsiminin soğuklarından korunarak üretim yapılır. Seracılık en fazla Akdeniz Bölgesi'nde daha sonra ise Ege Bölgesi'nde gelişmiştir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Şubat 2010       Mesaj #14
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ACİL OLARAK SANAYİ BİTKİLERİ OLARAK HAŞHAŞ, SOYA FASULYSİ ,YER FISTIĞI, SUSAMMIN EN ÇOK NEREDE ÜRTİLDİĞİNİ BULMAM LAZIM
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Şubat 2010       Mesaj #15
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ege bölgesinde yetişen sanayi bitkileri nelerdir?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Şubat 2010       Mesaj #16
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
marmara da neler var
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Şubat 2010       Mesaj #17
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
sanayiii bitkisiiii nedirrr açıllarmınızz çk lazm ew odewimm cvp yzrsanz sewinim yalnz bu soru 5. sınıf sorusu
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Şubat 2010       Mesaj #18
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
sanayi bitkileri değil abicim sadece ne demektir onu soruyordum
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
22 Şubat 2010       Mesaj #19
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

sanayi bitkileri değil abicim sadece ne demektir onu soruyordum

sanayi
çokluk, (sana:yi:si) Arapça ¹an¥yi¤
  • Ham maddeleri işlemek, enerji kaynaklarını yaratmak için kullanılan yöntemlerin ve araçların bütünü, işleyim, uran, endüstri.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Şubat 2010       Mesaj #20
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
SANAYİ BİTKİLERİ


Çeşitli sanayi kollarında hammadde olarak kullanılan tütün,şeker pancarı,pamuk, haşhaş,zeytin,keten ,kenevir,çay gibi ürünlere sanayi bitkileri denir.

TÜTÜN:Tütün yetiştirilen üç bölge vardır.Bunlar Ege, Karadeniz ve Marmara bölgeleridir.Ayrıca Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde de kaliteli tütün yetiştirilir.

ŞEKER PANCARI:Yurdumuzda tüketilen şekerin ham maddesi şeker pancarıdır.Şeker pancarının yetiştiği yerlerde şeker fabrikaları vardır.

PAMUKMsn Tongueamuk üretiminde Adana ilimiz başta gelir.İçel, Antalya ,Kahramanmaraş ,Hatay illerimizle birlikte Akdeniz bölgesi yurdumuzun pamuk üretiminde %60 paya sahiptir.Ege bölgesinde Aydın,İzmir,Manisa,Denizli de üretimi yapılır.

ZEYTİN:Akdeniz ikliminin belirgin bitkisi olan zeytin ağaçları Akdeniz ve Ege bölgeleriyle Marmara bölgesinin güneyinde geniş alanlar kaplar. Balıkesir,Aydın Çanakkale Ayrıca Hatay,Gaziantep zeytin üreten illerimizdir.

AYÇİÇEĞİ:Yurdumuzun her tarafında yetiştirilir.Özellikle Marmara bölgesi başta gelir.

KETEN KENEVİR:Yurdumuzun İzmit Adapazarı, Zonguldak,Sinop,Kastamonu,Bursa dolaylarında üretilir. Keten lifi üretiminde Adapazarı ve İzmit Başta gelir.

ÇAY:Yurdumuzda Rize dolaylarında üretilen çay bitkisi yavaş yavaş Doğu kara deniz bölümüne kaymıştır.

şeker pancarı,pamuk,tütün,soya fasulyesi,çay,haşhaş,anason,şerbetçi otu,gül,keten-kenevir....
NERELERDE BULUNUR?

Benzer Konular

24 Kasım 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
20 Ocak 2011 / sEnCee?? Cevaplanmış
2 Kasım 2010 / Misafir Soru-Cevap